Jak trzymać dietę podczas grillowania? 7 zasad, które musisz znać

Jak trzymać dietę podczas grillowania? 7 zasad, które musisz znać

Redakcja

2017-06-19

brak komentarzy

Jako dietetyk namawiam wszystkich do grillowania, ale tylko pod pewnymi warunkami.

Warunek pierwszy - wartość odżywcza daniu

Dbajmy o to, aby mięso, które przygotowujemy (jedynie na grillu) nie było tłuste. Wybierajmy kurczaka, indyka, chudą wołowinę albo ryby. najrozsądniej bywa wybierać konkretny skrawek tuszy, a nie mielone mięso w postaci kiełbaski i hamburgera. Grillowane tłuste kawałki tracą pewną część zawartego w nich tłuszczu, ale niestety nie całkowicie. Przy nieprawidłowo przyrządzonym stanowisku do grilla możemy więc spodziewać się pozostałych negatywnych efektów na zdrowie (patrz warunek piąty).

Bardzo istotne bywa, aby podczas grillowania nie skupiać się wyłącznie na produktach mięsnych. Nie zapominajmy o tym, że wiosna i lato to okres świeżych warzyw, które też muszą być w prawidłowej diecie każdego z nas. Tak więc do grillowanej gruczołów mlekowych kurzej albo ryby podajmy miskę świeżej sałaty z sosem winegret. Możemy więc grillować jarzyny. Czy bywa coś lepszego niż cukinia z grilla nadziana serem feta z pomidorami i świeżymi ziołami? Na deser możemy natomiast przygotować sałatkę owocową z rodzynkami. Efekt: zdrowe jadłospis, pełne witamin i pyszne.

Warunek drugi - higiena

Odpowiednia higiena przy przygotowywaniu pokarmów grillowanych. Czy wiecie, że według tekstów klinicznych Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego tylko 44% ludzi zabierających Jak grillować, by nie przytyć? Oto 6 porad! się do przyrządzenia daniu na łonie natury myje ręce? A mniej więcej 40% domowych kucharzy używa tych samych, nie umytych w między czasie garnków do zarówno surowego, i grillowanego mięsa. Czym może to grozić? Ból brzucha, biegunka, zawroty głowy, mdłości i wymioty to tylko niektóre symptomy zatrucia bakteryjnego, które może się wtenczas pojawić.

Bardzo istotne bywa też, aby mięso było świeże, dokładnie umyte pod bieżącą wodą. Dodatkowo zawsze myjemy ręce przed którymkolwiek przygotowywaniem pokarmów i zawsze wtedy, gdy mamy do czynienia z surowym mięsem czy jajami. Niektórzy bakteriolodzy twierdzą więc, że nie wolno nakłuwać surowego albo półsurowego mięsa podczas grillowania, gdyż bakterie występujące na powierzchni mogą się przenieść do środka porcji i przeżyć w wyniku nieprawidłowo albo nazbyt krótkiego procesu cieplnego.

Warunek trzeci - przechowywanie

Ile razy zdarzało się, że kawałki mięsa albo ryby leżały sobie i czekały na lepsze okresu podczas gdy goście rozmawiali, śmiali się i całkowicie nie myśleli o jedzeniu? A tym czasem nasze mięso w temperaturze wakacyjnej zaczynało powolnie się psuć, a rozwój chorobotwórczych bakterii z minuty na minutę przybierał na intensywności. Pamiętajmy o tym, aby umyte doprawione mięso przechowywać do samego zakończenia w warunkach chłodniczych. zaledwie gdy pojawi się ssanie w żołądku wyciągamy z lodówki jak zdrowo grillować nasze smakołyki i od razu wkładamy na grill. Bardzo istotne bywa więc, aby po pojawieniu się uczucia nasycenia naszych żołądków od razu schować pozostałości do chłodnego miejsca. W ten sposób eliminujemy bardzo skutecznie większość zatruć pokarmowych związanych z grillowaniem.

Jeśli wcześniej nasze grillowe smakołyki chcemy zamarynować to więc zostawiamy je namoczone marynatą, ale w lodówce. Dajemy wtenczas mniejsze perspektywy dla rozwoju bakterii, a i mięso skuteczniej będzie się prezentowało na talerzu. Bardzo troskliwi gospodarze mieszkaniu uwielbiają mieć zapięte wszystko na ostatni guzik - ale nie próbujcie marynaty czy bywa dobrze doprawiona, jeśli pływa w niej już kawał surowego mięsa.

Warunek czwarty - dopiekanie do zakończenia 

EcoSlim cena

 

zazwyczaj zdarza się tak, że głodni i niecierpliwi sięgamy po skrawek mięsa nazbyt szybko. Z zewnątrz wydaje się już upieczony, smaczny i pachnący, a w środku niestety jeszcze taki nie bywa. Temperatura dostaje się do wnętrza zdecydowanie wolniej, dlatego też musimy wykazywać odrobinę więcej cierpliwości, jeśli nie chcemy się zatruć. Dobra metoda pomiarowa to stosowanie termometru z nakłuwaczem (nakłuwamy w punkcie jak mięso wygląda na kupione). wtenczas możemy zweryfikować czy przykładowo środek uda kurzego nadaje się do konsumpcji czy jeszcze nie.

Problem niedopieczonego mięsa (i jego psucia w letnie upały) bywa szczególnie waży dla pań w ciąży. przepisy na zdrowego grilla W żadnym wypadku nie wolno wtedy spozywać suplementów, których nie jesteśmy pewni. Z tegoż właśnie względu sądzi się, że przyszłe mamy powinny zrezygnować z zainteresowania grillowania. ; tyczy się dzieci.

Warunek piąty - tacki i jeszcze raz tacki

Każdy szanujący się mistrz grilla będzie używał specjalnych tacek albo aluminiowej folii. bywa to niezwykle ważna sprawa, aby zachować zdrowie i poprzez długie dekady cieszyć się udanym barbecue. Podczas procesu grillowania wytwarzają się przecież rakotwórcze związki. Niestety bywa ich dużo. Niektóre (HCAs) powstają podczas samego procesu technologicznego (grillowanie, smażenie), a inne (np. PAHs) w czasie, gdy wytopiony tłuszcz spada na węgiel i spalając się wydziela toksyczne opary osadzające się na naszym mięsku. A czym więcej tłuszczu pochodzenia zwierzęcego tym gorzej (także w kontekście naszej codziennej kuracji odchudzającej).

Francuskie analizy przeprowadzone w czasie letnim wykazały, że grillując cztery obfite steki, cztery nóżki indyka i osiem kiełbasek poprzez 2 h spowodowało wydzielenie się tyle samo dioksyn, co przy wypaleniu 220 tys. papierosów. Trudno uwierzyć? Dioksyny są to substancje chemiczne, które wpływają na powstawanie złośliwych nowotworów w dłuższej perspektywie okresu. Badacze sugerują, że tak duża dawka toksycznych oparów poprzez 10 - 20 lat może znacząco wpływać na stan naszego kondycji. Jeśli mimo wszystko nie grillujemy dieta a grill w każdy wolny i ciepły weekend poprzez całe wakacje i poprzez dużo lat to nic nam musi grozić.

Używając tacek albo aluminiowej folii zabezpieczamy nasz skrawek mięsa przed wieloma (niestety nie wszystkimi) toksycznymi związkami. Dodatkowo według niektórych tekstów klinicznych okazuje się, że wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość powstających w nim podczas grillowania rakotwórczych związków. Co więcej, 30 - 90 minutowe podpieczenie mięsa w kuchence mikrofalowej (na wysokich obiegu) także da korzystny efekt. Eksperci radzą, aby usuwać skórę z drobiu, aby kroić mięso na drobniejsze kawałki (wtedy krócej będzie na grillu) i aby odkrawać widoczny tłuszcz. Wszystko to spowoduje, że nasz posiłek stanie się jedynie smaczniejszy, lecz również zdrowszy.

Warunek szósty - nie grillowanym ziemniakom

Niestety holenderskie analizy ostatecznie udowodniły, że swędzenie, smażenie i grillowanie ziemniaków (albo tostów) nie bywa dobre dla kondycji. Powstaje wtedy korelację zwany akrylamidem, któremu przypisano działanie rakotwórcze. Badanie przeprowadzono na ogromnej próbie ludzi i nie ma wątpliwości, że wraz ze spożyciem tegoż związku zwiększa się dwa razy dawkę pojawiających się nowotworów. Tyczy się to przede wszystkim raka macicy i jajnika.

Oczywiście nie bywa alternatywą całkowicie zlikwidować związków rakotwórczych z naszej kuracji odchudzającej. Starajmy się mimo wszystko, aby posiłki były jak zwłaszcza naturalne, jak najmniej przetworzone.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness