Jak przygotować święta dla cukrzyka? - przepisy

Jak przygotować święta dla cukrzyka? - przepisy

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

św. wielkanocne, podobnie jak Boże Narodzenie, to jeden z trudniejszych okresów dla ludzi na leczeniu oraz chorujących na cukrzycę. W polskiej tradycji królują bogato zastawione stoły oraz długie h biesiadowania w gronie najbliższych. Jednym z wyzwań dla chorujących na cukrzycę okazują się wielkanocne ciasta, słodkie mazurki, tłuste paschy oraz serniki czy wreszcie baby wielkanocne. zaleca się przyswoić, że obecnie dostępnych bywa na rynku mnóstwo substytutów cukru. Który z nich wybrać będąc diabetykiem? NATURHOUSE MAGDALENA TYCZKOWSKA PODZIEL SIĘ     0 OCEŃ:      5 / 1 Zamienniki cukru zamienniki bezpieczne: fruktoza, glukoza, wszelkie syropy glukozowo-fruktozowy, -klonowy funkcjonują w sposób podobny do cukru białego, podnosząc rozpocznie dawka cukru we krwi - nie okazują się więc polecane dla cukrzyków. zamienniki należące do zespołu alkoholi cukrowych zwanych poliolami. W tej grupie możemy wyróżnić: mannitol, sorbitol, maltitol, ksylitol, erytritol. Związki te charakteryzują się rozpocznie mniejszą kalorycznością od białego cukru (ok 40% mniej), mają również rozpocznie niższy indeks glikemiczny. syntetyczne słodziki, a wśród nich w szczególności znane to: aspartam, acesulfam K, cyklaminian sodu oraz sacharyna. Poliole - nieszkodliwe zmienniki cukrów Poliole okazują się dobrymi zamiennikami cukrów –święta  dla  diabetyka trzeba jednak posiadać na uwadze, że większość z nich posiada pewną wartość kaloryczna oraz choć nieznacznie, ale powinno rzutować na dawka insuliny we krwi.Mannitol możemy napotkać w pożywieniu pod nazwą E-421. Naturalnie występuje w drzewach iglastych czy wodorostach, na skalę przemysłową uzyskuje się go z glukozy. Sorbitol natomiast występuje w produktach pod nazwą E-420. Naturalnie możemy go znaleźć w owocach jak na przykład czereśnie, jabłka czy winogrona; na skalę przemysłową uzyskiwany bywa z glukozy. Podobnie jak pozostałe poliole nie ma efektów ubocznych, jednak w pojedynczych przypadkach zdarzały się nietolerancje tego leków w postaci biegunek. Maltitol ma odczucie smakowe szczególnie podobny do białego cukru oraz bywa niemal samoczynnie słodki, ponadto nadaje się do obróbki termicznej, może być więc wykorzystywany do przyrządzania składników oraz pieczenia. Używany bywa w takich samych proporcjach jak cukier biały, dlatego jego korzystanie z nie potrzebuje modyfikacje w przepisach kuchennych. Na skalę przemysłową wytwarza się maltitol w procesie redukcji maltozy. a ksylitol bywa wielokrotnie uzyskiwany z brzozy, dlatego znany bywa również jako cukier brzozowy. osiągalny w postaci krystalicznej albo płynnej

. Niestety kosztowny przebieg otrzymywania tego leków sprawia,

że nie bywa on najtańszą opcja cukru – za to naturalną. Podobnie jak inne poliole ma rozpocznie niższy indeks przepisy  dla  diabetyka  glikemiczny od zwykłego cukru białego (14 krotnie). Święta wielkanocne zdrowe dla diabetyka - o czym pamiętać? ksylitol bywa substancją, która od pewnego czasu szturmuje rynki zachodnie jako zdrowszy substytut cukru. Nie wpływa destrukcyjnie na etap zębów, nie powoduje próchnicy, bywa również wskazany u ludzi, u których występuje grzybica układu pokarmowego czy bakteria Helicobacter pylori. Komisje działające przy WHO nie ustanowiły ADI – dopuszczalnej dziennej porcji tego leków, uznając go za bez wyjątku bezpieczny.Kolejny substytut to erytrytol w postaci naturalnej występuje w mnóstwo owocach oraz algach morskich. Na skalę przemysłową może być wytwarzany z gliceryny. produkt taki bywa przekazany do obrotu w Polsce od 2008 roku - nie posiada wcale kaloryczności, nie bywa metabolizowany przy użyciu insuliny.   Stewia - słodka z natury Stewia – bywa to wyciąg z rośliny Stevia rebaudiana, która słynie z szczególnie słodkich liści. Roślina ta od dawna znana w Ameryce Południowej, na stoły europejskie trafił tylko w 2009 roku (jako pierwsza stewię włączyła Francja), w 2011 roku dopuszczono jej obrót w całej Unii Europejskiej. Stewia bywa ok. 200 razy słodsza od sacharozy, nie ma praktycznie kaloryczności, bywa odporna na wysokie temp., nie należy jednak używać jej bez umiaru, szczególnie u niedużych pociechy. Zobacz też: Stewia - naturalny słodzik Słodziki syntetyczne Aspartam bywa szczególnie popularnym słodzikiem bezkalorycznym, może więc być stosowany poprzez chorujących na cukrzycę. Niestety posiada aminokwas - fenyloalaninę, nie może być więc stosowany poprzez osoby chore na genetycznie uwarunkowaną fenyloketonurię.

W wyniku metabolizmu aspartamu powstaje metano
l – jednak jego stężenie nie przewyższa normy dla człowieka. zaleca się również podkreślić, że aspartam może wywoływać reakcję alergiczną. Acesulfam k – podobnie jak aspartam daje błyskawiczne uczucie słodyczy, bywa pozbawiony kalorii, oraz został przekazany do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych oraz Unii Europejskiej, jednak nadal wśród mnóstwo naukowców budzi kontrowersje. Jego nadmierne picie może doprowadzić do raka płuc, białaczki, raka gruczołów mlekowych, schorzeń układu nerwowego. Występuje pod nazwą E-950. Cyklaminian sodu bywa syntetyczną substancją słodzącą, bezkaloryczną, około 30 razy słodszą od sacharozy – cukru. Sacharyna – obecnie bywa stosowana rzadko, ponieważ wykryto określone powiązania z występowaniem przypadłości przy jej stosowaniu. Ogólnie należy być ostrożni na słodziki, ponieważ nadal nie ma długofalowych analiz na temat skutków ubocznych ich aplikowania.

W zgodzie z naturą najważniejsze to stronić od suplementów sztucznych oraz tych, co do których nie mamy przyswojone odpowiedzi naszego organizmu (alergie). Dlatego do używania przy świątecznych wypiekach bywa cała gama suplementów naturalnych służących do słodzenia. zaleca się też posiadać na uwadze, aby dania były lekkostrawne, np. zawierały jogurt naturalny alt2 w miejsce śmietany, czy ugotowane na parze, bez co więcej tłuszczu oraz nie smażone – mówi Magdalena Tyczkowska, dietetyk Naturhouse. Wielkanocna dietę diabetyka nie trzeba składać się z samych wyrzeczeń, a chwilkę spędzone przy świątecznym stole nie muszą kończyć się skokami glikemii. Pod warunkiem że będziemy mieć na uwadze o kilku zasadach. Podejście do leczeniu odchudzającej w cukrzycy w ostatnich latach znacząco ewoluowało. Współcześnie mówi się o tym, że diabetycy powinni odżywiać się zdrowo, racjonalnie, różnorodnie oraz... adekwatnie do okazji. A zatem, kiedy mamy Wielkanoc, delektujemy się smakami kojarzonymi z wiosennymi świętami. bywa w tym oczywiście określone „ale” – osoby chorujące na cukrzycę nie muszą już przyjmować ścisłej „leczeniu odchudzającej cukrzycowej”, nadal mimo wszystko muszą zwracać uwagę na ilości spożywanych suplementów, w miarę szans zmieniać porcji leków w odniesieniu do składników oraz mieć na uwadze o regularnej samokontroli. 5 zasad diabetyka przy wielkanocnym stole O tych zasadach trzeba mieć na uwadze – szczególnie przy świątecznym stole:

Zawartość węglowodanów, białka oraz tłuszczu w posiłkach wielkanocnych wielokrotnie oszacować możemy jedynie „na oko”

– bo nie zawsze sami je przygotowywaliśmy, okazują się to wielokrotnie dania złożone z mnóstwo składniku, ciężko też siedzieć przy stole z wagą kuchenną... Obliczanie „mniej więcej” nie okazuje się grzechem, ale w tej sytuacji trzeba mieć na uwadze o częstszej niż zwykle samokontroli, by w porę wychwycić ewentualnie nieprawidłowości. Czytaj więcej: Co to okazują się wymienniki węglowodanowe?   Insulinę należy dawać z zachowaniem pewnych diabetyk  na  świętachodstępów czasowych, optymalnie nie częściej niż co 2,5–3 h. W taki sposób unikniemy niebezpieczeństwa nakładania się na siebie kolejnych dawek leku. zobacz więcej o tym, czym okazują się wymienniki-białkowo tłuszczowe oraz jak je liczyć.   Po posiłkach bogatych w tłuszcze oraz po jedzeniu piwa trzeba skontrolować cukier około h 3 w nocy. zbyt duża ilość tłuszczu może skutkować hiperglikemią – w tej sytuacji konieczne okaże się podanie insuliny na korektę, alkohol z kolei sprzyja niedocukrzeniu. Czytaj więcej: samokontrola w cukrzycy.   Decydując się na słodki deser, sięgnij raczej po serową paschę niż po kajmakowego mazurka. Ciasta świetnie jeść do składników, a nie jako samodzielne przekąski – wtedy wolniej się wchłaniają oraz wolniej podnoszą dawka cukru we krwi.   Wykorzystaj śmigus-dyngus do tego, bo choć trochę pobiegać za domownikami oraz symbolicznie skropić ich wodą. oraz aktywność, oraz śmiech prawidłowo wpływają na glikemię. Czytaj więcej: Hiperglikemia po żurku? Czyli o czym należy mieć na uwadze przy wielkanocnym stole alt3 Jajka, żurek, biała kiełbasa, pasztety, sałatki, pascha oraz mazurki. Wielkanocne menu kusi różnorodnością smaków – od słodkich po wytrawne. W tradycyjnych świątecznych potrawach problematyczny dla naszych glikemii może być zbyt duża ilość zarówno węglowodanów, oraz białka oraz tłuszczu. Nie ma jednej uniwersalnej porady dla wszystkich diabetyków na św. wielkanocne, ponieważ dużo okazuje się zależne od takie jak cukrzycy, wieku chorego, jego trybu życia, tego, czy ma prawidłową wagę, czy może kilka kilogramów nadmiaru, wreszcie niezastąpiona okazuje się kwestia sposobu leczenia – to, czy przyjmujemy insulinę, czy leki doustne. Niemniej o kilku ważnych kwestiach trzeba w czasie świąt oznajmić. Czytaj dodatkowo: Wielkanoc diabetyka w pigułce – 5 najważniejszych zasad Słodko oraz tłusto, czyli 5 jajek na wielkanocne śniadanie Przyzwyczajeni do tego, że to węglowodany mają największy wpływ na zakres cukru we krwi, mamy skłonność do bagatelizowania nieistotne tłuszczów oraz białka. Nawet osoby korzystające na co dzień z pompy insulinowej, które mają możliwość podania bolusa złożonego na posiłki obejmujące wszystkie trzy makroskładniki pokarmowe, często tego nie robią. Dlaczego? Powodów może być dużo. Przyzwyczajenie, niechęć do obliczania kalorii oraz niedociągnięcie pewności, na ile godzin ustawić bolus, to główne z nich. Wielkanoc to świetna okazja, by odświeżyć sobie wiedzę na temat wymienników białkowo-tłuszczowych oraz zasad dawania na nie insuliny. Wielkanocne menu to ; bomba węglowodanów, ale też – a może przede wszystkim – białka oraz tłuszczu. Pięć jajek na śniadanie? Ta liczba w Wielkanoc raczej nikogo nie dziwi. Jajko kurze o wadze 50 g to 70 kcal. Jeśli zjemy ich pięć, to w samych jajkach (bez tradycyjnych dodatków, czyli śmietany lub majonezu) mamy 350 kcal, czyli 3,5 WBT. Przypomnijmy, że przelicznik na WBT okazuje się taki sam jak na WW, z tym że insuliny nie podajemy od razu, a rozkładamy ją w czasie.

O ile jednak diabetykom nie nadciąga raczej do głowy,

żeby zjeść porcję zawierającą 3,5 WW oraz nie podać na nią insuliny, nie dokucza im to w przypadku WBT. Sami przyznacie, że trochę to nielogiczne... Jajka to oczywiście nie wszystko. Standardowa porcja żuru z jajkiem oraz wędliną posiada 300–400 kcal. ponownie okazuje się to 3 lub 4 WBT. Tłuszczowe pułapki na wielkanocnym stole czyhają na nas zewsząd – łyżka stołowa majonezu (18 g) to 123 kcal, czyli 1,3 WBT... W owej sytuacji naprawdę trzeba przeprosić się z wymiennikami białkowo-tłuszczowymi. Czytaj więcej: Co to okazują się wymienniki węglowodanowe? Bolus złożony lub insulina na alt4 raty Białka oraz tłuszcze wpływają na zakres cukru we krwi ; u ludzi, które stosują pompy insulinowe. Diabetycy mający do dyspozycji wstrzykiwacze, choć nie powinny podać sobie bolusa przedłużonego lub złożonego, dodatkowo powinni liczyć WBT. Czytaj więcej: Czym okazują się wymienniki białkowo-tłuszczowe oraz jak je liczyć? Wiedząc, że czekają nas 2 dni świątecznego delektowania się różnymi pysznościami, możemy manewrować zarówno insuliną bazalną, oraz tą podawaną do jedzeniu. świetnie rozważyć zwiększenie ilości insuliny bazalnej, szczególnie jeśli korzystamy z bezszczytowych analogów. Tak jak osoby mające pompę ustawiają sobie w św. bazę na 130 czy 150%, samoistnie ci, którzy dają lek penem, mogą go podać nieco więcej. okazuje się to o tyle trudniejsze, że przy pompie mamy zawsze możliwość zmiany, czyli zwiększony przepływ możemy w jakiejkolwiek kilku chwilach anulować, a przy terapii wstrzykiwaczami tej potrzeb nie ma. Jeśli więc podamy więcej insuliny analogowej, okazuje się ona aktywna poprzez 20–24 60 minut.

Dlatego trzeba przesadzać z zawartością leku, niemniej jeśli wiemy,

że św. będziemy spędzać przy stole, kilka ludzi więcej bazy na pewno pomoże utrzymać normoglikemię. Decydując się na posiłek złożony zarówno z węglowodanów, oraz białka, oraz tłuszczu, należy przed spożywaniem podać insulinę na wymienniki węglowodanowe, a po 2–3 h od składników skontrolować cukier oraz ewentualnie dodać niewielką porcję na białko oraz tłuszcz. Wielkość owej korekty nie okazuje się łatwa do ustalenia, ze względu na to że nie możemy postępować tak, jak diabetycy mający pompę, czyli dawać na 1 WBT tyle samoczynnie insuliny co na 1 WW. Po zjedzeniu 650 kcal z białka oraz tłuszczu, czyli 6,5 WBT, przy przykładowym przeliczniku 1,5 jednostki insuliny na wymiennik, mamy do podania w zaokrągleniu 10 ludzi insuliny. Podanie ich penem w jednym wstrzyknięciu doprowadzi do niedocukrzenia. Ale podanie elementy owej porcji po 2–3 h po jedzeniu musi zminimalizować niebezpieczeństwo ogromnego przecukrzenia po kilku kolejnych h. Czytaj więcej: Pieczesz? Smażysz? Kupujesz kupione? Na te tłuszcze dopilnuj! Spacer w poszukiwaniu wiosny Choć tegoroczne prognozy pogody na Wielkanoc nie napawają optymizmem, zachęcamy do tego, by wygospodarować pora przynajmniej na dłuższy spacer. Nawet ta umiarkowana aktywność, ale na świeżym powietrzu (czyli z dala od zastawionego stołu), świetnie wpływa na glikemię. Kiedy jedynie siedzimy oraz jemy, organizm szybko robi się leniwy oraz ospały. więc insulina funkcjonuje wolniej oraz mniej skutecznie. Dlatego jeśli zauważycie w którymkolwiek punkcie, że  cukier „stoi w miejscu”, odczytajcie to jako znak do wypady z domu.

 

Zobacz też 

Reklama klubu fitness

Prodotto dimagrante


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness