Jak robi się sok? Tego nie wiedziałeś!

Jak robi się sok? Tego nie wiedziałeś!

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Posłużmy się przykładem soku pomarańczowego. Historia soku pomarańczowego, tak jak wszystkich soków owocowych, ma własny początek w sadach, w których uprawia się owoce. Lokalni plantatorzy zbierają pomarańcze z drzew tylko, gdy owoce osiągną dojrzałość. następnie dojrzałe owoce trafiają do zakładu produkcyjnego, w którym są poddawane dokładnej kontroli – do produkcji soku pomarańczowego wybiera się jedynie zdrowe i dojrzałe pomarańcze. proces produkcji przebiega szybko, aby owoce Jak powstaje sok? nie straciły naturalnych wartości odżywczych i zachowały witaminy i inne produkty. Owoce są dostarczane prosto z sadów pomarańczowych, dlatego też przed wyciskaniem soku są dokładnie myte, a potem wyciskany (tłoczony) jest z nich sok. Po wyciśnięciu, sok przed rozlewem do opakowań jednostkowych (kartony albo butelki) jest zazwyczaj analizowany pasteryzacji, która umożliwia wydłużyć czas jego przydatności do spożycia i zapewnia bezpieczeństwo mikrobiologiczne artykułu. Wyciśnięty sok może otrzymywanie soku również być poddany zagęszczeniu.

Soki zagęszczone

Soki zagęszczone powstają poprzez skoncentrowanie wszystkich wartościowych substancji soku wyciśniętego z owoców.  Soki zagęszczone są otrzymywane przez odparowanie praktycznie wszystkich wody i aromatu z soku owocowego, co znacznie zmniejsza objętość, a jednakowym upraszcza transport i przechowywanie bez utraty wartości odżywczych. Dodając do soku zagęszczonego z powrotem wodę, odebraną podczas procesu zagęszczania i aromat,  dostaje się sok odtworzony z soku zagęszczonego, który jak zrobiony jest sok zgodnie z prawem musi mieć porównywalną jakość do soku wyprodukowanego nie z soku zagęszczonego.  

Soki z soku zagęszczonego

Sok z soku zagęszczonego dostaje się w wyniku odtworzenia soku z soku zagęszczonego poprzez dodanie maksymalnie tej ilości wody, która wcześniej została z niego odparowana i ponowne dodanie wcześniej odebranego z soku aromatu. Soki te trzeba rozlewać do różnego rodzaju opakowań szklanych, plastikowych, czy kartonowych. Właściwości soków odtworzonych produkcja soku z soków zagęszczonych, również te z dłuższym terminem przydatności do spożycia osiągniętym w wyniku pasteryzacji, muszą zachować fizyczne, chemiczne i organoleptyczne i odżywcze właściwości, odpowiadające co najmniej właściwościom jakie posiadają soki prosto otrzymane z owoców tego samego gatunku. Na przykład nieduża szklanka (200 ml) pasteryzowanego 100% soku pomarańczowego z soku zagęszczonego pokrywa ok. 50% – 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness