Jakie substancje słodzące są bezpieczne dla diabetyków? Najnowsze odkrycia!

Jakie substancje słodzące są bezpieczne dla diabetyków? Najnowsze odkrycia!

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają wymogi diabetyków na węglowodany oraz jednocześnie zapobiegają powstawaniu negatywnych zmian inicjowanych poprzez wpływ cukrów prostych. Człowiek chory na cukrzycę musi wcześniej czy później zapomnieć o używaniu prostego cukru do dań. Niektórzy przyjmują to z pokorą, ale część pacjentów odczuwa to zalecenie jako dopust boży. Na rynku jest sporo produktów, niby słodyczy, które przeznaczone są dla chorych na cukrzycę. Ich słodki smak uzyskano właśnie dzięki zastępczym środkom słodzącym.

      jedzenie cukru w cukrzycy

niemal każdy z nas lubi słodki smak. Osoby, które zachorowały na cukrzycę wielokrotnie zadają sobie pytanie, czy już na zawsze będą musiały zrezygnować ze słodyczy. Odpowiedź Które substancje słodzące są bezpieczne dla diabetyków? na to pytanie brzmi, niestety, „tak” w przypadku, gdy chory cierpi na cukrzycę typu 2. oraz leczony jest za pomocą leków doustnych albo sztywnych dawek insuliny. Nie tyczy się to, oczywiście, stanów obniżenia cukru we krwi. wtedy należy szybko podnieść stężenie glukozy we krwi, najlepiej poprzez wypicie słodkiego napoju.

Cukrzyca typu 2 powstaje m.in. ; spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych, np. objadania się słodyczami. W takim wypadku trzeba ograniczyć cukier stołowy. posiada w składzie on skrystalizowaną sacharozę, która jest niebezpieczna dla diabetyków. Cukier spożywczy nie jest bezwzględnie zakazany. Zakaz słodzenia cukrem obejmuje osoby leczone za pomocą intensywnej insulinoterapii.

Zastępcze środki słodzące w słodziki dla diabetyków cukrzycy

Na rynku występuje mnóstwo składników słodzących, półsyntetycznych, syntetycznych, kalorycznych oraz niekalorycznych. Dla diabetyków oferowane są substancje słodzące niekaloryczne (niezawierające cukru), które zaliczają się w skład popularnych słodzików.

Do kalorycznych środków słodzących należy:

  • fruktoza – jest słodsza od sacharozy (cukier stołowy), a przy tym charakteryzuje się niższym od niej indeksem glikemicznym. Niestety, konsumowana w dużych proporcjach podnosi zakres niedobrego cholesterolu oraz uszkadza śródbłonek naczyniowy. Producenci napojów używają fruktozy, pochodzącej z syropu kukurydzianego;
  • syrop skrobiowy, syrop klonowy, soki z owoców – zawierają różne cukry, które należy uwzględniać kuracji.

Inne substancje używane w przemyśle, takie jak maltitol, sorbitol, ksylitol oraz inne są, co prawda, mniej jakie substancje słodzące dla cukrzyków kaloryczne niż sacharoza, ale też mniej słodkie. Maltitol, sorbitol oraz ksylitol to związki zdrowe, występujące w roślinach, jak na przykład kłącze perzu, brzoza czy śliwa. Aby zdobyć efekt smakowy, trzeba zużyć ich większą ilość, co może prowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi.

Do niekalorycznych składników słodzących, dopuszczonych do użytku poprzez Unię Europejską, przynależą:

  • aspartam – najczęściej sprzedawany składnik słodzików, powszechnie stosowany do słodzenia napojów oraz deserów. Aspartam wykazuje niedociągnięcie odporności na wyższe temperatury, więc nie może być poddawany obróbce termicznej. Jego niekorzystny wpływ na organizm nie został ostatecznie udowodniony. nie powinny go używać kobiety ciężarne oraz chorzy na fenyloketonurię;
  • acesulfam słodziki przy cukrzycy K oraz cyklamat – są oporne na wyższe temperatury oraz mogą być stosowane w produktach gotowanych oraz pieczonych. są w postaci białych kryształów rozpuszczalnych w wodzie;
  • sacharyna – sztuczny środek słodzący, miewa lekko gorzki albo metaliczny posmak. To biała, krystaliczna substancja o temperaturze topnienia 228°C, szybko ulega biodegradacji;
  • sukraloza – uniwersalny środek słodzący. Sześćset razy słodsza od zwykłego cukru. Może być stosowana do gotowania oraz pieczenia, oraz w mrożonkach oraz lodach, gdyż charakteryzuje się opornością na wysokie oraz niskie temperatury. Sukraloza w 80% jest wydalana poprzez organizm w ciągu pięciu godzin. bywa bezpieczna oraz uważana za najlepszą substancję słodzącą dla diabetyków dostępną na rynku.

Zobacz też 

Jazda Konna Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness