Jak zrobić seler, żeby był smaczny? Fit przepisy!

Jak zrobić seler, żeby był smaczny? Fit przepisy!

Redakcja

2017-08-25

brak komentarzy

Seler składa się w 95% z h2o i okazuje się pełen błonnika. właściwości  selera

Ma mało kalorii (7 kcal na 100g korzenia, 5 kcal na 100g naci) To warzywo, które powinna być stałym elementem naszej leczeniu odchudzającej. Dlaczego? Zobaczcie poniżej.       Wspomaga system odpornościowy Zawartość wit. C w selerze okazuje się 2 razy większa niż w owocach cytrusowych. Ponadto seler posiada w składzie mnóstwo cennych produktów, w tym witaminę E, kwas foliowy, witaminę PP, fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk i magnez.   Obniża ciśnienie tętnicze krwi Seler posiada w składzie ftalid butylu, który obniżenia ciśnienia tętnicze krwi poprzez rozluźnienie mięśni wokół naczyń (umożliwiając tym samym ich rozszerzenie). również wapń, potas i magnez zawarty w selerze wpływają na regulację ciśnienia krwi.   Właściwości oczyszczające organizm  Seler oddziałuje moczopędnie a olejki eteryczne, zawierają ftalid butylu i limonen. Odpowiadają one jedynie za specyficzny odczucie smakowe selera ale też posiadają właściwości oczyszczające organizm z toksyn.   Cholesterol  Ftalidy obecne w selerze pomagają więc w obniżeniu zakres jak  zrobić  selercholesterolu poprzez zwiększenie produkowania kwasu żółciowego.  kuracja dietetyczna   Dzięki niewielkiej ilości kalorii i dużej zawartości błonnika seler okazuje się świetnym uzupełnieniem leczeniu odchudzającej.   Wspomaga pamięć i oddziałuje przeciwzapalne   Picie naparu z bulwy selera oddziałuje stymulująco na pamięć i umożliwia przy dolegliwościach jak na przykład stan zapalny stawów. Afrodyzjak i eliksir młodości   Te właściwości selera znane były już w starożytności. Szklanka soku czy surówka oddziałują jedynie stymulująco ale ma właściwości przeciwutleniające oraz umacniające włosy i odżywcze skórę.  z  czym  robić  seler  Dzięki własnym 7 powodów, by polubić seler wszechstronnym właściwością seler pokochało już mnóstwo ludzi. warto dołączyć do tego grona i włączyć seler do naszego codziennego jadłospisu.  i my polubmy Pana Selera:) Chodź Rudziku, mam dla Ciebie szalenie lekki artykuł, który pomoże Ci spojrzeć na aktualną porę roku nieco więcej przychylnym okiem. Całość opatrzona klimatycznymi zdjęciami. Liczę, że mój wpis wprawi Cię w pozytywny humor, przynajmniej do… marca ;) Wyzwania Nie mam na sądzi tych, które codziennie stawia przed nami życie. Nie, nie chodzi o kałuże, mniejszą odporność i marznące dłonie. Wrzesień, październik to miesiące, kiedy obserwuję zwiększoną dawka wyzwań, chociazby na blogach. są wyzwania zachęcające do porządkowania, upraszczania, segregowania, dokumentowania, kreowania, pieczenia, aktywności fizycznej… Wszystkie, jak jeden chłopak, mają zamiarze poderwać

nasze cudne pupki z sofek i zachęcić do zrobienia czegoś.

Suszenie liści Ha! Żeby posiadać co ususzyć, trzeba najpierw wybrać się na spacer. najdogodniej w towarzystwie. Jeśli Twój partner nie okazuje się fanem spacerowania, ale lubi rywalizację, polecam zabawy – kto znajdzie więcej kasztanów w minutę? kto odszuka większy liść klonu? oraz tak dalej. A jeżeli macie pociechy, to wiecie, co nastepnie z tymi kasztanami przeprowadzić. wyrzeźbić rodzinkę oczywiście! potem liście dokładnie osuszam i wkładam do książek na kilka dni. Moje wyjątkowo świetnie się prostują w 100 bajkach Jana Brzechwy. Mam do tej książki stosunek płciowy co najmniej sentymentalny. Suchutkie i prościutkie liście fotografuję w tysiącu konfiguracji. Takie sezonowe zdjęcia to masa frajdy. Ty możesz przeprowadzić jakieś DIY z ich użyciem. Może tematyczna dekoracja do salonu? Czy wiesz, że seler ma dużo dobroczynnych właściwości dla twojego organizmu? Niepozorna porowata bulwa, której zapach dużo ludzi sądzi za przykry, kryje alt2 w środku nie do zakończenia doceniane dobro odżywcze i lecznicze. dawniej wierzono, że seler przynosi powodzenie, dziś udowodniono, że na pewno przynosi zdrowie, urodę i długowieczność. Historia bulwy Współczesne rodzaje, używane codziennie w domu, pochodzą od dzikiego selera naciowego. Dziki seler był już przed wiekami ceniony jako roślina uzdrawiająca poprzez pradawnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie bulwa selera była stosowana w celach rytualnych i pogrzebowych. A od czasów Hipokratesa seler był aplikowany w stanach dużego wzburzenia jako środek uspokajający. U Rzymian był w ogóle niezmiernie ceniony, do tego poziomu, iż wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem. Cięgle odkrywano nowe właściwości tego jarzyny i to jedynie w celach czysto natury zdrowotnej, niejako polecano go panom jako afrodyzjak. W XVII wieku Włosi, drogą selekcji, uzyskali hodowlane rośliny o zwartych, dorodnych pędach, też wyeliminowali charakterystyczną dla dzikiego selera gorycz i dość silną woń. Odmiana naciowa okazuje się najmłodszą odmiana tego jarzyny, wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku Magazyn produktów odżywczych, czyli składniki selera Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i zwalczania selerem, doszukali się w nim aż  86 cennych produktów. Wymienię jedynie podstawowe. Obie rodzaje selera zawierają witaminę A, E, C (naciowy ma jej więcej) oraz naturalną witaminę B kompleks, razem z kwasem foliowym i witaminą PP. Warzywo to ma ponadto 2 razy więcej wit. C niż cytrusy, W zależności od pory roku i sposobu magazynowania może posiadać jej nawet do 150 mg w 100 g. Sławę odżywczą zawdzięcza seler pierwiastkom mineralnym, których skład upraszcza organizmowi ich przyswajanie. Seler alt3 ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, też dużo odrębnych produktów mineralnych, jak na przykład wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza. W  selerze  znajdują się  wspaniałe substancje czynne odpowiadające za zdrowotne właściwości jarzyny, czyli flawonoidy, furanokumaryny. Flawonoidy są związkami roślinnymi, które mają silne oddziaływanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), uszczelniające na żyły oraz tętnice, rozkurczające i diuretyczne. też furanokumaryny wykazują

oddziaływanie diuretyczne i rozkurczające mięśnie gładkie. D

zięki tym dwóm składnikom seler okazuje się niczym skład apteczny zamknięty w guzowatej bulwie. Seler - właściwości:  - Wszystkie plusy selera sprawdzają się w dietach odchudzających. ze względu na to że seler okazuje się niezwykle mało kaloryczny (nawet jak na warzywo) - w 10 dag bulwy okazuje się jedynie 7 kcal, a w naci dodatkowo mniej, 4-5 kcal. A dodatkowo przyspiesza trawienie, okazuje się zatem polecane dla dbających o linię. - dobrze przyswoić też o tym, że seler ma moc kojenia zszarganych nerwów - występujące w nim substancje mają oddziaływanie relaksacyjne i antydepresyjne. Medycyna ludowa od wieków przypisywała selerowi oddziaływanie antystresowe - jadłospis selerowa oczyszcza organizm z toksyn będących m.in. w pożywieniu - Medycyna ludowa przypisuje selerowi oddziaływanie przeciwzapalne. Zaleca przykładanie startego korzenia na zaczerwienione oraz łzawiące oczy. - Seler wykazuje też oddziaływanie diuretyczne, dlatego okazuje się wspaniałym sprawdzonym lekiem w przypadku kamicy nerkowej i przy zaburzeniach działań nerek. Zwłaszcza sok z selera powinny pijać regularnie osoby mające kłopoty z nerkami - Seler oddziałuje przeciwbólowo. Picie wywaru z gotowanej bulwy selera łagodzi bóle artretyczne. też  przy dnie moczanowej menu selera w każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom. - polecany alt4 okazuje się dla niejadków - rozbudza apetyt - stymuluje przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który nie wydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle). Seler oddziałuje wspomagająco na układ układ pokarmowy. umożliwia na przykład  trawić tłuszcze. Seler potęguje produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co okazuje się przyczyną powstawania kamieni). upraszcza trawienie i likwiduje nawet obstrukcje wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych... - Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i rozbudza przemianę materii, dlatego okazuje się szczególnie polecany w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach, w trakcie powrotu do organizmu oraz przy stosowaniu diet

odchudzających. - Seler wspomaga też leczenie zapalenia nosogardła i przewlekłych schorzeń płuc. -

jadłospis liczna w seler zalecana okazuje się też osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze (napar z nasion selera doskonale obniża ciśnienie tętnicze tętnicze). - Seler polepsza pracę serca. Dzięki antyoksydantom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a jednocześnie przed nowotworami. - Szklanka soku z selera wypijana regularnie na pusty żołądek oddziałuje jak eliksir młodości, ze względu na to że, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. posiada w składzie też wit. z zespoły B. - Korzeń selera wzmaga zakres smaku zupie i może zastąpić sól. Uwaga: obecne w selerze furanokumaryny mogą wywoływać reakcje alergiczne i uczulenie na promieniowanie słoneczne. oraz okazuje się to jedyne przeciwwskazanie. Dlatego zaleca się polubić odczucie smakowe selera i zaprzyjaźnić się z tą bulwą przynoszącą dużo organizmu za niewielkie środki finansowe.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness