Gulasz z kabaczka - jak go szybko zrobić?

Gulasz z kabaczka - jak go szybko zrobić?

Redakcja

2017-11-13

brak komentarzy

Czy kabaczek oraz cukinia to jedno, czy coś innego? Jak rozpoznać jedno od drugiego?jak  wykonać  gulasz

Pomijając, że przede wszystkim jest to odmiana dyni, kabaczek oraz cukinia to jedno warzywo, różnie nazywane. Zielone lub żółte, małe lub znaczne, czasem wyglądają zupełnie w innym przypadku, mimo wszystko mimo różnego nazewnictwa nasion to nieustannie ta osobiście roślina. Ok. To mamy z głowy, dziś coś do spożywania :) Jakiś miesiąc temu na fb pokazywałam gulasz z kabaczka autorstwa M., którym zajadaliśmy się niejednokrotnie z okazji obdarowania nas poprzez przyjaciół kabaczkami z swojej uprawy. Smakował oraz dorosłym, oraz dzieciom (o dziwo!), dobrany z 3 substancji oraz kilku przypraw, nie potrzebuje dużo badań, więc idealnie wpasowuje się w założenia tego bloga. A więc: substancje: Kabaczek – 1 cały lub pół, jeśli spory ale trzeba wykonać więcej, ulotni się na pewno, cebula + papryka stożkowa – Gulasz z kabaczka po 1 sztuce jest wystagulasz  z    warzywamirczające, przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, curry oraz gałka muszkatołowa – magiczny składnik potraw przygotowywanych poprzez Mirka, trzeba dodać też zioła prowansalskie, no oraz trochę tłuszczu – u nas, jak zawsze, olej z kokosów, łyżka lub dwie, jest zależna ile warzyw.   JAK przeprowadzić: Kabaczka obrać ze ciała, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki – prawidłowo wyglądają grubsze paski, przełożyć do patelni lub woka, zalać lekko wodą, pokryć pokrywką, pokroić paprykę oraz cebulę w krążki, dodać do kabaczka, dusić minutę razem, kiedy kabaczek zmięknie oraz woda trochę odparuje, dodać łyżkę oleju oraz przyprawy oraz całość zostawić pod przykryciem jeszcze mniej więcej 10 minut. W patelni z h2o mineralnej, soku kabaczka, oleju oraz przypraw samoistnie

stworzy się pyszny sos, idealny, by polać nim ryż, kartofle czy kaszę, z którymi podamy gulasz.szybki  gulasz

Na alt2 dolnym zdjęciu kompozycja naszej 4-letniej Sary, nie mogłam się oprzeć, żeby Wam nie pokazać ;)  Smacznego kabaczka, cukinii czy po prostu zwyczajnej dyni, chociaż dzięki gałce muszkatołowej nie tak zwyczajnej…   Kabaczka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki i usuwamy pestki (łatwiej jest usunąć skórkę po sparzeniu kabaczka wrzątkiem), później kroimy w dużą paczuszkę (3 x 3 cm). Paprykę, cebulę, czosnek i pomidory obieramy i kroimy w małą paczuszkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wkładamy kiełbasę,   są dania, które wspominam. bywa nim kabaczek, taki gulasz podany z makaronem lub ryżem. Kabaczek pojawiał się w sezonie dość niejednokrotnie na naszym stole, przepis jest prosty. Zawsze wychodził delikatny w smaku, kremowy, aromatyczny oraz pyszny. Dokładnie tak słodki, słony oraz kwaśny za sprawą pomidorów jak powinien być. bywa to jedno z potraw kuchni własnej mamy, które alt3 wspominam oraz doskonale pamiętam. Zresztą, osobiście również powtarzam je praktycznie w niezmienionej formie. Właśnie kilka dni temu udało mi się kupić pierwsze w tym roku kabaczki. Cieszyłam się jak dziecko, ze względu na to że kabaczek ma inny smak niż cukinia oraz da się z niego wyczarować niezłe cuda ;! Wracając do wspomnień, pamiętam, gdy rodzicielka nakładała mi kabaczka na makaron, ja siedziałam na stołku, którego biały blat pokryty był jakby lekkim wzorem kratki, poprzez lufcik wpadał wiatr lekko poruszając firanką. mama wkładała chleb pokrojony w plasterki do suszenia, na niedużym kaloryferze. zapewne

nie pamiętacie, no ale w blokach na klatkach schodowych stały obfite kartonowe pudełka, gdzie wkładało się chleb,

chleb dla konia, jak z filmu. ktoś zabierał taki chleb dla zwierząt. dziś już tak się nie dzieje … żyłam w odrębnych czasach jak można dostrzec :) Jakie danie WSPOMINASZ Z KUCHNI alt4 mamy lub babci? Kabaczka myję, obieram z łupin. Przekrawam na pół oraz łyżką wyjmuję gniazda nasienne. Kroję w wielka paczuszkę oraz wkładam do garnka. Cebule obieram, siekam w paczuszkę oraz podsmażam na 1 lub 2 łyżkach margaryny ekologicznej. Gdy się zeszkli jest gotowa. Do garnka wkładam obranego kabaczka, cebule i dolewam mniej więcej 500 ml h2o, woda musi sięgać do połowy poziomie warzyw. Solę, dodaję pieprzu oraz duszę pod przykryciem poprzez mniej więcej 15-20 minut. Gdy kabaczek stanie się szklisty to sygnał, że danie jest kupione. Wtedy trzymając dalej na gazie dodaję koncentrat pomidory. szczególnie subtelnie mieszam oraz jeśli ktoś ma ochotę, może na koniec dodać dodatkowo 2 łyżki masła, aby wykończyć danie. Jeśli jest na kuracji bezmlecznej zaleca się w miejsce masła dodać dwie szczypty cukru oraz ekologiczną margarynę bezmleczną. Sprawdza się świetnie! Pycha, po prostu pycha!


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness