Gluten - w tych produktach można go znaleźć

Gluten - w tych produktach można go znaleźć

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

glutenproduktyzdrowiezboża

Czym jest GLUTEN

Gluten to nazwa rodziny białek zawartych w zbożach jak na przykład pszenica, pszenżyto, żyto i jęczmień. Dwie najistotniejsze frakcje białka tworzące gluten to gluteniny i gliadyny. Szkodliwe działanie na organizm wykazuje drugie białko, czyli gliadyna. Kiedy mąkę pszenną wymieszasz z wodą, białka glutenowe tworzą lepką sieć o konsystencji kleju. Gluten sprawia, że ciasto jest elastyczne i rośnie podczas wypiekania. Ciasto przyjemnie się je i świetnie smakuje.

CELIAKIA i INNE dolegliwości REAGUJĄCE NA GLUTEN

Najpoważniejsza nietolerancja glutenu to celiakia. Dotyka ok. 0,7-1% populacji. Celiakia to reakcja immunologiczna organizmu na białka zbożowe prolaminy href="http://www.obiadujemy.pl/kuracja dietetyczna-bezglutenowa-wszystko-co-powinienes-o-niej-wiedziec/#_ftn1" name="_ftnref1">[1]  trafiające do przewodu pokarmowego. Organizm za bardzo  reaguje na prolaminy i  odczuwa je jak wrogie substancje. U ludzi z celiakią gluten uszkadza błonę śluzową jelita przez co upośledza wchłanianie substancji odżywczych. wywołuje też poważne problemy z układem trawiennym i schorzenia, które trudno wprost powiązać z glutenem. Niestety, większość cierpiących na celiakię o tym nie wie, ponieważ choroba wielokrotnie przybiera formę utajoną. z wyjątkiem chorych na celiakię okazują się też osoby źle tolerujące gluten, które obserwują u siebie takie symptomy jak: powtarzające się biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, zmęczenie, depresje i alt2 inne. Gluten nie uszkadza u tych ludzi kosmków jelitowych, a jedynie wpływa negatywnie na samopoczucie. Choć o glutenie wiadomo już wiele, nadal nie ma dowodów, że szkodzi każdemu. okazują się osoby, które bez problemu trawią to białko.

kuracja dietetyczna BEZGLUTENOWA TO WYZWANIE

dietę bezglutenowa znaczy CAŁKOWITE wyeliminowanie glutenu z diety. To prawdziwe wyzwanie. Trudno znaleźć preparat zupełnie wolny od glutenu. bo choć samego glutenu może nie być w zawartości, to może pojawić się przy wytwarzania. Na diecie bezglutenowej musisz sprawdzać każdy preparat i dokładnie czytać etykiety. Zanim jednak przejdziesz na alt3 dietę G-free, potwierdź swoje schorzenie badaniem na  przeciwciała. Badanie będzie miarodajne wyłącznie wtedy, jeśli będziesz spożywać produkty glutenowe. (Jeśli usuniesz gluten, organizm nie będzie go „zwalczał” i nie wytworzy przeciwciał świadczących o celiakii).

składniki i produkty, KTÓRYCH MUSISZ wystrzegać się NA kuracji BEZGLUTENOWEJ

Poniższa lista zawiera produkty, które zawsze zawierają gluten:

  • Pszenica (zobacz, jakie produkty bardzo często zawierają pszenicę)
  • Pszenżyto
  • Żyto
  • Pszenica orkisz
  • Pszenica samopsza
  • Pszenica khorasan (kamut)
  • Jęczmień
  • Inne: mąka z pszenicy durum, kasza manna, mąka graham, semolina

Inne podane poniżej produkty zazwyczaj zawierają gluten, chyba że zaznaczono, że okazują się  bezglutenowe:

  • Chleb
  • Makaron
  • Piwo
  • Ciastka, ciastka, torty
  • Krakersy, herbatniki, krakersy
  • Sosy, dressingi, sos alt4 sojowy, sosy z torebek

Gluten znajduje się w żywności przetworzonej, dlatego najlepiej jej unikaj. kupuj pełnowartościowe i jak najmniej przetworzone pożywienie.

Owies zwyczajny naturalnie nie zawiera glutenu* i ponad 90% chorych na celiakię świetnie go toleruje. jednak bardzo często przetwarzany jest w tych samych zakładach co produkty z pszenicy i pozostałych zbóż i może być przez to skażony glutenem. Kupuj więc produkty z płatków owsianych (np. owsiankę), na których wyraźnie zaznaczono, że okazują się wolne od glutenu.

*Owies zawiera białko o nazwie awenina.

produktami, które mogą zawierać gluten okazują się też leki i diety.

 

Zobacz też 

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness