Jak zrobić faszerowane pomidory? To danie Cię zachwyci!

Jak zrobić faszerowane pomidory? To danie Cię zachwyci!

Redakcja

2017-08-23

brak komentarzy

– Pomidory podłużne (ja ; robiłam z serca bawolego ale dziś zmieniłam na inny gatunek)pomidory  wypełnione  serem

przecinamy na pół wzdłuż. Łyżką wydrążamy gniazdo nasienne. oraz tak robimy ze wszystkimi pomidorami, następnie każdą połówkę (łódeczkę) lekko solimy. – oraz dziś według oryginału suszymy pomidory w słońcu 4 dni (u nas mało możliwe w każdym kolejnym razie tak nie robiłam nigdy) a w naszym klimacie wkładamy poukładane na blachach ciasno do piekarnika. Nastawiamy niską temperaturę w granicach 60 – 70 stopni, uchylamy drzwiczki oraz tak się suszą. Jeżeli mamy opcje termoobiegu to o dużo upraszcza oraz przyspiesza przebieg suszenia. Pomidory w trakcie suszenia o dużo się zmniejszają. wyciągamy je, gdy okazują się suche, brzegi im się marszczą ale dodatkowo nie wyschły na wiór. Wkładamy wszystkie do Pomidory wypełnione serkiem miski, posypujemy ziołami zwłaszcza bazylią, tymiankiem, oregano oraz koniecznie na 5 kg (świeżych pomidorów) dodajemy co najmniej łyżkę octu. Mieszamy dokładnie, da się dodać dodatkowo trochę ususzonego czosnku ale nie koniecznie. Ja nie dodaję pieprzu, bo uważam, że psuje cały smak. Pomidor taki sam w sobie okazuje się słodko kwaskowy – idealny. Takie pomidory wkładamy do wysterylizowanych słoików, nie więcej niż do 3/5 poziomu. później zalewamy rozgrzanym olejem roślinnym. Ja nie mam, więc oraz nie używam termometru do oleju a czekam aż okaże się lekko pachnieć oraz widać unoszące się drobniutkie bąbelki powietrza, tu trzeba polegać na własnym wyczuciu. Po zalaniu do całkowita bo pomidory muszą być całe zalane oraz same z siebie dość mocno chłoną olej, zakręcamy pokrywką oraz ustawiamy wzwyż dnem. Same

się wekują. Smaczne okazują alt2 się już na drugi dzień jak wyłącznie olej wystygnie. jak  zrobić  pomidory

W owej zalewie wytrzymują kilka lat chociaż z kilkuletnimi suszonymi pomidorami dodatkowo się nie spotykamyjak  jeść  pomidory w własnej spiżarce, gdyż znikają równie szybko z niej jak już z samego talerza.okazuje się dodatkowo dodatkowa korzyść z całej owej obowiązkach, pestki oraz wnętrze drylowanych pomidorków możemy zagotować, przetrzeć po zagotowaniu przez sito, doprawić solą, pieprzem, masłem oraz kapką śmietany oraz wychodzi z tego pomidorówka jakich mało. Kolejna rozkosz dla podniebienia! Pachną zimą jak nowiutko zrywane z krzaka. Zupa z nich smakuje jak z tych zupełnie nieprzetworzonych.  Do niektórych dorzucam posiekaną bazylię, której dziś dodatkowo obfitość. Ani koncentrat z pomidorów ani pomidory z puszki nie dorównują im smakiem, naprawdę. A jasne w alt3 przygotowaniu jak nie wiem co. Zagotowuję garnek wrzątku oraz wrzucam ile się da pomidorów, wyławiam cedzakową łyżką po chwili oraz już są sparzone, oraz skórka z nich prosto schodzi. później kroję na olbrzymie kawałki, solę (ok. łyżkę na 3 kg)  oraz wrzucam do ogromnego garnka. Podgrzewam, od zabulgotania- poprzez 10 - 15 minut. Mieszam. Nie muszą się rozpaść całkowicie. Lubię kawałki w sosie, a do  zupy czasem blenduję a czasem nie.

Zakręcam mocno słoiki z gorącą zawartością (kupuję zazwyczaj nowe nakrętki, powyginane nie zawsze trzymają szczelnie).

Słoików nie pasteryzuję. Zostawiam do wystygnięcia, nie puszczają. Suszone pomidory odkryłam zaledwie rok temu oraz od początku stały się moim przysmakiem. W sezonie pomidorowym musiałam więc skosztować zasuszyć je samodzielnie. Jako, że była to próba, użyłam zaledwie 2kg pomidorów. test się udał, więc alt4 spokojnie mogę powiedzieć, że powiększając zawartość substancji możecie przeprowadzić mieszkania "małą pomidorową przetwórnię" oraz przygotować ich więcej. Do słoika wrzucamy kilka ziaren barwnego pieprzu. Pomidory wrzucamy do miseczki. nastepnie dodajemy do nich drobno posiekany czosnek, tymianek, kulki mozzarelli oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie mieszamy oraz przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika. Zalewamy oliwą, mocno zakręcamy oraz wstawiamy do chłodziarki. Przechowujemy przez okres do  2 tygodni. (UWAGA! W trakcie nazbyt dłuższego magazynowania w schładzarce, oliwa może przejść ze stanu ciekłego w stały, nie okazuje się ona mimo wszystko zepsuta, więc okaże się wystarczające wyjąć słoiczek z pomidorami na godzinę przed podaniem). Smacznego! W następnej notce podam przepisy na: suszone pomidory w zalewie, które możemy przechowywać całą zimę oraz sok z pomidorów z miąższu pozostałym po suszeniu pomidorów. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness