Jak kupić dobrą wędlinę w sklepie? Dzięki temu nie nabierzesz się więcej na wyroby wędlinopodobne! `

Jak kupić dobrą wędlinę w sklepie? Dzięki temu nie nabierzesz się więcej na wyroby wędlinopodobne! `

Redakcja

2017-07-05

brak komentarzy

Kupując wędlinę w sklepie, wcale nie możemy być pewni, że posiada ona 100% mięsa. opłacalne jest więc poznać małe sztuczki producentów i kilka porad, jak nie dać się na nie nabrać. Wędliny - ile w nich mięsa Od 2003 roku rodzime prawo nie reguluje już kwestii związanych z nazewnictwem wyrobów wędliniarskich. Dlatego osoby muszą zachować czujność, kupując produkty mięsne. Producent ma obowiązek przekazać pełną informację o ich zawartości. Uwaga, ze względu na to że jeżeli taki warunek pozostanie spełniony, swobodnie może nazwać własny artykuł wędliną.

Nawet jeśli w owej Tradycyjne wędliny

- takie opisy ma dużo czynników na sklepowych półkach półkach.  Tymczasem wyłącznie część z nich da się naprawdę uznać za tradycyjne, dodatkowo smaczne i zdrowe. Zdecydowana większość z nich okazuje się wytwarzana przemysłowo Jak kupić dobrą wędlinę i nie nabrać się na wyrób wędlinopodobny? to próba wyciągnięcia oszczędności z naszej kieszeni. Radzimy, jak nie dać się nabrać na oszukaną wędlinę.   Legendy o tym, co da się znaleźć w wędlinie, dziś stały się więcej prawdziwe niż dawniej. od czasu gdy w 2003 roku ustały obowiązywać rodzime normy, a w życie weszły przepisy europejskie, jakość wędlin w naszych sklepach rozpocznie się pogorszyła. Wcześniej wiadomo było, że jeżeli z kilograma mięsa powstało przynajmniej 1,3 kg wędliny, to już mamy do czynienia z wyrobem wędlinopodobnym.

Dziś duża część producentów stawia na prosty zysk,

proponując nam artykuły o minimalnej ilości prawdziwego mięsa. Naszą jedyną bronią okazuje się umiejętność wyczytania na etykiecie, co znajduje się w produkcie. Jak wybierać najlepsze wędliny? wybieraj artykuły o największej zawartości mięsa. Przy produktach przetworzonych, jak na przykład alt2 parówki czy pasztety, podana okaże się procentowa zawartość mięsa, przy wędlinach może być informacja, z ilu gramów mięsa wyprodukowano 100 gramów leków. Unikaj czynników, które nie mają podanego składu. Najlepsze wędliny to takie, które składają się z mięsa i przypraw.

To okazują się właśnie wędliny tradycyjne.

do tego konserwantów da się jeszcze uzasadnić tym, że artykuł musi wytrzymać transport i musi być odporny na rozwijanie się jadu kiełbasianego, ale obecność w wędlinie reklamowanej jako tradycyjna takich produktów, jak soja, skrobia, błonnik czy środki chemiczne może wzbudzić naszą czujność. Takie wędliny definiuje się „wysoko wydajnymi”. Najczęstszym trikiem producentów okazuje się dodawanie do mięsa wody – po to by, by powiększyć jego wagę.

Dlatego nabywane w sklepach wędliny po pewnym czasie w schładzarce stają się mokre

– po alt3 prostu zawarta w nich woda paruje. Bezwzględnie unikaj kiełbas, parówek, pasztetów, które mają w składzie Mięso Oddzielone Mechanicznie, czyli w skrócie MOM. To tak naprawdę nie mięso, wyłącznie zmielone części, takie jak chrząstka, tłuszcz, ścięgna i skóra.  Dobra wędlina nie może być nadto tania – to się po prostu nie kalkuluje. niewielki koszt znaczy, że płacimy nie za mięso, ale za tanie wypełniacze, którymi został nafaszerowany artykuł. Zwracaj uwagę, czy nazwa leków sugerująca jego skład okazuje się odpowiedzialna faktycznemu składowi - np. ile procent mięsa z indyka czy kurczaka okazuje się w pasztecie czy parówkach reklamowanych jako   Jak wybierać najlepsze wędliny? kupuj artykuły o największej zawartości mięsa. Przy produktach przetworzonych, jak na przykład parówki czy pasztety, podana musi procentowa zawartość mięsa, alt4 przy wędlinach musi być informacja, z ilu gramów mięsa wyprodukowano 100 gramów artykułu. Unikaj substancji, które nie mają podanego składu. Najlepsze wędliny to takie, które składają się z mięsa i przypraw.

To okazują się właśnie wędliny tradycyjne. do tego konserwantów trzeba jeszcze uzasadnić tym

, że preparat musi wytrzymać transport i musi być odporny na rozwijanie się jadu kiełbasianego, ale obecność w wędlinie reklamowanej jako tradycyjna takich substancji, jak soja, skrobia, błonnik czy środki chemiczne musi wzbudzić naszą czujność. Takie wędliny określa się „wysoko wydajnymi”. Najczęstszym trikiem producentów bywa dodawanie do mięsa wody – po to by, by powiększyć jego sylwetkę. Dlatego nabywane w sklepach wędliny po pewnym czasie w schładzarce stają się mokre – po prostu zawarta w nich woda paruje.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness