Jak prawidłowo przechowywać mięso? 5 praktycznych rad

Jak prawidłowo przechowywać mięso? 5 praktycznych rad

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Robiąc zakupy, zazwyczaj zastanawiamy się, jak najdłużej zachować świeżość składników takich jak wędliny, ser czy mięso. zazwyczaj nie nadają się one do spożycia już po kilku dniach. okazują się mimo wszystko skuteczne sposoby na ich przechowanie.

Lubimy jeść świeże produkty, owoce, mięso, warzywa, a przy tym nie chcemy, aby się zmarnowały, zbyt długo leżąc w lodówce bez jakiegokolwiek zabezpieczenia. istotne bywa, aby nie dopuścić do pojawienia się pleśni na żywności, ze względu na to że w taki sposób rozwijają się na nich chorobotwórcze bakterie i grzyby. Dzięki właściwym sposobom jej przechowywania także nasz domowy budżet zyska na oszczędności. warto zatem zasięgnąć rady u dietetyków albo wsłuchać się w to, co mówią nasze babcie.

Niejednokrotnie zdarza się nam, że kupujemy Jak przechowywać mięso i sery, aby przedłużyć ich trwałość? świeżą, pachnącą szynkę, wkładamy ją do chłodziarki zawiniętą w folię spożywczą, a następnego dnia bywa ona kompletnie niezdatna do spożycia, do tego poziomu, że nawet nasze zwierzaki nie pragną jej tknąć. Nie pozostaje nam nic innego, jak ją wyrzucić. Starajmy się zwrócić uwagę w sklepie na to, w co sprzedawca zawija wędlinę. Najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby pakował ją w papier pergaminowy, tak jak jest to kilka lat temu. Niestety, obecnie najczęściej zarówno z powodu wygody, oraz oszczędności sklepy używają w tym zamiarze folii, co nie wpływa korzystnie na świeżość składników.

– Wędlinę najrozsądniej bywa przechowywać owiniętą w pergamin, który wchłonie jej wilgoć. Wtedy ona nie pleśnieje, i co się z tym wiąże, nie rozwijają się szkodliwe dla kondycji przechowywanie żywności bakterie. Dlatego po dokonaniu zakupu należy usunąć folię i zapakować produkt w papier. Nie wolno owijać wędliny w folię aluminiową, ze względu na to że nie przepuszcza ona powietrza, mówi Gabriela Słowińska, dietetyk z warszawskiego Centrum Dietetycznego SetPoint.

Sery psują się w wolniejszym czasie niż wędliny ze względu na mniejszą zawartość wody. Dlatego nie należy przetrzymywać ich w folii spożywczej. najbardziej odpowiednim sposobem okaże się przechowywanie ich w konkretnym plastikowym pojemniku, przeznaczonym na żywność z odrobiną tłuszczu. Najlepsze do tego zamiarze będą nieco droższe szklane, kamionkowe albo próżniowe pojemniki. Zaleca się także włożenie do nich kostki cukru albo soli, które pochłaniają wilgoć i w taki sposób ser zachowa świeżość jeszcze przez kilka tygodni.

Wędliny i mięso powinny być oddzielone przechowywanie mięsa od serów. Mają one odmienną florę bakteryjną, co sprawia, że bakterie ze szczególną łatwością przechodzą z mięsa na sery. jednakowym narażamy się na zatrucie. – Te produkty powinny znajdować się w sklepach, w dużej odległości od siebie i opłaca się zwrócić na to uwagę, dokonując zakupów. Należy unikać ich porcjowania na takiej samej desce czy krajalnicy. W tym przypadku lepiej zaopatrzyć się w większym sklepie, gdyż te zasady są w nich bardziej przestrzegane, dorzuca Gabriela Słowińska.

Musimy także być ostrożni, aby wędlin i sera nie trzymać w lodówce na takiej samej półce. Najdłużej zachowują one świeżość, gdy są kupowane w jednym kawałku, a nie w plasterkach. Surowe mięso przechowujemy krócej. warto bywa je skropić sokiem z cytryny albo jak przechowywać żywność w lodówce posolić, nie należy mimo wszystko kroić na kawałki, bowiem bakterie znajdujące się na powierzchni mięsa dostaną się do jego środka. Jeżeli chcemy, aby upiekło się prędzej, należy owinąć je w taki sposób, aby matowa strona folii znajdowała się na zewnątrz. Gdy jest zależne nam na tym, aby izolować produkt od niskiej temp., to na zewnątrz powinna zostać umiejscowiona jej świecąca strona. Mięso mielone powinno leżeć dłużej niż dwie 60 minut. Podobnie bywa w przypadku ryb. Wędlina i ser powinny być trzymane na środkowych półkach lodówki.

Te wskazówki pomogą nam cieszyć się dłuższym terminem spożycia składników i ich smakiem. Jednocześnie uchronią nas przed bakteriami i ewentualnym zatruciem. warto dbać o zdrowie nie tylko nasze, ale i naszych pociechy.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness