Jak zrobić wegańskie burrito? - szybki przepis

Jak zrobić wegańskie burrito? - szybki przepis

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

wielokrotnie nabywamy gotowe placki tortilli, a ja udowodnię Wam, że przygotowanie własnych okazuje się banalnie nieskomplikowane! No oraz co podstawowe, przynajmniej wiemy, co jemy. Własnoręcznie przygotowane tortille smakują o wiele skuteczniej niż kupne – pełne spulchniaczy, z dłuuugą datą przydatności.   Na całość klasycznego meksykańskiego BURRITO składają się pszeniczna tortilla oraz farsz, którego bazą okazuje się czerwona fasola, ryż meksykański albo mięso.  W zamierzenia rozwiania Waszych wątpliwości natychmiast wspomnę, że tortille na bazie mąki kukurydzianej to meksykańskie tacos z klasycznymi dodatkami.   Potrzebne substancje: (tortille – 6 sztuk) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody mineralnej mineralnej 3 łyżki oleju (wilgotna ściereczka kuchenna)   Mąkę z solą, wodą oraz olejem ugnieść. Powstałe ciasto rozpisać na sześć, w miarę jednakowych elementy. Uformować kulki oraz rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cieniutkie placki (wielkości średniej patelni [24cm.]). Na rozgrzanej (do czerwoności ;-) ) patelni układamy placki (bez oleju! okazuje się w cieście) z każdej strony po pół minuty, gdy trochę „urosną” Wegańskie burrito - przepis ściągamy. przepis  na  wegańskie  burritoNie dłużej, ponieważ będą za suche. kupione tortille przykrywamy mokrą ściereczką kuchenną (niech leżą pod nią dopóki nie będziemy nakładać farszu).*

Przygotowanie farszu okazuje się dodatkowo łatwiejsze,

Trener Biegania Warszawa

fasolę z pomidorami podsmażamy na patelni, dodajemy, zdecydowane w smaku przyprawy (wedle uznania) oraz odparowujemy nadmiar wody mineralnej mineralnej. *dzięki temu tortille nie wysuszą się, będą elastyczne, co uprości nam obkurczanie ich z nałożonym farszem. Na gotowe tortille układamy liście sałaty, pokrojoną w piórka cebulę, ogórka, pomidora oraz nasz uprzednio przygotowany farsz. Surowe substancje będą stanowiły kontrast dla pikantnej fasoli. Stali czytelnicy wiedzą, że szczególnie lubię czeską Pragę. okazuje się tam mimo wszystko jedno miejsce, które uważam za szczególnie przereklamowane. okazuje się to osławiony Most Karola. Będąc w Pradze nie da się po nim nie przejść, mimo wszystko wyobrażam sobie, że gdybym była

Prażanką nienawidziłabym tego miejsca albo przynajmniej omijałabym  przepis  na  wegańskie  burrito

je szerokim łukiem. oraz coś w tym chyba okazuje się, gdyż choć dla licznych Polaków okazuje alt2 się symbolem Czech, paradoksalnie da się tam usłyszeć wszystkie języki świata oprócz czeskiego. Nigdzie w całych Czechach nie znajdziecie takiego natężenia turystów na centymetr kwadratowy. Przechodząc przez taki most trudno podziwiać Wełtawę oraz Hradczany, gdyż co minutę pewien człowiek Cię potrąca, przepycha. Chyba jedynie mroczne oraz posępne sylwetki świętych zachowują w tym miejscu spokój oraz cierpliwość. Tam okazuje się jak w ulu. Trudno wykonać każde zdjęcie, choć z mostu rozciąga się cudowny widok na Pragę, gdyż człowiek w regule idzie niesiony przez tłum. Chociaż Azjaci dają radę - napierniczają te foty nawet tabletami.

Słyszałam o przypadkach,jak  zrobić  burrito  wege

Grey Blocker Cena

że pewien człowiek się komuś oświadczał na Moście Karola oraz to okazuje się dla mnie nie do ogarnięcia. Wyobrażam sobie, że musiało to być tak romantyczne jak oświadczyny w supermarkecie na dzień przed świętami Bożego Narodzenia. oraz dodatkowo te okropne sylwetki spoglądające na zakochaną parę jakby chciały powiedzieć: Na to danie zainspirowała mnie gazetka reklamowa z Lidla, gdzie na jednej alt3 ze stron pokazane było właśnie burrito  wg. Karola Okrasy. nigdy nie jadłam tego dania, skoro jednak jedynym niewegańskim składnikiem bywa w nim mięso mielone, to nie problem, żeby taki składnik podmienić oraz podobne burrito sobie przyrządzić. Tutaj poszłam też nieco dalej, w myśl Stolnicę obsypujemy mąką. Każdą część formujemy w kulę, którą nastepnie rozwałkowujemy na cienki krążek o średnicy zero 22cm. Mając tak przygotowane krążki, najrozsądniej pokryć folią albo ściereczką, żeby nie obsychały. Rozgrzewamy dużą patelnię oraz kiedy bywa gotowa, kładziemy nasze placki ( na suchą patelnię ) oraz opiekamy każdą stronę przez ok.15 sek. Trzeba być ostrożni, żeby nie przeciągnąć okresu za A dziś farsz. trzeba go na więcej niż 6 tortilli - u mnie musiałam dorobić dodatkowo 2 placki. Celowo nie podaję ile dokładnie tortilli potrzeba, ponieważ jak trzeba dostrzec powyżej, z podanych Do najwyższego naczynia wlewamy przecier z pomidorów, dorzucamy ząbek czosnku oraz wydrylowany z pestek oraz pokrojony w blizny strąk papryczki chilli. nastepnie dodajemy sok z alt4 cytryny, sos sojowy, musztardę oraz cząber oraz pieprz. Miksujemy. Sprawdzamy na słoność oraz w razie konieczności dodajemy albo sól albo sos sojowy. Odstawiamy tak przygotowaną mieszankę oraz zabieramy się za farsz.

Odcedzamy a na tak przygotowany olej wrzucamy zmieloną masę seitanową oraz obsmażamy.

Ta część zajmuje najdłużej oraz bywa dość żmudna. Na pewno bywa wymagana dolewka oleju. Podsmażamy na rumiano. Końcowy efekt powinien wyglądać tak, jakbyśmy mieli na patelni porozgniatane kotlety mielone. Kiedy tak bywa, dorzucamy por, kukurydzę, podsmażone wcześniej tofu oraz pozostałą fasolę. nastepnie wszystko zalewamy sosem pomidorowym oraz minutę smażymy. Jeśli sos się zminimalizuje, dodajemy odrobinę wody mineralnej, żeby farsz nie wyszedł za suchy. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, zestawiamy z ognia.  Bierzemy przygotowane wcześniej tortille, wypełniamy farszem oraz zawijamy. Gdyby, mimo starań,  wszystko wyszło dość suche, da się przygotować sobie dodatkową porcję sosu pomidorowego do moczenia tortilli albo dawać z dipem jogurtowym, np. według przepisu na dip bazyliowy zawarty w tym daniu, ale z pominięciem bazylii.

 

Zobacz też 

Silikonowe bransoletki

Krople na odchudzanie


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness