Jak zrobić mleko roślinne w domu? Prosty sposób

Jak zrobić mleko roślinne w domu? Prosty sposób

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Czasami pytacie mnie jak zrobić mleko kokosowe. Lubię napoje roślinne. Jak zrobić mleko kokosowe w czterech ścianach ze rześkiego kokosa, z wiórków kokosowych, z manny kokosowej, czyli kremu kokosowego, o tym okaże się dzisiejszy wpis. Od licznych lat osobiście przygotowuję mleka kokosowe w zaciszu swojej kuchni. Oczywiście, bywa też tak, że mleko kupuję, zwłaszcza sojowe, ponieważ bywa one rozpocznie więcej pracochłonne niż mleko kokosowe czy orzechowe albo ryżowe. A Jak zrobić mleko roślinne? Ty, jakie mleko roślinne uwielbiasz w szczególności? Tak sobie myślę, że mimo wszystko w znacznej większości sytuacji mleko kokosowe „wytwarzam” z wiórków kokosowych, uważam, że takie bywa najlepsze, oczywiście o ile macie świetnej jakości wiórki. Na to trzeba zwracać uwagę podczas zakupów, powinny posiadać sporoa zawartość tłuszczu wymieniona na opakowaniu oraz być jasne i suche. Im więcej nalejecie wody do wiórków w procesie robienia mleka kokosowego tym mleko okaże sposoby na zrobienie mleka roślinnego w domu się rzadsze. Dlatego, jeśli uwielbiasz esencjonalne mleko, takie jakie widać na fotografii użyj 300 g wiórków na 1 litr wody.

Jak zrobić mleko kokosowe z wiórków kokosowych

Do przyrządzenia 1 litra mleka ja wykorzystuję mniej więcej 300 g wiórków kokosowych. Wiórki wsypuję do kielicha blendera wysokoobrotowego, dolewam wodę i miksuję do czasu, aż mleko kokosowe osiągnie temperaturę mniej więcej 65 stopni. W blenderach wysokoobrotowych i Thermomixie to banalne zadanie. Jeśli posiadasz jak zrobic mleko roślinne zwykły blender, zblenduj najlepiej jak się da wiórki z wodą, potem podgrzej mleko w garnku. Sitko kuchenne wyściełam gazą i przelewam mleko. Masę odciskam i wykorzystuję na przykład do muffinek lub innych ciastek. Mleko kokosowe przelewam do butelki lub słoika i trzymam w schładzarce.

Jak zrobić mleko kokosowe z całego kokosa

Tu zadanie bywa trudniejsze. Kokos trzeba rozłupać, wyjąć biały miąższ i oczyścić. Zetrzeć na tarce lub natychmiast założyć w kawałkach mleko roślinne - przepisy do blendera wysokoobrotowego. Dolewam wodę i miksuję do czasu, aż mleko kokosowe osiągnie temperaturę mniej więcej 65 stopni. W blenderach wysokoobrotowych i Thermomixie to banalne zadanie. Jeśli posiadasz zwykły blender, zblenduj najlepiej jak się da, potem podgrzej mleko w garnku. Sitko kuchenne wyściełam gazą i przelewam mleko. Masę odciskam i wykorzystuję na przykład do muffinek lub innych ciastek. Mleko kokosowe przelewam do butelki lub słoika i trzymam w schładzarce.

 

Zobacz też 

EcoSlim opinioni


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness