Jak uniknąć wiosennego przesilenia? - te przyprawy Ci pomogą!

Jak uniknąć wiosennego przesilenia? - te przyprawy Ci pomogą!

Redakcja

2017-07-04

brak komentarzy

Choć wiosna w tym roku zbytnio się do nas nie spieszy, zaleca się już dziś przygotować się na uciążliwe skutki nadchodzącego przesilenia. bóle głowy, senność, apatia oraz ogólne rozdrażnienie – większość z nas zazwyczaj wita tę porę roku w nie najlepszej kondycji fizycznej psychofizycznej. Na powodzenie istnieje dużo sposobów na radzenie sobie z tą sytuacją. da się na przykład dotknąć do indyjskiej tradycji kulinarnej.

  Kuchnia z indii okazuje się często znana ze własnych prozdrowotnych właściwości.przesilenie  wiosenne

Przyprawy takie jak kurkuma czy curry mają szczególnie silne działanie antynowotworowe, natomiast kolendra, kumin czy kardamon są niezastąpione przy dolegliwościach trawiennych. Jakie dobrodziejstwa indyjskiej kuchni pomogą nam przy typowych dolegliwościach wiosennego przesilenia, jak na przykład osłabienie ludzkiego ustroju oraz obniżenie odporności?   Recepta na grypę Ponad 30 tys. – aż tylu Polaków każdego dnia zaraża się grypą w okresie  przesilenia wiosennego. da się więc w tym czasie albo nie wychodzić z czterech ścianach, albo faszerować się lekami albo… zawczasu przywiązać większą masę do tego, co w garnku oraz na talerzu. Cynamon oraz imbir to dwie niezwykle popularne, także w naszym kraju, przyprawy rodem z Indii o szczególnie silnych właściwościach antyseptycznych. Mają działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne, dzięki czemu doskonale sprawdzą się w walce z dolegliwościami, które mogą nam w tym czasie doskwierać. A jeśli dodatkowo dodamy do tego czosnek, czyli najpopularniejszy naturalny antybiotyk, stanowiący nieodzowny składnik dużej grupie indyjskich potraw, to już żadne przeziębienie czy grypa nam nie przerażające. Tapinder Sharma, posiadacz sieci indyjskich restauracji Ganesh, podaje przykłady zastosowania prozdrowotnych przypraw. – Imbir czy czosnek stosuje się w kuchni mojego kraju tak zazwyczaj oraz w tylu różnych potrawach, że aż ciężko wytypować którąś dokładnie. Na pewno mimo wszystko zaleca się wymienić dania, takie jak przygotowane w piecu kawałki drobiu marynowane z imbirem, czosnkiem oraz pastą z jogurtu, soli oraz czarnego pieprzu czy baraninę z papryką, cebulą, imbirem oraz chili w sosie Curry.

Jeśli chodzi o czosnek, to z pewnością wskazałbym Garlic Naan

, czyli placek z pszennej mąki z czosnkiem, doskonale znany zwolennikom indyjskiej kuchni.   zdecydowane w smaku na zdrowie trzeba zatrzymać się na minutę przy wspomnianym wcześniej chili. Podobnie jak imbir, czosnek czy kurkuma, ta mała ostra papryczka okazuje się dodawana do dużej grupie indyjskich potraw. A co najistotniejsze, daje ona rozpocznie więcej, niż jedynie odczucie połykania ognia. konsumowana zarówno w postaci świeżej, i sproszkowanej, okazuje się skutecznym Indyjskie przyprawy na wiosenne przesilenie środkiem antydepresyjnym. Zawdzięcza to obecności kapsaicyny, pobudzającej organizm do wydzielania endorfin, zwanych powszechnie „hormonami szczęścia”. Chili dokładane do potraw może posiadać działanie znieczulające i powodować uczucie błogostanu oraz spokoju. Indyjskie specjały, zwłaszcza te, posiadające w zawartości chili, mają dodatkowo jedną  zasadniczą cecha. Przeważnie są intensywne, nierzadko nawet szczególnie. To, co dla jednych okazuje się zaletą, dla pozostałych może stanowić konkretny problem. mimo wszystko oraz na to Hindusi stworzyli rozstrzygnięcie, które nie dość, że smaczne, to dodatkowo doskonale wpisuje się w zestaw narzędzi do zmagania się z wiosennym przesileniem. posiadacz sieci Ganesh przekonuje, że nic tak świetnie nie gasi pragnienia, jak szklanka (a najrozsądniej dzbanek!) Lassi – indyjskiego napoju przyrządzanego z jogurtu, h2o mineralnej oraz przypraw, choć popularne są także wersje słodkie, takie jak np. Mango Lassi. Swoją funkcję najrozsądniej pełni z dodatkiem kilku kostek lodu. konkretny człowiek może zapytać, a co indyjski napój jogurtowy ma do   niedobór  witamin  na  wiosnęnaszego polskiego wiosennego przesilenia? Otóż okazuje się, że szczególnie dużo! Dowiedziono ponieważ, że fermentowane substancje mleczne, z natężonymi w bakterie probiotyczne jogurtami na czele, podwyższają poziom interferonu (substancja pobudzająca organizm do zmagania się z infekcjami) we krwi. Dlatego też typu napoje powinny być nieodzownym elementem naszego menu w najbliższym czasie. Czy może być coś lepszego na wczesnowiosenny spadek nastroju, niż talerz pysznego spożywania o właściwościach prozdrowotnych, regenerujących oraz zapobiegający stanom depresyjnym? To chyba najprostsza oraz zarazem najprzyjemniejsza metoda na walkę z symptomami wiosennego przesilenia, dlatego zaleca się ją przetestować zwłaszcza dziś!   Informacja o sieci Ganesh Historia restauracji Ganesh zaczęła się w 2006 roku, kiedy to w podwórzu przy ul. Piotrkowskiej 69 otwarto pierwszą indyjską restaurację w Łodzi. Kuchnia w tym czasie każdemu obca – wyróżniająca się eksplozją smaków, mixem przypraw, intensywnością zapachów – spotkała się z dużą aprobatą Łodzian. Zachęciło to właścicieli do wykreowania kolejnych punktów. Każdy z lokali ma inny charakter, wystrój oraz klimat. To, co je łączy, to najlepszej jakości dania, przyrządzane wg oryginalnych receptur, z wykorzystaniem przypraw, sprowadzanych prosto z Indii. Obecnie w ramach sieci oddziałuje siedem placówek – trzy w Łodzi, trzy w Warszawie i jedna w Płocku, a już w lutym oraz marcu otwarte zostaną dwie następne restauracje – w Krakowie oraz Gdańsku. Więcej informacji na temat sieci Ganesh da się znaleźć pod adresem www.ganesh.pl. Z wiosennym przemęczeniem spowodowanym przez przesilenie letnie świetnie walczyć w zgodzie alt2 z zasadami klasycznej indyjskiej sztuki kuracji, czyli Ajurwedy.

EcoSlim opinion

Postępując według jej reguł musimy w pierwszej kolejności oczyścić własny, później go odżywić, a na końcu go odmłodzić. Jeśli postąpimy według tych pradawnych prawideł, pomoże nam to przywrócić odpowiednią równowagę człowieczego ustroju i cieszyć się niezwykłą witalnością. Krok 1: Oczyszczenie człowieczego ustroju moment przełomu zimy i wiosny i równonocy wiosennej to doskonały czas na poddanie własnego człowieczego ustroju naturalnemu detoksowi i wypłukanie z niego różnorodnych toksyn i szkodliwych złogów. przebieg taki spowoduje także, że nasz ustrój nabierze nowych sił, a my poczujemy przypływ energii i staniemy się więcej pewni siebie. Jak właściwie zabrać się za oczyszczenie człowieczego ustroju zgodnie z tajnikami Ajurwedy? Pij dużo ciepłej h2o mineralnej, gdyż rozgrzewanie człowieczego ustroju sprawia, że nagromadzone złogi tłuszczu rozpuszczają się szybciej. Jeśli nie lubisz samej h2o mineralnej, możesz zastąpić ją ziołową, zieloną, albo też czerwoną herbatą z dodatkiem imbiru, cynamonu i kurkumy. Te pachnące przyprawy wyłącznie rozgrzewają, ale także stymulują do lepszego oddziaływania cały układ trawienny, przez co doskonale przyspieszają przemianę materii i redukowanie tłuszczów w organizmie. W przywróceniu dobrej tekstów klinicznych układu pokarmowego pomoże też codzienne picie na pusty żołądek 100 % soku aloesowego. Dostarcza on także naszemu organizmowi licznych ważnych substancji i pomaga wzmocnić odporność. weź po indyjskie oczyszczające owoce, do których przynależą bibhitaki, amla i haritaki. okazują się one zasobne w przeciwutleniacze, usuwają toksyny z układu pokarmowego, wewnętrznie nawilżają tkanki, dodatkowo nawilżają i regenerują jelita bez ich podrażniania. pocieraj się regularnie wcierając w ciało ciepły olej sezamowy. Taki wymasowanie wyłącznie świetnie poprawia ;, ale także stymuluje krążenie. Po masażu, zbyt duża ilość oleju należy pozostawić na cerze na mniej więcej 10 minut, a później zmyć go w gorącej kąpieli. ćwicz regularnie. W Ajurwedzie dużą uwagę przykłada się do uprawiania jogi.

W procesie oczyszczania człowieczego ustroju najistotniejsze są pozycje stymulujące

, szybkie i ekspansywne. Dzięki włączeniu ich w codzienny rytm ćwiczeń pobudzimy nasz układ oddechowy, co spowoduje, że nasze płuca będą skuteczniej oczyszczały się z dwutlenku węgla i innych szkodliwych substancji, które wdychamy razem z zanieczyszczonym powietrzem. Krok 2: Pobudzenie trawienia i właściwe odżywianie Ajurweda zakłada, że najważniejszym procesem zachodzącym w organizmie człowieka bywa trawienie. Ta starożytna sztuka kuracji mówi, iż niemal wszystkie przypadłości zaczynają się właśnie od nieprawidłowej tekstów klinicznych układu pokarmowego. W Ajurwedzie procesy metaboliczne utożsamiane są z żywiołem ognia. Dbanie o odpowiednie trawienie trzeba porównać do rozpalania alt3 ogniska. Aby operacja ta przebiegłajak  zapobiegać  niedoborom  witamin właściwie musimy najpierw w odpowiedniej kolejności poukładać na samym dole nieduże gałązki, a później grubsze konary drzew. jak trzeba dostrzec, w tym procesie wszystko ma swoje miejsce i odpowiednią porę.

Podobnie musi być z układaną dietą.

Powinny się w niej znaleźć produkty dobrej jakości ułożone we właściwych proporcjach i zjadane w takich porach dnia, aby było to zgodne rytmem biologicznym naszego człowieczego ustroju. Dzięki właściwemu odżywianiu wzmacniamy nasz ustrój od środka, co przekłada się także na wygląd i zwiększenie witalności i energii. Ajurweda podkreśla, że trawienie musi być jak Agni, czyli przypominać słońce, które bywa jasne, gorące i przenikliwe. Aby to osiągnąć zaleca się dodawać do licznych potraw przyprawy takie jak: kurkuma, imbir, pieprz cyanne, albo też cynamon. Pracę układu trawiennego trzeba pobudzić także zjadając najróżniejsze kiszonki, jarzyny i pijąc mieszanki ziół zawierające miętę, kminek i inne zioła pomocnicze procesy metaboliczne. Krok 3: Zabiegi odmładzające nasz organizm mnóstwo osobom odmładzanie człowieczego ustroju kojarzy się przede wszystkim z czynnościami pielęgnacyjnymi, których zadaniem bywa poprawienie stanu cery i wyglądu zewnętrznego. Ajurweda natomiast podkreśla, że wszelkie procesy odmładzające rozpoczynają się od odnowy naszego wnętrza. Tradycyjnie cykle te nazywane są „rasayana”. We wspomaganiu wewnętrznej odnowy człowieczego ustroju ważne bywa, abyśmy regularnie dostarczali organizmowi ważnych związków, bez których te procesy nie mogłyby zachodzić. Wśród nich znajdują się między innymi antyutleniacze blokujące rozwijanie się wolnych rodników czy kurkumina, która przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych. Indyjscy lekarze w własnej praktyce niejednokrotnie wykorzystują zioła takie jak imbir, kurkuma, amla i żeńszeń, gdyż pomagają one długowieczność i wewnętrzną odnowę komórek, komórek ciała i organów. Mówiąc o odnowie człowieczego ustroju trzeba także zapomnieć o odpowiednim oddziaływaniu na mentalność. właśnie dlatego idealnym pomysłem bywa włączenie zwyczajnych spacerów, medytacji albo ćwiczeń relaksacyjnych. tylko ciało, które doświadcza wewnętrzny spokój i harmonię może się prawidłowo regenerować. jak trzeba dostrzec, przesilenie letnie to wyłącznie fałsz, ale licznych ludzi doświadcza jego efekty dość dotkliwie.

Nie należy mimo wszystko traktować tego okresu jako przekleństwa,

ale zaleca się zauważyć w nim szansę na odpowiednie zregenerowanie człowieczego ustroju i przygotowanie go do wyzwań, jakie postawią przed nami następne pory roku. Kuchnia indyjska okazuje się znana ze własnych prozdrowotnych właściwości. Kurkuma czy curry mają dość silne działanie przeciwnowotworowe. Kolendra, kumin czy kardamon są niezastąpione przy dolegliwościach trawiennych. Zobacz, jakie dobrodziejstwa indyjskiej kuchni pomogą przy typowych dolegliwościach wiosennego przesilenia, alt4 jak na przykład osłabienie ludzkiego ustroju oraz obniżenie odporności. Ponad 30 tys. ludzi - aż tylu Polaków każdego dnia zaraża się grypą w okresie przesilenia wiosennego. Cynamon oraz imbir to dwie przyprawy rodem z Indii o dość silnych właściwościach antyseptycznych. Mają działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne, dzięki czemu doskonale sprawdzą się w bitwie z grypowymi dolegliwościami. trzeba także dotknąć po czosnek, czyli najpopularniejszy organiczny antybiotyk, stanowiący nieodzowny składnik dużej grupie indyjskich potraw. - Imbir czy czosnek stosuje się w kuchni mojego kraju tak zazwyczaj oraz w tylu różnych potrawach, że aż ciężko wytypować którąś dokładnie

 Na pewno jednak zaleca się wymienić dania,

takie jak przygotowane w piecu: kawałki kurczaka marynowane z imbirem, czosnkiem oraz pastą z jogurtu, soli oraz czarnego pieprzu czy baraninę z papryką, cebulą, imbirem oraz chili w sosie curry. Jeśli chodzi o czosnek, to z pewnością wskazałbym Garlic Naan, czyli placek z pszennej mąki z czosnkiem, doskonale znany pasjonatom indyjskiej kuchni - mówi Tapinder Sharma, kucharz, posiadacz sieci indyjskich restauracji Ganesh.   Indyjskie przyprawy pomogą także przy zaburzeniach nastroju. Chilli, spożywane zarówno w postaci świeżej, i sproszkowanej, okazuje się skutecznym środkiem antydepresyjnym. Zawdzięcza to obecności kapsaicyny, pobudzającej organizm do wydzielania endorfin, zwanych często hormonami farta. Chili dokładane do potraw może posiadać działanie znieczulające oraz powodować uczucie błogostanu oraz spokoju.

W okresie wiosennego przesilenia dość ważne okazuje się także odpowiednie nawadnianie ludzkiego ustroju. Świetnie sprawdzi się tu lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, h2o oraz przypraw, choć popularne są także wersje słodkie, takie jak np. mango lassi. Swoją rolę najrozsądniej pełni z dodatkiem kilku kostek lodu. Napój taki ma dodatkowo odmienną cecha: fermentowane artykuły mleczne, z natężonymi w bakterie probiotyczne jogurtami na czele, podwyższają pułap interferonu, czyli produktów pobudzającej organizm do walki z infekcjami we krwi. Dlatego też typu napoje powinny być nieodzownym elementem naszego menu w najbliższym czasie. owocowe koktajle - doskonałe na letnie przesilenie. świetne, gdy potrzebujemy porcji witamin oraz energii. Świetnym uzupełnieniem tych braków są nowiutko wyciśnięte soki z owoców oraz warzyw - takie są przecież zwłaszcza odżywcze. Idealna alternatywa dla soków z kartonów, które niewiele mają wspólnego ze zdrową dietą. da się je przygotować w sokowirówce, ale dodatkowo lepszym rozwiązaniem okazuje się wyciskarka Vita Juicer - nowoczesne urządzenie do otrzymywania soku z owoców, warzyw oraz warzyw liściastych oraz owoców jagodowych - z którymi standardowe sokowirówki nie dają sobie rady.  


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness