Jak zmienić nawyki żywieniowe? 5 prostych zasad

Jak zmienić nawyki żywieniowe? 5 prostych zasad

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

1. REGULARNOŚĆ

Dzięki systematycznemu spożyciu organizm czerpie potrzebną energię z pożywienia dostarczanego na bieżąco – dlatego nie ma konieczności magazynowania substancji odżywczych w postaci warstwy tłuszczowej. jednak gdy nasz tryb funkcjonowania w dużej mierze przyczynia się do nieregularnego spożywania poszczególnych pokarmów, wtedy organizm bywa zmuszony do gromadzenia dostarczanej energii „na później” – przecież nie wie kiedy dostanie kolejną porcję pokarmu.

2. 4 – 5 dań DZIENNIE

notoryczne spożywanie pokarmów, oczywiście codziennie mniej więcej o takiej samej porze, zapewnia stałą dostawę energii. Najrozsądniejsze bywa picie 4 albo 5 pokarmów w odstępach co 2-3 h – powinny być one pożywne co nie znaczy zbyt obfite. Przy tak rozplanowanym jadłospisie nie musisz się martwić o to, że w pewnym sytuacji dopadnie cię ssanie w żołądku, co mogłoby posiadać miejsce przy spożyciu dwóch wielkich potraw w ciągu dnia.

3. ŚNIADANIE? – JAK najbardziej

O Jak zmienić nawyki żywieniowe? tym, że śniadanie to podstawę każdego dnia wiedzą nawet dzieci. jednak to najchętniej dorośli, którzy powinni dawać przykład, mają wielki problem z zagospodarowaniem momentu tak, aby rano zjeść pełnowartościowy posiłek. Dlaczego więc zaleca się znaleźć rano czas na picie śniadania?

Otóż brak pierwszego jedzeniu przeprowadza do spadku zawartości glukozy we krwi, a co za tym idzie zmniejszenia wydajności pracy. W pewnym sytuacji otrzymujemy napadu wielkiego głodu oraz zjadamy wszystko co bywa pod ręką – w pierwszej kolejności są to najchętniej słodycze oraz wysokotłuszczowe przekąski. jak widać brak śniadania bywa prostą drogą do rozwoju nadwagi.

4. UROZMAICENIE

Postaraj się, aby w Twoim dziennym jadłospisie znalazły się artykuły zakwalifikowane do wszystkich grup produktów konsumpcyjnych. Wyróżniamy sześć takich grup – artykuły zbożowe (pieczywo, kasze, makarony), przetwory mleczne oraz mleko (kefir, sery, kefiry, maślanki), jarzyny oraz owoce. kolejną całą grupę stanowią mięso, ryby oraz ich przetwory zasady zmiany nawyków żywieniowych oraz jaja. Do osobnej zespoły przynależą tłuszcze jadalne, czyli oleje roślinne oraz tłuszcze zwierzęce (masło, łój, smalec). Ostatnią grupą produktów są cukier oraz wyroby cukiernicze, których picie należy zdecydowanie ograniczać.

Tak urozmaicona kuracja dietetyczna zagwarantuje Ci podaż wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, więc witamin oraz makro- oraz mikroelementów.

5. NATURALNOŚĆ

Unikaj wszelkich fast foodów oraz gotowych potraw dostępnych w sklepach. Te wysoce przetworzone artykuły nie niosą ze sobą nic dobrego – zawierają masę konserwantów oraz wzmacniaczy smaku oraz zapachu. Do tego charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu oraz soli, których nadmiar nie wpływa korzystnie na zdrowie. Żywność przetworzona cechuje się także niską, lub nawet zerową zawartością witamin oraz substancji mineralnych.

6. PIJ WODĘ!

Woda spełnia liczne funkcje w naszym organizmie, bierze udział w licznych procesach oraz bywa odpowiedzialna za transport składników. jedzenie płynów przez osobę dorosłą powinno kształtować jak zdrowiej się odżywiać się na pułapie 1,5 – 2 litrów każdego dnia, co razem z wodą zawartą w żywności daje około 3 – 3,5 l dziennie. Skąd ta zawartość? Otóż codziennie w procesie oddychania, poprzez układ moczowy, więc z kałem oraz potem tracimy średnio 2,6 l h2o. Straty h2o są jeszcze większe w gorące oraz wietrzne dni albo w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego. Aby organizm mógł w pełni sprawnie funkcjonować każdy ubytek płynu musi być na bieżąco uzupełniany.

7. SÓL MNIEJ!

Zgodnie z zaleceniami WHO każdego dnia picie chlorku sodu powinno wynosić 6 gram (mała łyżeczka). Okazuje się, że przeciętne picie soli w Polsce wynosi aż 15 gram na osobę na dzień! Wynika to z faktu, iż sól występuje w konsumpcyjnych jako jej organiczny składnik, więc dodawana bywa do żywności w czasie jej przemysłowego przetwarzania. olbrzymie ilości chlorku sodu stosuje się w trakcie przygotowywania potraw jak prowadzić zdrowy tryb życia – na co mamy już bezpośredni wpływ.

8.WYBÓR PIECZYWA

wybierz „ciemne” pieczywo – a dokładniej żytnie produkowane z mąki żytniej albo z niewielkim dodatkiem mąki pszennej, lub pieczywo mieszane wytwarzane z mąki żytniej oraz pszennej zmieszanych w różnym akcie płciowym. Takie wypieki bogate są w błonnik, składniki mineralne (m.in. żelazo, magnez) oraz witaminy z zespoły B. świetnym wyborem jest pieczywo razowe z dodatkiem ziaren albo otrąb, które także są bogate w witaminy oraz składniki mineralne przez co wzrasta wartość odżywcza wypieku.

Na półkach sklepowych można spotkać chleby zapakowane w folię, na której znajduje się ich skład – zaleca się zwrócić na to uwagę, gdyż można spotkać pieczywo, które własny ciemny kolor zawdzięcza jedynie barwnikowi – karmelowi.

Biały chleb wytwarzany bywa z wysoko przetworzonej oraz oczyszczonej mąki – w związku z tym nie posiada substancji odżywczych. Poza tym bywa zdecydowanie więcej kaloryczny od chleba razowego.

 

Zobacz też 

Event Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness