Jak zrobić domowe chipsy? To nie jest trudne!

Jak zrobić domowe chipsy? To nie jest trudne!

Redakcja

2017-08-09

brak komentarzy

Długo poszukiwałam idealnego przepisu na chrupkie, złociste, przepis  na  chipsy

smaczne chipsy ziemniaczane, aż ostatecznie znalazłam :) domowe chipsy pojawiły się już na moim blogu, mimo wszystko muszę przyznać, że tamte nie wyszły do zakończenia tak jak chciałam, szybko się rumieniły i dodatku nierównomiernie, poprzez co nie wszystkie nadawały się do zjedzenia. Te, które dzisiaj Wam prezentuję nie mają prawa się nie udać, jeśli zastosujemy się do wszystkich poleń w przepisie. ważne aby dokładnie wypłukać plastry ziemniaków w zimnej wodzie, w zamierzenia pozbycia się Domowe chipsy - przepis skrobi, a nastepnie dokładnie osuszyć. i nie czarujmy się, aby otrzymać całą miskę chipsów potrzeba poświęcić trochę momentu, najwięcej na przygotowanie ziemniaków - krojenie w b     kartofle obierz, umyj o podziel na cieniusieńkie, niemal przezroczyste plastry mandoliną, czyli cieniutko krojącą tarką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na niej ułóż plastry ziemniaków, spryskaj je lekko olejem, a nastepnie dopraw solą i wybranymi przyprawami.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C chipsy  z  ziemniaków

Piecz w otwartym piekarniku ok 7-10 minut, obróć plastry na drugą alt2 stronę i piecz następne 7-10 minut. Jeśli nie okazują się wystarczająco chrupkie, dosusz je jeszcze kilka minut.  Nie znam potomka, które nie lubiłoby zajadać się chipsami. Nie cierpię, kiedy Karol wcina te wszystkie chemiczne artykuły. Niestety nie mieszkamy w buszu, żyjemy prawidłowo, więc zdarza się, że ta paczka chipsów o wątpliwym serowym zapachu zagości w naszym 4 ścianach… Wpadła mi do rąk świetna książka, cała z przepisami o kartoflach. Właśnie w niej natknęłam się na ekspresowy przepis na CHIPSY alt3 ZIEMNIACZANE. Przygotowanie ziemniaków zajęło mi 10 minut, palenie to 15-20 minut. analizuję, że trzeba więc poświecić minutę i zajadać się zdrową wersją chipsów :) produkty: * kilka ziemniaków (nie obieramy ich, myjemy szczególnie dokładnie) * 2 łyżki oliwy * sól, papryka, zioła PRZYGOTOWANIE: bardzo dokładnie myjemy kartofle, nie obieramy ich ze skórki. kroimy je na cieniutkie plastry – dosłownie milimetrowe. Wkładamy pokrojone w plastry kartofle do foliowego woreczka, dodajemy oliwę. Chodzi o to, żeby wszystkie talarki pokryły się oliwą.

Możemy alt4 posmarować każdy plasterek pędzlem namoczonym w oliwie  fit  chipsy

ale sposób z woreczkiem bywa szybszy. Układamy talarki na blaszce wyściółanej papierem do pieczenia jeden obok drugiego – nie powinny się ze sobą stykać. Posypujemy kartofle przyprawami. Pieczemy wszystko w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zarumienią (należy pilnować by się nie spaliły, są wtedy okrutnie gorzkie i raczej niezjadliwe). Wykorzystując termoobieg, upiekłam dwie blaszki chipsów za jednym razem.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness