Jaką wybrać kawę? Dobierz ją do siebie!

Jaką wybrać kawę? Dobierz ją do siebie!

Redakcja

2017-08-09

brak komentarzy

często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed szczególnie niełatwym wyborem

- zastanawiamy się jaką kofeinę wybrać? dokładnie z tego względu zdecydowaliśmy zrobić ranking kaw ziarnistych i ranking kaw mielonych. Mamy nadzieje, że stanie się on dla państwa pomocny podczas wyboru kawy.     Każda z prezentowanych w rankingu kaw była oceniana według kilku kryteriów: opinie użytkowników, opinie naszej załogi, dawkę kupionych opakowań, częstotliwość wyszukiwań kawy i stosunek płciowy płciowy ceny do jakości kawy. Poniższe zestawienie kaw ziarnistych oraz kaw mielonych to nasze propozycje najlepszych kaw, jeżeli więc zastanawiasz się jaka kawa okazuje się najkorzystniejsza musisz skosztować konkretnej z poniższych opcji.   Dobra kawa to zawsze kawa w ziarnach, a najkorzystniejsza kawa to zawsze ta która nam smakuje. ; jakość oraz cena nie wybór  kawyodzwierciedlają tego czy kawa okazuje się dobra, najważniejszy okazuje się efekt w filiżance, czyli fakt czy kawa nam smakuje, czy jej picie okazuje się dla nas przyjemnością. Własnie dlatego zaleca się eksperymentować oraz wybierać stale nowe kawy poszukując takiej najlepszej.  Ranking kawy w sklepie z kawą Konesso.pl Ranking kawy ziarnistej - zestawienie najlepszych kaw ziarnistych w naszym sklepie 1. mała czarna ziarnista La Brasiliana Marfisa   Bezapelacyjnie pierwsze miejsce w naszym rankingu kawy ziarnistej zajęła kawa La Brasiliana Marfisa. doskonała 100% arabika - mieszanka 6 dokładnie wybranych odmian z Południowej oraz Środkowej Ameryki.  Już od dłuższego okresu obserwujemy niesamowitą sławę takiej kawy, nasi klienci coraz częściej szukają oraz wybierają La Brasiliane. jak widać klienci cenią sobie jej wysoką jakość w stosunkowo niskiej jak na 100% arabikę cenie (78 zł za kilogramowe opakowanie). Średnia ocena 4,96 przy ponad 100 opiniach użytkowników robi naprawdę imponujące odczucie! Oczywiście sami więc zdecydowaliśmy ocenić smak oraz jakość takiej mieszanki - nie rozczarowaliśmy się. Zarówno w ekspresie automatycznym JURA ; w specjalistycznym ekspresie kolbowym kawa La Brasiliana smakowała szczególnie świetnie. Zatem na obecną minutę liderem w naszym rankingu kaw okazuje Dobierz kawę do swoich upodobań się La Brasiliana Marfisa - dobra kawa w pozytywnej cenie.   2. mała czarna ziarnista Bazzara Espresso Top Class  Na drugim miejscu naszego rankingu kawowego znalazła się kawa Bazzara Espresso Top Class - kolejna świetna 100% arabika doceniana przez naprawdę mnóstwo smakoszy kawy. Średnia ocena 4,97 z ponad 30 opinii zadowolonych użytkowników to imponujący wynik. Mimo dość wysokiej ceny (114 zł za kilogramowe opakowanie) Bazzara Espresso Top Class okazuje się zazwyczaj wybieraną przez naszych użytkowników kawą - z całą pewnością okazuje się warta własnej ceny. W oczach, a raczej ustach naszej załogi Bazzara Top Class zyskała naprawdę znaczne uznanie - prawdziwe espresso w mistrzowskim wykonaniu!   3. mała czarna ziarnista Lavazza Crema e Aroma Oczywiście w naszym rankingu kawy nie mogło zabraknąć mieszanki tak znanego wytwórcę jak Lavazza. Crema e Aroma to najpopularniejsza oraz przeważnie wybierana przez użytkowników kawa tego wytwórcę. pozytywnej jakości mieszanka arabiki z robustą, którą polecamy do specjałów mlecznych albo dla ludzi lubiących pachnące, intensywne w smaku espresso. nieprawdopodobną sławę takiej kawy odzwierciedla dawkę opinii (ponad 180 opinii)  będących na jej karcie, a cudowny smak kawy potwierdza średnia ocena wynosząca 4,97 - to imponujący wynik biorąc pod uwagę tak dużą dawkę opinii użytkowników. 

   4 mała czarna ziarnista Illy Espresso następne miejsce w naszym rankingu kawowym przypadło znanej oraz szanowanej małej czarnej z palarni Illy.  Illy Espresso to lekko słodka, zrównoważona w smaku 100% arabika o  jaką  kofeinę  wybrać

Dr Farin

wspaniałym aromacie.  bardzo świetnie znana w   Znim przejdziemy do wyboru kawy opłaca się sobie zdać sprawę z czym mamy do czynienia oraz z jaką kawą możemy się zetknąć. 2 główne gatunki kawy, które zdecydowanie zdominowały świat to arabika (Coffea Arabica) oraz robusta (Coffea Canephora). szacuje się, że udział Arabiki jest mniej więcej 70% rynku, natomiast Robusty 29%, pozostały 1% stanowią różne rodzaje, hybrydy itp.  Typów samej kawy bywa zdecydowanie więcej, a alt2 każdy z nich posiada swoiste cechy smaku, aromatu czy nawet wyglądu, poniżej kilka ich przykładów: Monsooned, Peaberry, Maragogype, Bourbon kawa to szczególnie złożony napar, dla zwizualizowania czego przytoczę fakt, że posiadamy w niej  do czynienia ze zdecydowanie większą zawartością smaków oraz aromatów niż w winie. Fakt taki może odrobinę szokować, zwłaszcza osoby które są miłośnikami wina, gdyż doskonale wiedzą one, że wino to prawdziwe bogactwo zarówno smaku i aromatu. licznych osobom kawa kojarzy się jedynie ze smakiem goryczy, który najrozsądniej załagodzić dolewając do niej mleka oraz dosypując cukru. W przypadku wina nie trudno o kupno takiego które poza ładną etykietą na butelce oraz zachęcającą niewysoką ceną, po otwarciu oraz spróbowaniu mocno rozczaruje Palenia kawy ; traktować jako coś niedobrego, ponieważ gdyby tak okazuje się, wszyscy piliby zieloną kofeinę (niepaloną), kto próbował, wie jednak na pewno, że napar z tej kawy zostawiajaka  kawa  najlesza mnóstwo do życzenia. samoistnie pieczenie kawy bywa dobre, jednak do pewnego poziomu. Jeśli wypalimy kofeinę tak, że okaże się przypominała małe węgielki, tym samym spalimy w niej wszystkie naturalnie występujące cukry oraz tłuszcze, pozostając z gorzkim smakiem spalenizny. Wypalanie kawy porównać możemy do pieczenia ciasta, z jednej strony pieczemy je tak aby nie okazuje się surowe, z drugiej a okazuje się zależna nam na tym aby go nie spalić - w tym tkwi cały sekret, aby znaleźć się gdzieś pomiędzy tymi dwoma skrajnościami, bliżej lub dalej dowolnej z nich, w zgodzie z naszymi upodobaniami oraz przewidywaniami. bardzo ciemne wypalanie kawy bywa więc jednym ze znanych sposobów ukrywania tego, że surowiec (zielona kawa) był słabej jakości. Wypalając kofeinę tak, że okaże się przypominała czarny węgiel, nie ma wpływu czy punktem startu była korzystnej jakości surowiec, czy też wręcz przeciwnie - koniec końców nie wyczujemy niczego ponad gorycz (efekt spalenia kawy) która przykryje wszystko. Dlatego kierując się zasadą: im więcej goryczy alt3 w małej ciemnej oczekujemy tym ciemniejsze pieczenie powinniśmy wybierać, nie traćmy zdrowego rozsądku - kawa spalona do cna nic wartościowego do naszego życia nie wniesie. pasjonatom delikatnych, naturalnie kwasowych, owocowych  kaw zdecydowanie polecam kawy jasno oraz średnio palone. Oczywiście nie bywa tak, że wszystkie jasno oraz średnio palone kawy będą tak właśnie smakowały, gdyż temat bywa o mnóstwo szerszy oraz więcej skomplikowany, chodzi jednak o fakt, że w ciemnym paleniu dominuje goryczka. Za najwyższą półkę kaw uważa się kawy z segmentu specialty. Aby kawa mogło nosić zaszczytne miano specialty powinna spełnić szereg preferencji. kawa oceniana bywa poprzez quality graderów, atestowanych profesjonalistów. Temat bywa szczególnie szeroki oraz wymaga osobnego treści, który mógłby przybliżyć zasady oraz cały przebieg oceny tych kaw. Aby jednak w wielkim skrócie zobrazować to jak wysokiej jakości są to kawy, opłaca się przyswoić, że kawy specialty muszą pozyskać co najmniej 80 na 100 prawdopodobnych punktów w skali 0-100. Wypala się je jasno lub średnio,

aby przede wszystkim podkreślić nieprzetworzone smaki oraz

aromaty, nie przytłaczając ich ciemnym pieczeniem. Kawy te więc mogą nie spełnić oczekiwań miłośników goryczkowej kawy, świetnym przykładem okazują się tu jasno palone kenijskie kawy specialty, które wielokrotnie charakteryzują się mała czarna Caffe Vergnano, 100% Arabika(np. arabusta). Jeśli okazują się zmieszane w odpowiednich proporcjach i pochodzą z dobrych upraw, łączą w sobie najlepsze cechy każdego rodzaju kawy – łagodność arabiki i mocny, nieco kwaskowy odczucie smakowe robusty. Dobre gatunkowo mieszanki kaw produkuje między innymi Lavazza. Innym, dość cenionym i odrębnym gatunkiem okazuje się kawa Kopi Luwak, która pochodzi z południowo-wschodniej Afryki. Ziarna tej kawy okazują się zbierane przez łaskuny (niewielkie, drapieżne ssaki z rodziny łaszowatych), a następnie wybierane przez plantatorów z ich odchodów. Może to brzmieć mało zachęcająco, a mimo wszystko takie ziarna, po wstępnym strawieniu przez zwierzęta, okazują się pozbawiane goryczy i zawierają mniej kofeiny. Za 50 gram tej unikalnej kawy alt4 trzeba uregulować płatność nawet 200 zł.. Uwaga na imitacje! Nie wszystko, co na sklepowej półce występuje pod nazwą "Kopi Luwak", rzeczywiście okazuje się kawą

Kopi Luwak, tym więcej, że na rynek trafia

corocznie jedynie mała czarna rozpuszczalna okazuje się uważana zazwyczaj za gorszą kategorię kawy ziarnistej i mielonej. Sposób jej przygotowywania okazuje się prostszy, lecz odczucie smakowe nie dorównuje kawom sprawdzonym, przyrządzonym w ekspresie. pierwotna kawa rozpuszczalna powstała już w latach 30 XX wieku. Dziś, rozróżnia się trzy podstawowe rodzaje: mała czarna liofilizowana Carte Noi Syrop do kawy Monin, odczucie smakowe amaretto smakowa to dość dobre rozstrzygnięcie dla ludzi, dla których ocena aromatu kawy nie okazuje się prosta i bezsprzeczna, a pragną widocznych i wyjątkowych doznań smakowych. Koneserzy uważają, że picie tej kawy nie ma nic wspólnego z degustowaniem tego napoju, ale spójrzmy na to więcej obiektywnie. mała czarna aromatyzowana to ta, którą po paleniu spryskuje się specjalnymi (zazwyczaj naturalnymi) syropami. Owszem, istnieje ryzyko, że kawa aromatyzowana okazuje się wytwarzana z słabszego jakościowo ziarna (i tak nie czuje się w 100 proc. ich smaku), ale mnóstwo sklepów proponuje kawy z aromatem tworzone w 100 % z wysokogatunkowej arabiki. Smaki okazują się różne, wszystko jest zależne od gustu. Rum, orzech, kokos, pomarańcza, Irish Whiskey, Irish Cream, cytryna, cynamon, amaretto, advocat, orzech, karmel i łączone – orzechowo-waniliowa, kremowo-orzechowa, czekoladowo-miętowa. ta kawa wcale ; być droższa niż standardowa – za 100-gramowe pojemnik zapłacisz od 8 do 20 zł.. Dla ludzi, które nie mają zaufania do kaw smakowych i boją się, że ziarno, z jakiego się je produkuje nie okazuje się wysokiej jakości, istnieje też inne rozstrzygnięcie – smakowe syropy do kawy. wytwarzają je np. Fabbri i Monin. Za 700 ml takiego syropu musisz uregulować płatność mniej więcej 30 zł.. Pamiętaj! Syropy zawierają cukier, jeśli nie przepadasz więc za słodzoną kawą, zdecyduj się raczej na aromatyzowane


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness