Jak zapobiegać niedoborom pokarmowym? Wzbogacanie żywności

Jak zapobiegać niedoborom pokarmowym? Wzbogacanie żywności

Redakcja

2017-08-09

brak komentarzy

Żywność funkcjonalna

W dniu oraz nocy coraz wyższego promowania zdrowego stylu życia, coraz większej dbałości o zdrowie i kondycję psychofizyczną, także w prewencji dolegliwości cywilizacyjnych, zwiększyło się wśród społeczeństwa zapotrzebowanie na nowe składniki żywnościowe, które odznaczałyby się najwyższąniedobory  pokarmowe wartością żywieniową. Człowiek powiązany bywa z żywnością od tysiącleci, a nieprawidłowy tryb życia, a co z nim związane, złe nawyki żywieniowe niosą za sobą konsekwencje doprowadzające do rozwoju dolegliwości degeneracyjnych, jak na przykład: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, przypadłości trzustki i wątroby i  nowotwory, przede wszystkim przewodu pokarmowego. W związku z powyższym, producenci wychodzą naprzeciw konsumentom, powodując żywność świeżej generacji, innymi słowy żywność funkcjonalną zawierającą wachlarz składników bioaktywnych oddziałujących na zdrowie człowieka. Cel wzbogacania żywności Pośród żywności funkcjonalnej, wyodrębnione zostało wzbogacanie żywności (w inny sposób fortyfikacja), które na przełomie lat stało się dość modne. Wzbogacanie bywa złożonym procesem, polegającym na dodaniu jednego lub kilku potrzebnych składników odżywczych do czynników, które codziennie okazują się dostępne na rynku spożywczym. Ma to zamiarze pomoc w zapobieganiu niedoborów pokarmowych w populacji, także wyrównaniem wszelkich strat, które były poniesione podczas przetwarzania żywności. Fortyfikacja żywności wymaga zastosowania odpowiednich działań legislacyjnych i organizacyjnych, które mają udowodnić, iż wzbogacone składniki spożywcze faktycznie będą zawierały poszczególny składnik odżywczy, także poinformować konsumentów o poczynionych w tym zakresie działaniach.

Producent ma obowiązek uargumentować i uzasadnić

konieczność wzbogacenia danego specyfiku w składnik odżywczy na podstawie eksperymentów stanu odżywienia wyodrębnionych grup ludności. Witaminami, którymi bardzo często okazują się uświetnione składniki żywnościowe okazują się: witamina A, witaminy z zespołu B, witamina D, witamina C, witamina E, i substancje mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, miedź, jod. Natomiast bardzo często wzbogacanymi wyrobami bywa: mąka, ryż, pieczywo, zboża, mleko, masło, oleje, napoje, słodycze lub sól. składniki te okazują się dość tanie i stabilne, w związku z tym wykazują wysoką biodostępność fortyfikowanego składnika odżywczego. dość ważnym elementem wzbogacania żywności bywa to, że dodawany składnik nie może powodować zmian organoleptycznych całego specyfiku spożywczego, jego właściwości użytkowych, także terminu przydatności do spożycia Zalety wzbogacania żywności: możliwość długotrwałego oddziaływania na populację dotkniętą niedoborami trawiennymi, wysoka skuteczność prewencyjna w odniesieniu do dolegliwości powodowanych niedoborami składników mineralnych i witamin, wzrost ilości składników, które wykazują dobroczynny wpływ na funkcjonowanie człowieczego ustroju, opłacalny przebieg pod względem ekonomicznym, społecznym i politycznym, niskie niebezpieczeństwo toksyczności wzbogacanych składników, wzrost edukacji żywieniowej społeczeństwa, wzrost asortymentu żywności na rynku, także bezpieczeństwa żywnościowego poprzez częstsze kontrole wzbogacanych czynników. Wady wzbogacania żywności: trudność z rozpoznaniem oddziaływania wzbogacanej żywności na populację zagrożoną, do której została skierowana, wzrost cen czynników spożywczych przez producentów żywności (wywołane potrzebą zakupy specjalnej aparatury i składniku wzbogacających), zmiana właściwości organoleptycznych czynników, wystąpienie hiperwitaminozy wśród populacji, których porcję wzbogaconego składnika ; była na wystarczającym pułapie przed spożyciem wzbogacanego specyfiku. UWAGA! dość ważnym elementem w odżywianiu niedużych pociechy bywa wzbogacanie słodyczy w witaminy i substancje mineralne. uświetnione okazują się Wzbogacanie żywności – pomoc w zapobieganiu niedoborom pokarmowym batoniki i ciastka zbożowe, cukierki, herbatniki, żelki i słodkie napoje. uświetnione okazują się w: witaminy: A, E, C, B1, B2, B6, B12, PP, kwas foliowy i w substancje mineralne: wapń i magnez. Te składniki tylko na pozór wydają się być zdrowe – nie należy ich niejako włączać do zbilansowanej diety potomka. spożycie wzbogaconej przetworzonej żywności, w której obok dobroczynnych witamin okazują się ;, nasycone tłuszcze, barwniki i konserwanty może przyczynić się do nadmiarów pokarmowych, a w rezultacie do rozwoju nadwagi, otyłości i próchnicy u pociechy i utrudni kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych, które powinny być realizowane od najmłodszych lat. specjaliści ds. żywienia biją na alarm – dbajmy o zdrowie Naszych pociech! prędkie tempo życia, przypadkowe dobieranie preparatów konsumpcyjnych do koszyka zakupów, liczne, mało cenne pod względem odżywczym przekąski, które wielokrotnie spożywamy w ciągu dnia, nie sprzyjają właściwemu odżywianiu. zazwyczaj pociechy nie akceptują preparatów/produktów uznawanych przez rodziców za zdrowe, co może dodatkowo utrudniać zbilansowanie leczeniu odchudzającej. Ponadto rodzice nie zawsze okazują się w stanie właściwie ocenić wartość odżywczą przygotowywanych produktów ze względu na niewystarczającą wiedzę żywieniową albo jej niedobór. Wartość odżywcza spożywanych preparatów/ produktów jest zależna także od sposobu ich magazynowania oraz technologii przetwarzania. Procesy te gwarantując pewne korzyści, takie jak: ochrona przed zepsuciem czy utrzymanie smaku, mogą obniżać wartość odżywczą specyfiku, np. zawartość witamin oraz produktów mineralnych. W rezultacie posiłki/dania przygotowane z tej żywności, będą niedoborowe pod względem produktów odżywczych, a to rzutuje na funkcjonowanie organizmu zwłaszcza wtedy, kiedy nie wprowadzimy szybko zmian w sposobie odżywiania oraz nie skorygujemy leczeniu odchudzającej. W zamierzenia zapobiegania niedoborom pokarmowym, specjaliści podkreślają na odpowiednie metody działania. Najkorzystniejszą z nich okazuje się zwiększenie podaży preparatów będących naturalnym źródłem wszystkich produktów niedoborowych. Inny sposób to edukacja obejmująca modele prawidłowego odżywiania. Kolejny kierunek to wykorzystywanie żywności wzbogacanej w deficytowe ;. Metoda ta potrzebuje starannej analiz stanu odżywienia oraz sposobu żywienia, w tym zwyczajów żywieniowych danej populacji. Zawartość niedoborowego składnika pokarmowego albo produktów w produkcie powinna być stabilna, jednolita, ściśle określona oraz zgodna z wykazanymi potrzebami danej populacji. musi być także wpisana w system skutków legislacyjnych oraz organizacyjnych. Wzbogacanie żywności, zwłaszcza w witaminy oraz składniki mineralne, od mnóstwo lat okazuje się stosowane w różnych krajach. W 1922 roku w Szwajcarii rozpoczęto jodowanie soli kuchennej, aby zapobiegać chorobom tarczycy, rozpowszechnionym w krajach alpejskich.co  to  wzbogacanie  żywności

Wzbogacanie żywności to, zgodnie z definicją ekspertów FAO/WHO,

dodawanie jednego lub kilku produktów odżywczych do wybranych składników bez względu na to, czy pojawiają się one w tym produkcie naturalnie czy nie. przeważnie stosuje się fortyfikację żywności składnikami mineralnymi oraz witaminami, błonnikiem pokarmowym, NNKT.

zamierzeniem wzbogacania jest skorygowanie lub zapobieganie niedoborom składnika w całych populacjach lub grupach populacyjnych. Metoda ta wymaga precyzyjnej analizy stanu odżywienia oraz sposobu żywienia, w tym zwyczajów żywieniowych danej populacji. Aby wzbogacanie żywności przyniosło oczekiwane efekty powinno alt2 obejmować składniki łatwo dostępne, spożywane zazwyczaj oraz w stałych proporcjach.

Spożywanie żywności wzbogaconej ma dość olbrzymie wartość w prewencji, ale z drugiej strony może posiadać negatywny wpływ na zdrowie. zazwyczaj wzbogaca się żywność, która jest wysoko przetworzona co może sprawiać złudne odczucie, że jest ona zdrowa oraz należy ją włączyć do codziennego żywienia. Może też sygnalizować, że nie musimy podejmować wysiłku, aby się zdrowo odżywiać – możemy zrezygnować np. z warzyw, owoców na rzecz innych składników, które są przecież wzbogacone w witaminy, minerały oraz błonnik. Dlatego też dość ważna jest edukacja żywieniowa w zakresie racjonalnego żywienia, która pozwoli na uniknięcie błędów mogących posiadać poważne konsekwencje zdrowotne. Nie od dziś wiadomo, że składniki mineralne oraz witaminy najrozsądniej przyswajają się z składników naturalnych, nieprzetworzonych. Sztucznie dodawane składniki przenigdy nie zastąpią prawidłowej, zbilansowanej diety, natomiast będą jej uzupełnieniem.

i tak dzięki wykorzystaniu wzbogacania możliwe jest zapobieganie niedoborom produktów odżywczych, które naturalnie pojawiają się w niewielkich proporcjach np. jod, fluor (jodowanie soli, fluorkowanie h2o).
Zabieg ten stosuje się również w celu zbilansowania profilu odżywczego tj. upodobnienia substytutu do artykułu normalnego pod względem wartości odżywczej. W ten sposób wzbogaca się np. margarynę oraz składniki mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu w witaminy A oraz D i NNKT.jak  wzbogacać  żywnośc
Poza tym, nawet jeśli w danym produkcie określone składniki pojawiają się naturalnie, to podczas obróbki technologicznej mogą zachodzić ich znaczne straty. tyczy się to przede wszystkim witaminy C, witamin z zespołu B w tym kwasu foliowego (wit. B9), niektórych produktów mineralnych oraz aminokwasów. jest tak dlatego, że większość tych produktów jest wrażliwa na wysoką temperaturę, światło, tlen, kontakt z metalami ciężkimi, pH otoczenia. Pod oddziaływaniem tych czynników cenne składniki zawarte w produkcie ulegają częściowemu zniszczeniu. zmiany te zachodzą nie jedynie podczas obróbki technologicznej, ale również podczas niewłaściwego transportu czy też magazynowania gotowego artykułu. Poza tym składniki mineralne oraz witaminy zazwyczaj są wręcz usuwane np. przy obróbce ziarna. W związku z tym producenci uzupełniają straty wzbogacając gotowy preparat. W ten sposób wzbogaca się np. składniki zbożowe np. płatki śniadaniowe w witaminy z zespołu B oraz żelazo, soki z owoców, cukierki, kisiel w witaminę C, itp.
Ponadto wzbogacanie żywności stosuje się w produktach specjalnego przeznaczenia w celu zwiększenia zawartości produktów istotnych dla kondycji oraz rozwoju organizmu. i tak wzbogaca się składniki dla niemowląt oraz najmłodszych (probiotyki, wapń, witamina D, żelazo), sportowców (L-karnityna, kofeina, kwasy tłuszczowe), ludzi odchudzjacych się(L-karnityna, błonnik, chrom) itd.

Poza wzbogacaniem bezpośrednim, stosuje się również wzbogacanie pośrednie, np. poprzez dodatkowo do pasz dla zwierząt produktów bogatych w kwasy omega-3, dzięki czemu otrzymujemy wzbogacone mięso czy jaja.

Związki chemiczne dodawane do żywności jako źródła witamin oraz produktów mineralnych muszą spełnić kilka warunków:
- muszą być bioprzyswajalne oraz nie mogą powodować ryzyka życia lub kondycji człowieka,
- nie mogą mieć wpływ na zmianę smaku, aromatu, barwy żywności,
- zawartość alt3 deficytowego składnika lub produktów w produkcie musi być stabilna, jednolita oraz ściśle określona,
- aby efekt wzbogacenia był odczuwalny dla organizmu preparat powinien zawierać nie mniej niż 15% zalecanego dziennego zapotrzebowania na dany składnik w 100 g/100 ml artykułu, natomiast max ilość nie może przekraczać 50% zalecanego dziennego spożycia (taki ilość wzbogacania zalecany jest w celu uzupełnienia w ;, których ubytek nastąpił w czasie procesu produkcyjnego oraz okresu magazynowania).

W praktyce zawartość witamin w licznych produktach nie jest stała, bo wraz z upływem okresu przydatności do spożycia ilość witamin maleje. Producenci żywności muszą zapewnić deklarowaną na etykiecie zawartość witamin przez cały okres przydatności do spożycia, dlatego też prosto po produkcji ilość dodanych witamin musi być znacznie wyższa od deklarowanej.

oraz Wielkiej Brytanii wzbogacanie mąki w żelazo oraz

witaminy z zespołu B w zamierzenia zapobiegania objawom ich niedoborów. Wyniki badań żywieniowych przeprowadzonych w Polsce w ostatnich latach, wykazały przewlekłe niedobory wapnia oraz witaminy D w dietach pociechy. Aby im zapobiec rekomendowane okazuje się uzupełnianie całodziennej leczeniu odchudzającej pociechy oraz młodzieży pożywieniem wzbogaconą tymi składnikami. Przetwory mleczne wzbogacone w wapń oraz witaminę D, ze względu na atrakcyjny pod względem organoleptycznym asortyment, będą jednym ze skutecznych sposobów zapobiegania niedoborom tych produktów diecie pociechy. Wapń pełni istotną funkcję w procesie osiągania szczytowej masy w czasie wzrostu organizmu oraz okazuje się niezbędny w mnóstwo procesach metabolicznych wszystkich komórek ustroju. Witamina D warunkuje między innymi właściwe wchłanianie wapnia. Należy posiadać na uwadze, że zbilansowana menu okazuje się podstawą właściwego sposobu żywienia, sprzyjającą prawidłowemu rozwojowi oraz funkcjonowaniu organizmu oraz zachowaniu organizmu. Wzbogacanie żywności to, zgodnie z definicją ekspertów FAO/WHO, dodawanie jednego lub kilku składników odżywczych do wybranych preparatów bez względu na to, czy są one w tym produkcie naturalnie czy nie. najchętniej stosuje się fortyfikację żywności składnikami mineralnymi oraz witaminami, błonnikiem pokarmowym, NNKT. zamierzeniem wzbogacania bywa skorygowanie lub zapobieganie niedoborom składnika w całych populacjach lub grupach populacyjnych. Metoda ta wymaga precyzyjnej analiz stanu odżywienia oraz sposobu żywienia, w tym zwyczajów żywieniowych danej populacji. Aby wzbogacanie żywności przyniosło oczekiwane efekty powinno obejmować składniki łatwo dostępne, spożywane wielokrotnie oraz w stałych proporcjach. Spożywanie żywności wzbogaconej ma szczególnie znaczne wartość w prewencji, ale z drugiej strony może posiadać negatywny wpływ na zdrowie. zazwyczaj wzbogaca się żywność, która bywa wysoko przetworzona co może sprawiać złudne odczucie, że bywa ona zdrowa oraz należy ją włączyć do codziennego żywienia. Może też sygnalizować, że nie musimy podejmować wysiłku, aby się zdrowo odżywiać – możemy zrezygnować np. z warzyw, owoców na rzecz pozostałych preparatów, które są przecież wzbogacone w wit., minerały oraz błonnik. Dlatego też szczególnie ważna bywa edukacja żywieniowa w zakresie racjonalnego żywienia, która pozwoli na uniknięcie błędów mogących posiadać poważne konsekwencje zdrowotne. Nie od dziś wiadomo, że składniki mineralne oraz wit. świetnie przyswajają się z preparatów naturalnych, nieprzetworzonych. Sztucznie dodawane składniki przenigdy nie zastąpią alt4 prawidłowej, zbilansowanej leczeniu odchudzającej, natomiast będą jej uzupełnieniem. oraz tak dzięki wykorzystaniu wzbogacania możliwe bywa zapobieganie niedoborom składników odżywczych, które naturalnie są w niewielkich proporcjach np. jod, fluor (jodowanie soli, fluorkowanie h2o mineralnej). Zabieg ten stosuje się również w zamiarze zbilansowania profilu odżywczego tj. upodobnienia substytutu do treści normalnego pod względem składniki odżywczej. W ten sposób wzbogaca się np. margarynę oraz składniki mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu w wit. A oraz D i NNKT. Poza tym, nawet jeśli w danym produkcie określone składniki są naturalnie, to podczas obróbki technologicznej mogą zachodzić ich znaczne straty. tyczy się to przede wszystkim wit. C, witamin z zespołu B w tym kwasu foliowego (wit. B9), niektórych składników mineralnych oraz aminokwasów. jest tak dlatego, że większość tych składników bywa wrażliwa na wysoką temperaturę, światło, tlen, kontakt z metalami ciężkimi, pH otoczenia. Pod oddziaływaniem tych czynników cenne składniki trwające w produkcie ulegają częściowemu zniszczeniu. zmiany te zachodzą wyłącznie podczas obróbki technologicznej, ale również podczas niewłaściwego transportu i magazynowania gotowego treści. Poza tym składniki mineralne oraz wit. wielokrotnie są wręcz usuwane np. przy obróbce ziarna. W związku z tym producenci uzupełniają straty wzbogacając gotowy preparat. W ten sposób wzbogaca się np. składniki zbożowe np. płatki śniadaniowe w wit. z zespołu B oraz żelazo, soki z owoców, cukierki, kisiel w witaminę C, itp. Ponadto wzbogacanie żywności stosuje się w produktach specjalnego przeznaczenia w zamiarze zwiększenia zawartości składników istotnych dla sprawności oraz rozwoju człowieczego ustroju. oraz tak wzbogaca się składniki dla niemowląt oraz najmłodszych (probiotyki, wapń, witamina D, żelazo), zawodników (L-karnityna, kofeina, kwasy tłuszczowe), ludzi odchudzjacych się(L-karnityna, błonnik, chrom) itd. Poza wzbogacaniem bezpośrednim, stosuje się również wzbogacanie pośrednie, np. poprzez do tego do pasz dla zwierząt składników bogatych w kwasy omega-3, dzięki czemu otrzymujemy wzbogacone mięso czy jaja. Związki chemiczne dodawane do żywności jako źródła witamin oraz składników mineralnych muszą spełnić kilka warunków: - muszą być bioprzyswajalne oraz nie są w stanie powodować ryzyka życia lub sprawności człowieka, - nie są w stanie mieć wpływ na zmianę smaku, aromatu, kolorystyki żywności, - zawartość deficytowego składnika lub składników w produkcie powinna być stabilna, jednolita oraz ściśle określona, - aby efekt wzbogacenia był odczuwalny dla człowieczego ustroju preparat powinien zawierać nie mniej niż 15% zalecanego dziennego zapotrzebowania na dany składnik w 100 g/100 ml treści, natomiast najwyższa zawartość nie może przekraczać 50% zalecanego dziennego spożycia (taki ilość wzbogacania zalecany bywa w zamiarze uzupełnienia w ;, których ubytek nastąpił w czasie procesu produkcyjnego oraz okresu magazynowania). W praktyce zawartość witamin w mnóstwo produktach nie bywa stała, ze względu na to że razem z upływem okresu przydatności do spożycia zawartość witamin maleje. Producenci żywności muszą zapewnić deklarowaną na etykiecie zawartość witamin przez cały czas przydatności do spożycia, dlatego też prosto po wytwarzania zawartość dodanych witamin powinna być o mnóstwo wyższa od deklarowanej.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness