Jaki makaron wybrać? Na to zwróć uwagę przed zakupem

Jaki makaron wybrać? Na to zwróć uwagę przed zakupem

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Statystyczny Włoch zjada 28 kilogramów makaron u co roku. Statystyczny Polak jedynie 5 kg. Ta liczba non stop się jednak zmienia, a wpływa na to sławę kuchni włoskiej i azjatyckiej. warto przyswoić, czy makaron rzeczywiście jest tucząca i co decyduje o jego jakości. Miłej lektury.

Makaron nie bywa wynalazkiem naszej epoki. Europejskie tradycje jego spożywania sięgają czasów starożytnej Grecji i Rzymu, w Chinach stanowił Kupowanie makaronu – co musisz wiedzieć? składnik kuracji odchudzającej już 4 tysiące lat temu. Dużą rolę w rozpowszechnieniu pasty na naszym kontynencie mieli Arabowie, którzy w VIII wieku najechali Sycylię. Pierwsze makaronowe dania były przygotowane na sposób bliskowschodni – na słodko – z cynamonem, rodzynkami i miodem.

Obecnie rodzajów makaronów bywa bardzo dużo, typów dodatkowo więcej. Włosi szczycą się kilkoma setkami oficjalnych nazw makaronu, które zależą zwłaszcza od jego kształtu. Nie kupowanie makaronu sposób opisać wszystkie. warto jednak przyswoić, czy odróżnia się pasta polska od włoskiej i chińskiej, jakie właściwości ma makaron ryżowy czy sojowy i jak wybrać preparat świetnej jakości, który po ugotowaniu nie jest rozpadał się albo przypominał sklejonej kuli. O tym i o kilku pozostałych makaronowych ciekawostkach przeczytasz w naszym artykule.

 

Podstawowe rodzaje

Na naszych polskich, sklepowych półkach trzeba znaleźć przeważnie dwa, jak kupić makaron podstawowe rodzaje makaronu:

  • Makaron jajeczny
  • Makaron z semoliny


Makaron Swojski jajeczny,
muszelka morska,
Czarnieckie Makarony
Makaron jajeczny bywa bardzo znany w Polsce. Jego składniki, czyli pszenica (zazwyczaj miękka, typu 450, 500) i jaja, to produkty charakterystyczne dla polskiej wsi. Taki sam makaron zagniatały nasze babcie.

Bez trudu znajdziesz go na naszych krajowych, sklepowych półkach. konkretne jego typy odróżnia ilość dodanych jaj (mogą to być dwa jaja, cztery na co zwrócić uwagę przy wyborze makaronu jaja, a nawet osiem jaj). Charakterystyczną cechą, która odróżnia go od makaronu z semoliny, bywa intensywniejszy żółty kolor.

dawka jaj w nazwie makaronu oznacza, ile dodano ich do kilograma mąki. warto przyswoić, że zazwyczaj, szczególnie w przypadku makaronów wielojajecznych, wykorzystuje się nie tyle jajek świeżych, co sproszkowanych.

Uwaga – makaron jajeczny wykonany z miękkiej mąki pszennej bardzo trudno ugotować „al dente”, bardzo szybko zaczyna się kleić.

 

Zobacz też 

Sporty Walki Warszawa

 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness