Jajko - czym w kuchni zastąpić ten składnik?

Jajko - czym w kuchni zastąpić ten składnik?

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

zamiennikijajkoskładnikjajka

Zamienniki jajka – czym zastąpić jajko?

Jajka występują w przepisach wielokrotnie. Wydaje się więc, że trudno je zastąpić, szczególnie w wypiekach. okazuje się to mimo wszystko możliwe.

z wyjątkiem profesjonalnych substytutów jajka dostępnych w sklepach ze zdrową pożywieniem możemy wykreślić je, używając naturalnych substancji, które są tańsze i prościej dostępne.

Najpopularniejsze zamienniki jajek:

  • papka z siemienia lnianego – sprawdzi się tam, gdzie jajka mają być użyte jako substancja wiążąca – np. w wypiekach kruchych, kotletach. Jak go przygotować? 2 łyżki Czym zastąpić jajko w kuchni? mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą (ok 1/5 szklanki) i zostawiamy do napęcznienia (ok 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko.
  • owoce – tutaj sprawdza się banan (pół banana = 1 jajko) lub mus jabłkowy. wykorzystujemy to w tych przepisach, gdzie jajko ma za zadanie skleić (banan) lub rozluźnić ciasto (mus jabłkowy).
  • zmielone płatki owsiane – 1 łyżkę płatków zalewamy 3 łyżkami gorącej h2o, zostawiamy chwilę do napęcznienia. okazuje się to zamiennik 1 jajka. można wykorzystać podobnie jak alt2 kisiel z siemienia. Trzeba pamietać, że płatki owsiane mogą zawierać gluten, więc jeśli ktoś stosuje dietę bez glutenu to polecamy opcję z siemieniem.
  • mieszanina z mąki kukurydzianej/sojowej/z cieciorki – łyżkę mąki zalewamy dwoma łyżkami h2o. taka mieszanina to zamiennik 1 jajka. Może być używana przy panierowaniu np. kotletów czy ryb. Trzeba uważać, żeby nie była za gęsta – powinna posiadać konsystencję odrobinę gęstszą niż roztrzepane jajko
  • „kisiel” z łusek babki jajowatej – należy jedna łyżeczka zmieszana z 1/3 szklanki h2o, aby z powodzeniem alt3 zastąpić tym jedno jajko. trzeba tylko odczekać parę minut, aby zgęstniało i można dodać do ciasta, placków, naleśników lub kotletów.

Naleśniki bez jajka to nie jest problem!

Jajko jest w naleśnikach potrzebne, aby ciasto się skleiło i jest sprężyste. Z powodzeniem mimo wszystko można:

  • pominąć je – naleśnik okaże się wtedy więcej kruchy. świetnie jest w takim przypadku wymieszać mąkę z której robimy naleśniki z mąką ziemniaczaną (2 duże łyżki na 1,5 szklanki mąki)
  • dodać papkę z siemienia lnianego. Dzięki temu naleśniki prościej alt4 się skleją i będą więcej sprężyste.

Ciasto bez jajek

Tutaj największy problem jest z ciastami, które rosną na białkach (np. biszkopty). Tutaj można albo użyć specjalistycznych substytutów jajek, albo biszkopt zastąpić rodzajem ciasta ucieranego, które bez jajka wykonać jest dużo prościej (przepis wkrótce).

Ciasto kruche może obyć się bez jajek – świetnie sprawdzi się papka z siemienia lub (jeśli gluten nie jest wykluczony) z płatków owsianych albo „kisiel” z łusek babki jajowatej.

 

 

Zobacz też 

Escape Gra


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness