Jak się odżywiać chorując na raka? Eksperci radzą

Jak się odżywiać chorując na raka? Eksperci radzą

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

pewien profesor medycyny stwierdził dawniej: „Chciałbym dożyć dziewięćdziesiątki i zginąć od kuli zazdrosnego małżonka, któremu właśnie co przyprawiłem rogi”. Piękna wizja. Każdy z nas chciałby żyć długo i w zdrowiu, a później odejść ze swadą. Czy jednak używanie się do 4 podstawowych zasad dotyczących stylu życia – jedz zdrowo, bądź aktywny, nie nadużywaj piwa i nie pal papierosów – zapewni nam długowieczność i ochroni przed ewentualnymi nowotworami?

We wstępie do raportu Międzynarodowej Agencji badań nad rakiem dyrektor generalny WHO napisał, że nawet 80% sytuacji zachorowań na nowotwory może wynikać z wpływu czynników zewnętrznych, tzn. stylu życia i otoczenia. analizy prowadzone przez różne ośrodki i instytucje potwierdzają, że zdrowa dietę może wydłużyć życie – w wariancie optymistycznym nawet o 20 lat, a w bardziej pesymistycznym – o ok. 5 lat. mimo wszystko bardziej sceptyczni wśród naukowców podkreślają, że ta zależność wcale nie okazuje się tak jasno określona.

trudne zależności

artykuły żywnościowe trudno ułożyć w dwóch tabelach: „sprzyjają wystąpieniu raka” i „zapobiegają nowotworowi”. – dietę zapobiegająca występowaniu nowotworów budzi wiele kontrowersji. mnóstwo tekstów klinicznych wciąż istnieje i naukowcom, jak na razie, niewiele udało się równoznacznie ustalić. Dotychczasowe wyniki niejednokrotnie okazują się sprzeczne – zauważa lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, internistka i dietetyk w Centrum Medycznym ENEL-MED. Poza tym, co chyba najważniejsze: nie sposób zapewniać ludzi, że jedząc produkty uznane za zdrowe, przykładowo warzywa, owoce, ryby, oleje roślinne czy jedzenie zasobne Wypowiedź eksperta: zasady żywienia i dieta dla osób chorych na raka w błonnik, na pewno unikną zachorowania na nowotwór. można w pewnym stopniu zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia danego jego rodzaju. A i to nie okazuje się zagwarantowane. Zachorowanie na raka to niejako kwestia skomplikowanych procesów, które zachodzą w organizmie człowieka. – Problem okazuje się naprawdę złożony. Czynników niebezpieczeństwa okazuje się naprawdę wiele. Nie ma pewności, że odżywiając się zdrowo, nie zachorujemy na raka. Może przecież zaatakować nas nowotwór niezależny od diety – mówi Katarzyna Bukol-Krawczyk.

Do nowotworów dietozależnych zaliczamy te, które wprost dotyczą przewodu pokarmowego, począwszy od jamy ustnej, gardła, przełyku, przez żołądek, wątrobę po jelito duże, ale również raka biust, gruczołu krokowego czy płuc. Dla rodzaje, wpływu diety trudno doszukiwać się w genezie czerniaka. – Nowotwory mózgu także niewiele mają wspólnego z dietą. Ale z drugiej strony musimy mieć świadomość, że złe odżywianie osłabia zdrowe działania obronne organizmu, a to ma już znaczący wpływ na występowanie chorób, także nowotworów. Idąc tym tropem, da się uznać, że każdy rak w jakimś stopniu jest zależna od diety – konkluduje pani doktor.

Upraszczając, wygląda to tak. Wszyscy nosimy w sobie komórki rakowe. To, czy pozwolimy im na rozrost, jest zależna od stanu naszego układu odpornościowego. Gdy funkcjonuje on poprawnie, okazuje się w stanie bronić nas przed wrogiem, którym okazuje się rak, ale gdy szwankuje, z trudem rozpoznaje komórki nowotworowe, którym wtedy znacznie łatwiej dieta a nowotwór „wyrwać się” spod nadzoru. Dlatego działamy na własną niekorzyść za kolejnymi razem, gdy dostarczamy organizmowi „paliwa” w postaci sporych ilości tłuszczów nasyconych, cukrów i żywności wysoko przetworzonej, która nie okazuje się źródłem składniku nieodzownych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym wiadomo, że osoby z nadwagą żyją krócej. analizy pokazują, że nawet jeśli nie dopadną ich choroby związane z nadwagą, np. układu krążenia, to najprawdopodobniej będzie to rak.

Najistotniejszy wpływ na występowanie nowotworów, szczególnie przewodu pokarmowego, mają toksyczne związki zalegające w organizmie. Im dłużej tam pozostają, tym większe ich szkodliwe oddziaływanie. – Dlatego tak ważne, by eliminować je z diety i jak najszybciej usuwać z organizmu – twierdzi dietetyk.

Odpowiednie rozwój dietetyczne i właściwe odżywianie odgrywają fundamentalną rolę na wszystkich etapach choroby – od okresu aktywnego kuracji: zabiegu chirurgicznego, chemioterapii, radioterapii, poprzez okres rekonwalescencji po zakończonym leczeniu, profilaktyki wtórnej, i na etapie paliatywnym choroby i życia pacjenta. Na etapie kuracji onkologicznego odpowiednia dietę w schorzeniu nowotworowej polega na dostarczaniu pacjentowi odpowiedniej podaży związków odżywczych celem pokrycia bieżących potrzeb jego organizmu. znaczącą rolę odgrywa próba dostosowania konsystencji i tekstury diety, też objętości i okresu podawania składników od objawów danej choroby i skutków ubocznych kuracji występujących u danego pacjenta: wymiotów, biegunki , zaparcia, zmian w odczuwaniu smaków czy jadłowstrętu. Optymalna dietę dla danego pacjenta zależna alt3 okazuje się od lokalizacji guza i narządu w którym toczy się przebieg nowotworowy i od stopnia doświadczenia samej choroby. Ze względu na przewlekły charakter choroby onkologicznej głównym celem optymalnej diety w schorzeniu nowotworowej okazuje się uzyskanie i utrzymanie optymalnej masy ciała pacjenta, zapobieganie albo korygowanie niedoborów składników odżywczych, poprawa tolerancji stosowanego kuracji raka, minimalizacja skutków ubocznych terapii onkologicznej i stymulacja układu odpornościowego pacjenta. Właściwe odżywianie w sposób pozytywny wpływa na korzystniejsze rokowania pacjenta. WŁAŚCIWA kuracja dietetyczna PODCZAS przypadłości fundamentalną dietą stosowaną podczas kuracji choroby okazuje się dietę lekkostrawna, jednak decydującą rolę w wyborze właściwej terapii żywieniowej odgrywa stan pacjenta. W przypadku gdy okazuje się on ciężki (pacjent ma trudności z samodzielnym odżywianiem albo efekty uboczne kuracji okazują się nasilone) konieczna może okazać się zmiana składu diety (eliminacja czynników wzmagających kłopoty) i konsystencji diety (płynna, płynna wzmocniona, papkowata). Szczególnie w przypadku nowotworów zlokalizowanych w układzie trawiennym należy dołożyć starań, aby dietę maksymalnie oszczędzała chorych narząd. dietę w schorzeniu nowotworowej i podczas kuracji onkologicznego może dostarczać odpowiedniej ilości energii, pełnowartościowego białka, węglowodanów, wysokiej jakości tłuszczów, witamin i składników mineralnych i zapewniać właściwą podaż substancji. warto wiedzieć, że zapotrzebowanie energetyczne pacjenta onkologicznego może być 20% większe w porównaniu z osobą zdrową w tym samym wieku i takiej alt4 samej płci. Ze względu na wzmożoną pracę układu immunologicznego i intensywny przebieg odbudowy zniszczonych komórek ciała ważną rolę odgrywa zwiększona podaż pełnowartościowego białka. Odpowiednia zawartość i rodzaj węglowodanów kuracji pacjenta na raka pozwoli zapewnić prawidłowy przemianę materii białek, dzięki czemu będzie ono zużywane przez organizm w celach budulcowych. dietę w schorzeniu nowotworowej trzeba wzbogadzić o wielonasyceniowe kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, które pozytywnie wpływają na zmniejszenie stanu zapalnego i spowalniają przebieg nowotworowy. Dostarczanie do organizmu pacjenta wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości antyoksydantów wpływa pozytywnie blokowanie wolnych rodników i likwidowanie ich szkodliwego oddziałania. Szczególe wartość w tym kontekście odgrywają: witamina C, E, beta-karoten, cynk, selen, miedź, magnez, mangan, koenzym Q10, polifenole i fitosterole. Zastosowanie u pacjentów onkologicznych w trakcie kuracji antynowotworowego prawidłowo zbilansowanej diety, która pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne odżywcze składniki, może przynieść wiele korzyści: m.in. przeciwdziała utracie masy ciała, zwiększa zawartość beztłuszczowej masy ciała, poprawia jakoś życia pacjenta i moment jego trwania. dietę w czasie choroby może spełniać kilka ważnych funkcji: – zapobiegać powstaniu niedożywienia pacjenta, – wzmacniać pracę jego układu odpornościowego (immunologicznego), – mieć wpływ i stymulować przemianę materii i ochraniać narządy wewnętrzne pacjenta, które narażone okazują się na uszkodzenie w skutek wyniszczającej terapii onkologicznej.

zobacz więcej na: https://www.zwrotnikraka.pl/dietę-w-schorzeniu-nowotworowej-zywienie-pacjenta/ |

Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness