Jak powinna wyglądać dieta diabetyka? To musisz wiedzieć!

Jak powinna wyglądać dieta diabetyka? To musisz wiedzieć!

Redakcja

2017-11-13

brak komentarzy

Picie gorzkiej herbaty, ciągłe odmawianie deserów i spożywanie niesmacznych potraw - jadłospis  od  dietetyka

tak mnóstwo z nas kojarzy zestaw dań cukrzyka. Nie wszyscy mimo wszystko wiedzą, że posiłki diabetyka to tylko pasmo wyrzeczeń, lecz także odpowiednio dobrane artykuły. Jakie? Na to pytanie odpowiadają twórcy aplikacji mobilnej dla cukrzyków Diabetee Cukrzyca bywa chorobą trawienną charakteryzującą się powiększonym poziomem cukru we krwi, przyczyną czego bywa niedobór insuliny w organizmie. Obecnie ponad 3 mln ludzi w Polsce bywa dotkniętych tą chorobą, a ponad 1 mln z nich nawet nie wie, że na nią choruje. uważa się, że ilość chorujących na cukrzycę nieustannie wzrasta. Z cukrzycą da się żyć, należy mimo wszystko przyswoić, że właściwie dobrana jadłospis bywa niezbędnym elementem zwalczania wszystkich rodzajów tej przypadłości ABC diety cukrzyka Nie ma jednakowej diety dla wszystkich chorujących na cukrzycę. menu powinien być dobierany indywidualnie z uwzględnieniem wagi, wzrostu, wieku, aktywności fizycznej i własnych upodobań. Posiłki w ciągu dnia powinny być równomiernie rozłożone, a przerwy między jednym daniem, a drugim nie są w stanie być dłuższe niż 3 60 minut. - Kluczem diety cukrzyka bywa dobranie odpowiednich czynników z zachowaniem odpowiednich proporcji. Tutaj pomagające mogą okazać się nowe technologie i aplikacje mobilne, które dostosują zestaw dań do indywidualnych potrzeb diabetyka. Przy zakupie ile  kosztuje  jadłospisczynników powinniśmy zwrócić uwagę na takie aspekty jak: skład tabletek, wartość odżywczą, czy indeks glikemiczny. Aplikacja w kilka sekund udzieli nam takich informacji - tłumaczy Jak powinna wyglądać dieta diabetyka? paweł Wrzos, odpowiadający za aplikację dla cukrzyków Diabetee. Podstawowe składniki diety diabetyka jadłospis cukrzyka nie może się obyć bez pieczywa pełnoziarnistego, brązowego ryżu, czy też kaszy gryczanej. substancje te zawierają niezwykle ważne dla każdego ludzkiego ustroju węglowodany złożone i skrobię, które są głównym źródłem energii. ważne bywa, żeby wystrzegać się spożywania wszelkiego rodzaju słodyczy, na które składają się tzw. węglowodany jasne. jednak w przypadku wydzielenia się albo wstrzyknięcia nazbyt dużej ilości insuliny wskazane bywa zjedzenie niewielkich zawartość słodkości podnosząc jednakowym dawkę cukru we krwi. Kolejnym głównym składnikiem diety diabetyka są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. pojawiają się one w różnego rodzaju rybach, oliwie z oliwek, czy nasionach słonecznika i idealnie zastępują niekorzystne dla cukrzyków tłuszcze zwierzęcego tj. masło, śmietana czy smalec. O ilości białek w codziennej kuracji powinien zadecydować lekarz, mimo wszystko ważne bywa, żeby stosunek białka zwierzęcego (drób, chude ryby, wieprzowina) do białka roślinnego (fasola, soja, groch) wynosił 1:1. Przykładowe menu diabetyka Odpowiednio dobrane menu z pewncena  dietyścią ułatwi walkę z chorobą i urozmaici zestaw dań każdego cukrzyka. Choć menu musi być ustalane indywidualnie to wskazane bywa przejrzeć przykładowe propozycje z podziałem na wszystkie posiłki. Na początek dnia opłaca się zadbać o lekkie i pożywne śniadanie, podczas którego króluje pieczywo pełnoziarniste i nabiał dostarczając nam sporych ilości węglowodanów złożonych i białka. pierwsza opcja

śniadania diabetyka składa się z dwóch kromek chleba żytniego, chudego twarogu,

dwóch liści sałaty, rzodkiewki, kawy zbożowej, druga natomiast posiada bułkę razową, prawidłowy alt2 serek homogenizowany, garść świeżych jagód i herbatę czerwoną. Dla utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi opłaca się coś przekąsić pomiędzy śniadaniem, a obiadem. Przykładem drugiego śniadania może być jogurt prawidłowy z owocami i pestkami z dyni albo sałatka z cytrusów. Po lekkich posiłkach nadszedł czas na pożywny główny posiłek składający się z zupy pomidorowej, pulpetów drobiowych i kaszy jęczmiennej albo zupy ogórkowej, ryby pieczonej w folii, kaszy gryczanej i surówki z kapusty pekińskiej. Na podwieczorek proponowana bywa szklanka soku wielowarzywnego albo sałatka warzywna (bakłażan, cukinia, pomidor, seler). podwieczorek podobnie jadłospis diabetyka może być zgodna z zasadami zdrowego żywienia opracowanymi poprzez Instytut Żywności i Żywienia. Należy dążyć do prawidłowej masy ciała, odżywiać się różnorodnie (jeść razowe artykuły zbożowe, chudy nabiał, jarzyny i owoce, chude mięso). Ograniczyć tłuszcze (zwłaszcza zwierzęce), sól i słodycze. wystrzegać się piwa. Szczególną uwagę zwrócić trzeba na kontrolę ilości spożywanych cukrów (węglowodanów) i na zredukowanie tzw. węglowodanów prostych i częstotliwość spożywania potraw. W cukrzycy jak na przykład 1 zaleca się 6 potraw na 24 h. W cukrzycy jak na przykład 2 da się spożywać 4-5 potraw w ciągu dn Radzi olga Kulikowska, dietetyk   Odpowiedni menu W modelowaniu jadłospisu może być pomocna piramida wyboru czynników spożywczych sformułowana poprzez prof. Tatonia. Codziennie da się jeść artykuły z kolejnych grup: artykuły zbożowe (chleb razowy, makaron, kasze), jarzyny, owoce, oleje roślinne, margaryny miękkie, chudy nabiał (mleko, jogurt, twaróg). Kilka razy w 7 dniach da się jeść chude ryby, chudy alt3 drób, wędliny drobiowe, jaja (dobrze samoistnie białko) i cielęcinę. Mięso i wędliny wieprzowe i wołowe dopuszczone okazują się 4-5 razy w 30 dni. Słodycze, ciasta itp. zaleca się jeść kilka razy w roku albo wcale. ważne, żeby diabetycy dążyli do prawidłowej masy ciała. Jeżeli występuje u nich otyłość albo nadwagę powinni ograniczyć ilość spożywanych kalorii i podkręcić swoją aktywność fizyczną. Bez słodyczy i cukru Spożywane węglowodany (cukry) powinny pochodzić przede wszystkim z całościowego ziarna zbóż, warzyw, owoców i mleka z niską zawartością tłuszczu. Należy wybierać artykuły posiadające dużo błonnika pokarmowego (jemy ok. 30 g/24 h) i artykuły o niewielkim indeksie glikemicznym (IG). składniki takie ułatwiają kontrolę stężenia cukru we krwi. Najlepsze będą artykuły, których IG okazuje się mniejszy od 50 np.: kasza perłowa gotowana, jabłka, grejpfruty, czarna porzeczka, cykoria, szpinak, papryka, pomidor, por, fasolka szparagowa, bakłażany. Pamiętajmy, że jarzyny surowe mają niższy IG niż ugotowane, a ryż brązowy niż ryż biały. Makaron gotujmy al dente. Idealnie okazuje się zrezygnować ze słodyczy. Jeżeli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru, możemy użyć słodzika (np. aspartam, acesulfam K), ale nie wolno go nadużywać. Nie zaleca się fruktozy jako zamiennika cukru. tylko dobre tłuszcze U chorujących na cukrzycę notoryczne okazują się przypadłości sercowo-naczyniowe, stąd ważne okazuje się zredukowanie w ich kuracji tłuszczów zwierzęcych (tłuste wieprzowina i wołowe, baranina,

żółte sery, żółtka jaj, śmietana, smalec, masło).

Zaleca się wprowadzenie do diety oliwy i oleju rzepakowego i zwiększenie spożycia ryb (nawet do 3 razy w alt4 7 dniach). Unikamy tradycyjnego smażenia. Usuwamy z mięsa tłuszcz widoczny na pierwszy rzut oka. Nie jemy izomerów trans kwasów tłuszczowych, które pojawiają się w żywności jak na przykład fastfood, margarynach twardych, chipsach, herbatnikach i odrębnych wyrobach cukierniczych. Zapotrzebowanie na białko, jeżeli nie ma kłopotów z pracą nerek, okazuje się takie jak u człowieka zdrowego. wiedzieć należy, że musi to być białko zarówno odzwierzęcego, i roślinnego. Dozwolone techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu w pergaminie, duszenie bez tłuszczu. Nie rozgotowujemy warzyw i czynników zbożowych. Przedstawiamy przepisy na trzy zdrowe i sycące obiady. Na pewno smakować będą jedynie diabetykom, więc ich rodzinom. Osoba z cukrzycą wcale może prowadzić oddzielnej kuchni.     Rybę przepłukać, osuszyć. Cukinię i marchewkę pokroić w drobną kostkę albo zetrzeć na grubej tarce, poddusić na tłuszczu roślinnym, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu do przyrządzania składników na parze ułożyć filety, posmarować pesto i nałożyć cukinię z marchewką. Gotować na parze aż ryba okaże się miękka (ok. 20 minut). Fasolkę więc ugotować na parze. Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej i przyjąć do garnka razem z soczewicą, zalać wrzącą wodą (ok. 1,5 l). Dodać cebulę i gotować mniej więcej 20 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy razem z przeciśniętym poprzez praskę czosnkiem. Gotować dodatkowo chwilę. Przyprawić, dodać zioła.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness