Jak zrobić mleko owsiane w domu?

Jak zrobić mleko owsiane w domu?

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Mleko z płatków owsianych trzeba przygotować na 2 sposoby: na surowo albo ugotowane. Metodę na zimno oraz na ciepło odróżnia wyłącznie początek. Ja preferuję pić mleko ugotowane oraz to na ciepło, a do ciast używam raczej mleka surowego. To ugotowane okazuje się bardziej lepkie oraz glutowate, więc naturalnie moje pociech preferują mleko surowe.

Mleko z płatków owsianych

1 miarka płatków owsianych
4-5 miarek przegotowanej h2o
(1 łyżeczka cukru waniliowego, sól)

Miarka to np.: szklanka albo kubeczek w zależności, ile chcecie uzyskać mleka.

Na surowo: płatki zalać 1 miarką h2o oraz odstawić na Jak samodzielnie zrobić mleko owsiane? noc w temperaturze pokojowej.
Na gorąco: płatki ugotować w 1-1,5 miarki h2o do miękkości.

potem wrzucić płatki do blendera, zmiksować. Dolać resztę h2o oraz ponownie zmiksować. Nie bójcie się wlać tych 4 miarek h2o, mleko z płatków owsianych okazuje się szczególnie sycące. W sumie niewielka zawartość owsianki, którą by się zjadło na raz, zmiksowana w wodzie naprawdę porządnie wypełnia żołądek.

następnie mleko trzeba przecedzić. Dla siebie tego nie robię wyłącznie wypijam z tymi "otrębami", dla pociech oraz do ciasta cedzę, zaś przecedzone fusy wrzucam do swojej porcji albo też trzeba domowe mleko owsiane ich użyć do wypieków. Porządnie okazuje się to zrobić poprzez płótno, ale standardowe sitko też wyłapie większość fusów. Jeżeli macie mały mikres, trzeba zmiksować po kolei z każdą miarką h2o, po czym przecedzać oraz fusy miksować z następną porcją h2o.

Jeżeli mleko ma smakować tak jak mleko kupne z kartonu, to należy dodać małą łyżkę cukru waniliowego oraz szczyptę soli. A jeżeli będzie, tak jak to z kartonu, substytutem mleka zwierzęcego, to trzeba dodać zawartość jednej kapsułki wapnia.

Świetnym preparatem wapniowym są skorupki jajek. Trzeba je wygotować, osuszyć oraz zmielić mleko owsiane przepis na pył. Przy alergii na jajka mimo wszystko nie okazuje się to polecane, ponieważ na skorupkach mogą zostać niewielkie ilości uczulajacych białek.

Z jednej strony suplementacja okazuje się działaniem pozbawionym sensu, ze względu na to że wapń zwalnia wchłanianie pozostałych mikropierwiastków np.: cynku, miedzi oraz żelaza, których okazuje się mnóstwo w owsie. Z drugiej strony mimo wszystko, wapń neutralizuje kwasy fitynowe obecne w ziarnach zbóż, które wiążą związki mineralne w naszym układzie pokarmowym blokując ich wchłonięcie. Z tego względu lepiej okazuje się mimo wszystko namoczyć płatki na noc w jak samemu zrobić mleko owsiane zimnej wodzie oraz zostawić w temp. pokojowej. Taki zabieg aktywuje enzym: fitynazę, który rozłoży niepotrzebne kwasy. potem oraz tak trzeba płatki zagotować :)

Mleko stojąc rozwarstwia się. Żeby tego nie robiło, trzeba by użyć emulgatorów, mimo wszystko polecam po prostu zamieszanie łyżeczką :D

Mleko należy zużyć w ciągu 48 godzin, więc najlepiej przygotowywać sobie małe ilości zużywane na bieżąco.

Metodą na zimno trzeba przygotować mleko z: migdałów, sezamu, słonecznika, włoskich orzechów, laskowych, orzechów nerkowca, lnu, maku itp.
Metodą na ciepło trzeba przygotować mleko: sojowe, ryżowe, gryczane, jęczmienne, jaglane itp.

Smacznego!


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness