Jaka dieta po zawale? Zobacz, co najlepiej jeść!

Jaka dieta po zawale? Zobacz, co najlepiej jeść!

Redakcja

2017-09-06

brak komentarzy

Sposób odżywiania się po zawale bywa praktycznie samoczynnie ważny,co  jeść  po  zawale

jak korzystanie z leków i zmiana stylu życia. Należy bezwzględnie zrezygnować z tłuszczów, a do zabiegu odchudzającej wprowadzić jarzyny i owoce. O konieczności zmiany zabiegu odchudzającej lekarz zawsze powiadamia wszystkich pacjentów, którzy przeszli zawał. Nie zawsze mimo wszystko się oni do tego wykorzystują. Czasami tłumaczą się niewiedzą, twierdząc że robili wszystko – w swoimi przekonaniu – jak należy, a wyniki ich tekstów klinicznych nadal się nie poprawiają. Co dokładnie trzeba więc jeść, a z czego zrezygnować, by choroba wieńcowa nie skończyła się kolejnym zawałem? pierwsza kwestia, na którą należy zwrócić uwagę, to porcję i jakość tłuszczu spożywanego w ciągu dnia.   posiłki  po  zawaleSpożywaj jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans. Unikaj więc tłustych mięs, podrobów i tłustych wędlin, czyli pasztetu, parówek, pasztetowej, salami, kiełbas wiejskich, baleronu czy boczku – wylicza Dominika Wnęk, dietetyk z Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum. Nie trzeba mimo wszystko bez wyjątku rezygnować z mięsa. trzeba zajadać się kurczakiem i indykiem, zwłaszcza gotowanymi na parze. Szczególnie polecane okazują się tłuste ryby morskie, które okazują się niezastąpionym źródłem kwasów tłuszczowych n-3 PUFA. Doskonale wpływają one na nasze zdrowie, m.in. normalizując ciśnienie tętnicze tętnicze krwi. Z identycznego względu opłaca się postawić na oliwę z oliwek, którą trzeba dorzucać np. do sałatek czy surówek. w miejsce przekąsek w postaci słodyczy i chipsów, trzeba wypracować zdrowe i pyszne posiłki z warzyw i owoców. bywa w nich dużo błonnika – i to Dieta po zawale tego, który bywa najszybciej adaptowany poprzez ludzki organizm, co reguluje pracę układu trawiennego i umożliwia na prędkie przyswajanie   jak  jeść  po  zawale  wartościowych składników. Z owocami trzeba mimo wszystko być ostrożni, ponieważ z zasady mają one w sobie dużo cukrów. Osoby cierpiące na nadwagę albo nadwagę, nie powinny przekraczać porcji do 300 g dziennie. Nie trzeba się za to redukować z warzywami. Surówki trzeba jeść ile chcesz – nawet do każdego jedzenia. Pomoże to też zmniejszyć stężenie cholesterolu LDL , który bywa odpowiedzialna za zmiany miażdżycowe w naszym organizmie. Nie należy zapominać mimo wszystko, że podstawę zabiegu odchudzającej powinny stanowić węglowodany złożone o niewielkim indeksie glikemicznym. należy do nich pieczywo pełnoziarniste, razowe, płatki z płatków owsianych, duże kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), ryż brązowy, ryż Basmati i makarony razowe. bywa to zasobne kopalnia błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie, który poprawia perystaltykę jelit i służy utrzymać odpowiednią wagę – dorzuca dietetyk Dominika Wnęk. Odstawić trzeba – najrozsądniej bez wyjątku – sól kuchenną. Nie ma się mimo wszystko co martwić o doznania smakowe.

Doskonale zastąpią ją zioła, czosnek, papryka i sok z cytryny. kuracja dietetyczna po zawale serca 

Opaski Winylowe

powinna przede wszystkim zlikwidować artykuły z wysoką zawartością cholesterolu, czyli żółtka kurzych jaj, tłuste mięsa, nabiałwysokotłuszczowy, i zastępować je chudym mięsem, rybami morskimi i odłuszczonymi wyrobami mlecznymi. Jeśli zastanawiasz się, co jeść po zawale serca, pomyśl o wprowadzeniu do własnego jadłospisu jabłek, aronii (zawierają antyoksydanty, które obniżają zakres złego cholesterolu), zielonej sałaty, kapustyi czosnku, zielonej herbaty i niewielkiej ilości czerwonego wina. Zawał serca to wydarzenie, po którym powinna nastąpić radykalna zmiana stylu życia. Życie po zawale potrzebuje ; przyjmowania odpowiednich leków, regularnego mierzenia ciśnienia, alt2 regularnego uprawiania sportu, ale przede wszystkim używania odpowiedniej zabiegu odchudzającej. Jeśli przed zawałem dokuczała ci otyłość albo otyłość, po wyjściu ze szpitala musisz przejść na zdrową dietę odchudzającą, która pozwoli ci zrzucić tkankę tłuszczową. Podstawą takiej zabiegu odchudzającej powinna być eliminacja cholesterolu. To on powoduje zatykanie żył i zakłóca swobodny przepływ krwi. zredukowanie cholesterolu oznacza wyeliminowanie albo znaczne zmniejszenie diecie takich czynników, jak: żółtka kurzych jaj, tłuste mięsa, wątróbka, boczek, kiełbasa, tłuste sery i artykuły mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu. Dzienna dawka cholesterolu nie może przekraczać 300 mg. Tłuszcze dostarczane organizmowi w pożywieniu nie powinny przekraczać 30% wszystkich kalorii, zaś same tłuszcze odzwierzęcego nie powinny stanowić więcej niż 10% wszystkich kalorii. kuracja dietetyczna na serce zakłada eliminację albo zmniejszenie wymienionych czynników i zastąpienie ich chudym mięsem z drobiu, a przede wszystkim rybami morskimi. dania z ryb powinny być spożywane co najmniej 2-3 razy w 7 dniach, ponieważ ryby zawierają nieprzetworzone kwasy omega-3, które obniżają zakres złego cholesterolu i ciśnienia. Wysokotłuszczowy nabiał powinien zostać zamieniony wyrobami odtłuszczonymi. Nie trzeba odmawiać sobie zadowolenia jedzenia, a jedynie zastępować niezdrowe artykuły ich pełnowartościowymi substytutami. Jeśli np. osoba z wysokim cholesterolem lubi lody, to powinna jeść lody jogurtowe albo sorbety z owoców. kuracja dietetyczna dla osób po zawale serca Poza wymienionymi powyżej wyrobami diecie osoby po zawale serca powinny znajdować się także tłuszcze roślinne, np. olej rzepakowy, kiełki zbóż i orzechy. ważne okazują się także jarzyny i owoce, a wśród nich: jabłka, aronia (bywa doskonałym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w naczyniach krwionośnych), zielona sałata, soja czy kapusta. świetnym okazuje się zawał mięśnia sercowego? jest jedną alt3 z postaci przypadłości wieńcowej, w której występuje niedostateczne ukrwienie serca na skutek zwężenia lub zlikwidowania światła tętnic, co przynosi powstanie obszaru martwicy. Objawem niedokrwienia bywa ból w klatce piersiowej, promieniujący ku górze do rąk czy żuchwy, któremu mogą towarzyszyć duszności, zlewne poty, zawroty głowy, omdlenia. Zawał serca bywa zazwyczaj następstwem zaawansowanej miażdżycy tętnic wieńcowych.   dietę po zawale ustala się indywidualnie, w zależności od stanu chorego. W przypadku chorego leżącego, poprzez pierwsze 24 h dietę może być płynna, lekkostrawna, ze względu na możliwość wystąpienia nudności i wymiotów. za szczególnie szybkie wprowadzenie normalnego żywienia może łączyć się z niebezpieczeństwem zaaspirowania zawartości żołądka do płuc, co z kolei może grozić komplikacjami ze zdrowiem, także nagłym zatrzymaniem tekstów klinicznych serca. Chory w pierwszych dniach powinien ograniczyć podaż kalorii do 20 kcal na kg należnej (czyli prawidłowej dla niego) masy ciała. Zatem osoba o rzeczywistej masie ciała 80 kg i należnej 60 kg może dostarczyć organizmowi mniej więcej 1200 kcal. W kolejnych dniach należy wprowadzać jadłospis lekkostrawną. Posiłki powinny być małe, ale notoryczne (do 5-6 dziennie). znaczne objętościowo danie, poprzez znaczne wypełnienie żołądka, może utrudniać oddychanie i zwiększać przemianę materii, co to duże obciążenie dla serca. Niektórzy eksperci zalecają spożywanie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe; znajdują się one m.in. w tłustych rybach morskich. Tłuszcze te nie dopuszczają do tworzenie się zakrzepów; zmniejszając pułap fibrynogenu, zmniejszają pułap trójglicerydów, unoszą także pułap tzw. „dobrego” cholesterolu, czyli HDL. Zaleca się często dodatkowo dodawanie do potraw czosnku, który przynosi obniżenie ciśnienia krwi i jej krzepliwości.   alt4 zabiegu tej należy ograniczyć podaż cholesterolu i sodu. Niewskazane okazują się napoje zawierające kofeinę, wykluczyć zatem należy kofeinę i herbatę. trzeba jednak wprowadzić ich bezkofeinowe alternatywy.   Po powrocie mieszkaniu należy wprowadzić określone

ograniczenia żywieniowe: dietę może być niskocholesterolowa, minimalizująca tłuszcze nasycone,

czyli wykluczająca tłuste mięsa (wieprzowina, mięso wołowe, tłusty drób), tłuste wędliny, smalec, masło, tłusty nabiał, jaja; posiłki powinny być lekkostrawne – ograniczyć należy więc artykuły wzdymające; ograniczeniu powinien podlegać cukier, słodycze, alkohol, sól; w miejsce soli powinna przyjmować się przyprawy z ziół. Dania należy gotować albo piec w folii; smażenie czy duszenie na tłuszczu należy wykluczyć; należy zwiększyć spożycie ryb (przynajmniej 2 razy w tyg.), bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają dawka trójglicerydów, a zwiększają stężenie „dobrego” cholesterolu frakcji HDL; zaleca się zwiększenie spożycia błonnika, czyli wprowadzenie do menu czynników z pełnego ziarna (kasze, pieczywo razowe, płatki z płatków owsianych, musli); tłuszcze zwierzęce należy zastąpić roślinnymi, używać oliwy extra virgine, miękkich margaryn; należy wprowadzić chudy nabiał, zwłaszcza artykuły fermentowane jak kefir, jogurt, maślanka. Osoby otyłe powinny po zawale starać się zmniejszyć swoją sylwetkę. Konieczne bywa więc wprowadzenie zabiegu odchudzającej redukcyjnej, polegającej na ograniczeniu podaży kalorii, przy jednoczesnym zagwarantowaniu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Osoby chore na cukrzycę muszą dążyć do unormowania poziomu glikemii; należy wykluczyć spożycie cukrów prostych w okresie po przebytym zawale. U wszystkich pacjentów, w okresie 3, 6 i 9 miesięcy po przebytym zawale, należy szacować etap gospodarki lipidowej i – w zależności od stanu organizmu przekształcać i ustalać indywidualną jadłospis.

 

Zobacz też 

Trenerzy w Stolicy


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness