Jak przechowywać mięso w czasie podróży. Sprawdzone triki!

Jak przechowywać mięso w czasie podróży. Sprawdzone triki!

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

oraz gdzie przechowywać artykuły żywnościowe? Jak zachować świeżość przygotowanego posiłku? Gdzie najdogodniej przetrzymywać owoce i jarzyny? Podpowiadamy!

Wydawać by się mogło, że przechowywanie posiłków w lodówce całkowicie będzie wystarczająca, by kupiona poprzez nas żywność zachowała swój odczucie smakowe i świeżość na długo. Nie bywa to mimo wszystko reguła. trzeba pamiętać, że nie każde menu nadaje się do przetrzymywania w chłodzie. Mięsny prowiant – jak go przechowywać w czasie podróży? Dodatkowo, w zależności od rodzaju artykułu, niektóre pozycje należy wkładać na górną półkę w lodówce, tymczasem inne najdogodniej przechowywać w dolnych szufladach. W naszym przewodniku publikujemy podstawowe informacje na temat przechowywania składników spożywczych w domowych warunkach. Które produkty spożywcze najdogodniej spakować do pojemników albo owinąć folią?

Co przechowywać w chłodzie?

artykuły żywnościowe najdogodniej przechowywać w suchym, chłodnym i zamkniętym miejscu. Dzięki temu zakupione menu zachowa swój pierwotny odczucie smakowe i jest jak przechowywać mięsny prowiant podróży świeże. To też uprości nam ochronę artykułów spożywczych przed szkodnikami. z wyjątkiem lodówki możemy wykorzystać także miejsce w spiżarni albo piwnicy.

W chłodzie należy przechowywać artykuły o względnie niedługim terminie ważności. Do owej kategorii należy m.in. nabiał, mięso i owoce morza i niektóre rodzaje warzyw. Surowe mięso należy przechowywać w specjalnych torebkach foliowych maksymalnie do 4 dni. Jeśli nie zamierzamy przyrządzać nabytego mięsa w najbliższym czasie, dobrze je po prostu podróż a przechowywanie jedzenia zamrozić.

Sery i wędliny tymczasem możemy przechowywać w folii aluminiowej. Wędzone artykuły z reguły mogą nadawać się do spożycia poprzez kilka tygodni.

Resztek po posiłku nie musimy koniecznie wyrzucać. W normalnej temperaturze mogą one być przechowywane maksymalnie do dwóch godzin. W przeciwnym wypadku jest to miejsce rozprzestrzenienia się różnych bakterii spożywczych. Jeśli było nam dużo posiłków po obiedzie czy kolacji, możemy ułożyć potrawy do specjalnego plastikowego albo szklanego pojemnika. jak przechowywać prowiant W taki sposób jedynie zachowamy względną świeżość posiłków, ; zabezpieczymy naszą lodówkę przed rozprzestrzenieniem się zapachów posiłku. Niektóre przygotowane dania (np. kluski czy pierożki) możemy też zamrozić.

Otwarte przetwory (np. dżemy, konfitury czy sosy) tymczasem możemy umieścić na bocznych półkach lodówki. Tam też dobrze trzymać jajka (do dwóch tygodni). Uwaga, jajka nie powinny być myte, wówczas tracą swoją błonę ochronną i będą przydatne do spożycia o mnóstwo krócej.

 

Zobacz też 

Trenerzy i szkoły jazdy konnej

EcoSlim


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness