Fit pizza, czy to w ogóle możliwe?

Fit pizza, czy to w ogóle możliwe?

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

któż z nas nie lubi tego włoskiego dania przyrządzanego z ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, tartego sera oraz ulubionych dodatków? Niestety pizza chociaż smaczna ma jeden minus – jej tradycyjna wersja bywa bardzo kaloryczna. Mała uboga w substancje pizza Margherita ważąca około 235 g ma aż 620 kcal! Nie każda pizza musi być mimo wszystko niezdrowa oraz tucząca. Co wykonać, żeby nasza pizza była mniej kaloryczna oraz więcej fit? zobacz kilka niezawodnych rad, dzięki którym nawet na kuracji pizza nie będzie potrawą zakazaną.

CIASTO

Tradycyjna oryginalna włoska pizza przygotowywana bywa na cieniutkim dole (podobno początkowo była robiona na cieście podobnym do makaronowego). i tu obowiązuje zasada, im mniej ciasta tym mniej kalorii. Ale jeśli jesteście wielbicielami grubej, puszystej drożdżowej buły w miejsce cienkiego placka, to świetnym rozwiązaniem będzie zamiana tradycyjnej mąki na mąkę razową. Dzięki temu drobnemu zabiegowi, dostarczycie organizmowi dużej ilości cennego błonnika, witamin oraz Hit! Poznaj przepis na odchudzającą pizzę! substancji mineralnych. Żeby wyjaśnić dlaczego mąka razowa to korzystny wybór, należy przypomnieć, że błonnik w niej obecny wiąże pewną dawka tłuszczu, uniemożliwiając mu wchłanianie się w przewodzie trawiennym, rozbudza perystaltykę jelit oraz pomaga usunąć toksyny z ludzkiego ustroju.

DODATKI

Niestety im więcej substancji na pizzy tym więcej kalorii oraz większe niebezpieczeństwo powstania zakalca. Najlepszymi dodatkami do dietetycznej pizzy będą warzywa. Szczególnie polecane ze względu na niską kaloryczność są: papryka, cebula, szpinak, pomidory, brokuły.  z kolei oliwek,  kukurydzy oraz zielonego groszku najdogodniej używaj w niewielkich proporcjach. Jeśli na pizzę kładziesz bekon, salami, czy tłuste smażone mięso pamiętaj, że na każde 100 g produktu, wypada nawet o 500 kcal. Włosi nie uznają słodkich dodatków na pizzy jak na przykład brzoskwinia, czy ananas. Idźmy za ich przykładem oraz zrezygnujmy z niepotrzebnych kalorii na pizzy.

SER

Jeśli samodzielnie przygotowujesz fit pizzę, nie przesadzaj z zawartością sera. Większość żółtych serów bywa niestety jak zrobić fit pizze bardzo kaloryczna oraz tłusta, a 100 g, czyli około 3 plasterki dostarczają od 300 do 400 kcal. najlepiej prezentuje się w zestawieniu kaloryczności mozzarella, która z resztą bywa podstawowym składnikiem tradycyjnej włoskiej pizzy.

Dla przykładu:
mozarella – 224 kcal
parmezan – 408 kcal
tylżycki tłusty 327 kcal
gouda – 314 kcal

SOS

Przypuszcza się, że pierwsze prowizoryczne pizze przygotowywali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. tylko  po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy rozpoczęto nieodłącznie wykonywać sos pomidorowy. oprócz tego sosu, którym lekko przesmarowywane bywa ciasto Włosi nie stosują zazwyczaj więcej sosów. Zdarza się mimo wszystko, że skrapiają z góry pizzę niewielką zawartością oliwy extra virgin. W Polsce bardzo często do pizzy wybieramy sos czosnkowy oraz pomidorowy. Jeśli jesteśmy w pizzerii, a nie lubimy jeść pizzy „po włosku”, czyli bez sosu, wybierajmy zawsze ten na szybka zdrowa pizza bazie pomidorów. okazuje się mniej kaloryczny od tłustego sosu czosnkowego, którego bazę zazwyczaj to majonez. Przygotowując ukochany biały sos w domu ogranicz się wyłącznie do jogurtu normalnego oraz czosnku.

Podsumowując, aby była dietetyczna

  • zamień wyłącznie zwykłą mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą,
  • dodatki ogranicz do trzech rodzajów niskokalorycznych warzyw, ewentualnie chudej szynki
  • najlepszy ser do dietetycznej pizzy to mozzarella
  • zrezygnuj z dodatkowego sosu do pizzy,
  • postaw na naturalne sosy na bazie pomidorów lub skrop pizzę oliwą z oliwek, sosy z majonezem to ZŁO

Pełnoziarnista pizza, choć może nie bywa w pełni włoska, bywa na pewno fit. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać, że dietetyczne zdrowe jedzenie nie musi być nudne oraz niesmaczne.

 

 

 

MÓJ PRZEPIS NA PIZZĘ i SOS z pomidorów:

produkty NA CIASTO:

400 g mąki

30 g drożdży

2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

około przepisy na fit pizze 3/4 kubka ciepłej płynu (40 st. C)

1/4 kubka ciepłego mleka (40 st. C)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę przesiej do głębokiego talerza.

2. Podgrzej mleko.

3. Drożdże wykrusz do kubka z ciepłym mlekiem (ok. 40 st. C), dodaj cukier, łyżkę mąki. Wymieszaj oraz odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Do przesianej mąki dodaj sól, wyrośnięte drożdże (z kubka), oliwa z oliwek.

5. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo ciepłą wodę.

6. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przykrywamy je czystą suchą ściereczką oraz odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

7. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy ciasto oraz rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm.

8. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ewentualnie wysmarowaną tłuszczem)

9. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub keczupem oraz wykładamy ukochane substancje.

10. Pieczemy w temp. 200 st. C poprzez 15 min.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness