Jakie wartości odżywcze ma zielenina? - warto ją jeść

Jakie wartości odżywcze ma zielenina? - warto ją jeść

Redakcja

2017-07-18

brak komentarzy

Majeranek to jedna z zwłaszcza znanych przypraw, dodawaną zazwyczaj do dań ciężkich. Mylony bywa często z oregano – obydwa zioła wywodzą się z owej samej rodziny. Majeranek to jednak ; przyprawa, ale też metoda na mnóstwo problemów. SPIS TREŚCI  Majeranek – charakterystyka i produktów odżywcze  Majeranek – zastosowanie w kuchni  Majeranek – właściwości lecznicze  Majeranek – zalety olejku  Majeranek – przepis na napar Majeranek – charakterystyka i produktów odżywcze Majeranek, choć pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, uprawiany bywa w licznych zakątkach świata. przyjmować go da się na mnóstwo sposobów – całe lub rozdrobnione liście świeże lub suszone. W 100 gramach majeranku bywa 271 kalorii. Przyprawa ta składa się z wit. (m.in. C, z zespołu B, A, K), minerały (wapń, żelazo, magnez,fosfor, potas).   Majeranek – zastosowanie w kuchni Majeranek świeży powinno dorzucać się pod koniec przyrządzania posiłków, aby zachował swój delikatny odczucie smakowe. w innymczy  warto  jeść  zieleninę przypadku bywa jednak z przyprawą suszoną – ze względu na to, że ma mocniejszy aromat da się dodać ją na początku przyrządzania dania.

opłaca się też mieć na uwadze, że majeranku ususzonego dodajemy w mniejszej ilości niż rześkiego.

Do jakich dań najrozsądniej pasuje majeranek? Zazwyczaj dorzuca się go do potraw ciężkich (z fasoli, grochu, ziemniaków, do dań mięsnych, np. z wieprzowiny czy baraniny). Majeranek ma zastosowanie w kuchni niemieckiej (do różnego rodzaju kiełbas), francuskiej (do dań z wieprzowiny, jagnięciny, ryb), włoskiej (do sosów pomidorowych, pizzy), amerykańskiej (do drobiu, pasztetów, serów). Wyglądem przypomina oregano, jednak w smaku nie ma sobie równych. Majeranek, czyli lebiodka, nazywany także majerankiem ogrodowym lub majoranem, pochodzi... Majeranek – właściwości lecznicze Majeranek wykorzystywany bywa w medycynie naturalnej ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. używa się go na katar – do udrożnienia organu węchu zalecana bywa maść z majeranku, którą da się kupić w aptece lub zrobić samodzielnie (mieszamy suszony majeranek i maść zabezpieczającą z witaminą A w proporcji 1:1; po 2 h maść bywa gotowa do użycia). da się używać też inhalacje z majeranku. Przyprawę tę w postaci naparu da się używać na kaszel, a w postaci płukanki na obolałe gardło. Napar z majeranku pomoże też przy ciążowych mdłościach. Kolejnym użyciem majeranku bywa łagodzenie choroby trawiennych, hamowanie biegunek, Warto polubić zieleninę - to kopalnia składników odżywczych! regulacja metabolizmu. Estragon (Artemisia dracunculus L.), nazywany więc bylicą estragonową lub bylicą draganek, bywa aromatyczną rośliną pierwotnie występująca w środkowej i południowej Rosji, na Syberii oraz w zachodniej części Ameryki Północne. Estragon rozprzestrzenił się więc w Europie. da się go zetknąć na terenach ruderalnych, a więc przy polnych drogach, starych opuszczonych domostwach lub w zaroślach. Obecnie uprawia się go w mnóstwo krajach Europy, jak na przykład: Hiszpania, Włochy, Francja, Bułgaria. często występuje więc w Azji i Ameryce. Estragon bywa dość pożyteczną rośliną przyprawową i leczniczą. Szczególnie upodobali go sobie Francuzi i Niemcy, ale znany i ceniony bywa więc poprzez Arabów, Turków, mieszkańców Kaukazu, dodatkowo w Polsce. We Francji estragon nazywany bywa zwycięzcą przypraw. Dlaczego?   Historia używania estragonu sięga mnóstwo lat wstecz. W XIX wieku obwieszczono go wężowcem lub wężowym zielem. Roślina ta wtedy rzeczywiście stosowana była jak lek po ukąszeniach węży - ale prawdopodobną przyczyną takiego nazewnictwa bywa charakterystyczny system korzeniowy przypominający wijącego się węża. Łacińska nazwa Artemisia dracunculus pochodzi od imienia greckiej bogini przyrod y- Artemidy, a draco po łacinie nazywa węża lub smoka. Właściwości lecznicze estragonu znane okazują się już od starożytności, kiedy to rzymski uczony Pliniusz twierdził, że w zamiarze zredukowania zmęczenia pielgrzymów, należało przyjąć gałązki estragonu do butów przed rozpoczęciem dalekiej, pieszej wyprawy [4].   Choć estragon stosowany bywa przede wszystkim w celach kulinarnych, na terenie mnóstwo lat zauważono jego korzystny wpływ na zdrowie. W klasycznej sztuce lekarskiej ludowej Iranu wysuszone nadziemne części estragonu były podawane doustnie przy padaczce, natomiast w Persji ziele to stosowano w zamiarze oczyszczenia krwi, dodatkowo przy bólach i zawrotach głowy. W Wielkiej Brytanii jedna z odmian estragonu używana była jako środek obniżający pułap cukru we krwi. Publikacje naukowe z ostatnich lat podkreślają na popularność badaczy szerokim wachlarzu oddziaływania składników nadziemnych części bylicy estragonu.Inspiracją do podjęcia takich tekstów laboratoryjnych jest tradycyjne zastosowanie ziela estragonu i jego przetworów w lecznictwie krajów Bliskiego Wschodu, jak na przykład Turcja, Iran oraz Irak [1]. Estragon uważany bywa za środek łagodnie uspokajający, poprzez co stosowany bywa w przypadku kłopotów ze snem. Podobnie jak alt2 inne bylice z piołunem na czele, estragon posiada właściwości żółciopędne. 

Opaski winylowe

Ponadto potęguje wydzielanie soków żołądkowych,

dodatkowo uaktywnia trawienie. Do pozostałych właściwości estragonu należy oddziaływanie diuretyczne, rozkurczowe oraz przeciwzapalne. wartości  zieleniny   Estragon stosuje się w postaci naparu przy kuracjach umacniających, przy braku apetytu lub przy zaburzeniach obowiązkach jelit i żołądka.to więc bogactwo mnóstwo witamin- zawiera m.in prowitaminę A i oraz witaminę C. Bylica estragon posiada też właściwości grzybobójcze, przeciwbakteryjne i służy zwalczyć niektóre pasożyty. Przeciwdziała wzdęciom, skurczom jelit i refluksowi. Nalewka na estragonie oddziałuje wykrztuśnie, co ma kluczowe wartość w stanach zapalnych dróg oddechowych [2]. Estragon jest więc doskonałe bogactwo mnóstwo minerałów, wśród których można wymienić wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, potas i cynk.Pierwiastki te okazują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ustroju [5]. Estragon cieszy się dużym zainteresowaniem na całym świecie ze względu na charakterystyczny gorzkawy odczucie smakowe i aromatyczny zapach, dzięki czemu udoskonala odczucie smakowe mnóstwo potraw. Posiada więc mnóstwo właściwości leczniczych, które będą używane w zabiegu mnóstwo problemów. Nadal jednak konieczne okazują się dalsze badania, które potwierdzą informacje o dobroczynnym wpływie składników estragonu.Obecnie jednak nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania ziela estragonu, w związku z tym polecany bywa on wszystkim- bez żadnych barier.   Karczochy - charakterystyka Karczoch to roślina z rodziny astrowatych. Była znana już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Lubi ciepły klimat, dlatego uprawia się go zwłaszcza w partiach basenu Morza Śródziemnego (w Hiszpanii, Francji oraz we Włoszech), ale wzrasta więc w Niemczech, Szwajcarii oraz Stanach Zjednoczonych. Do spożycia nadaje się pąk kwiatowy karczocha, najpierw mimo wszystko należy usunąć stwardniałe łuski oraz dotrzeć do soczystego dna kwiatowego. To tzw. serce karczocha. Wyciąg z jarzyny znalazł swoje zastosowanie w sztuce lekarskiej i kosmetologii.   Karczochy - wartości odżywcze Karczoch okazuje się małokaloryczny – w 100 g specyfiku okazuje się tylko 47 kcal. Ma dość mało tłuszczu, ale za to dużo błonnika, co czyni go idealnym warzywem dla osób odchudzających się. okazuje się źródłem cennych minerałów, jak na przykład potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor. Dodatkowo warzywo okazuje się bogate w beta-karoten, witaminę C, PP, K, alt3 B3 i wit. z grupy B. Karczochy powinny docenić zwłaszcza osoby, które chcą zatroszczyć się o skórę – w warzywie tym znajdują się wit. A oraz E, czyli substancje odpowiadające za młody wygląd. Niepozorny karczoch kryje w sobie więc drogocenne flawonoidy, czyli antyoksydanty o cechach przeciwzapalnych oraz chroniących komórki przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i wolnymi rodnikami.  

Karczochy na spalenie tłuszczu Karczochy mają mało kalorii, mimo wszystko to nie ze względu na tę cechę okazują się tak polecanym produktem dla odchudzających się. Roślina ta składa się z aż cztery drogocenne substancje, które pomagają przebieg odchudzania, przyspieszają przemianę materii oraz mogą w szybszym czasie pozbyć się nadprogramowych nadprogramowych niepotrzebnych kilogramów. Wyciąg z karczocha niejednokrotnie okazuje się składnikiem różnych pigułek i suplementów na spalenie tłuszczu. Najważniejsza okazuje się cynaryna. Substancja ta skutecznie poprawia trawienie, przyspiesza przemiana metaboliczna oraz reguluje pułap cukru we krwi. okazuje się też doskonałym lekiem na obstrukcje.   Kolejny składnik aktualny w karczochu to inulina. oddziałuje ona podobnie do błonnika – pod oddziaływaniem wody mineralnej pęcznieje w żołądku, dzięki czemu dłużej czujemy się syci oraz nie mamy napadów głodu. Inulina okazuje się prebiotykiem, co sprawia, że pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Kwas chlorogenowy to ważny przeciwutleniacz, który doceni każda osoba na kuracji. Dzięki niemu możemy pozbyć się zapasów węglowodanów oraz tłuszczów, które nagromadziły się w organizmie na skutek niezbyt zdrowego odżywiania. Karczoch okazuje się też treściwy w niacynę (czyli witaminę PP), która pełni znaczącą rolę podczas trawienia. Niacyna przyspiesza przemianę materii i blokuje rozpad tłuszczów w tkance warstwy tłuszczowej. prawidłowo przyswoić, że karczoch to jedno z najbogatszych źródeł takiej wit..   Karczochy - właściwości lecznicze Cynaryna zawarta w karczochu wyłącznie ułatwia spalenie tłuszczu, ale wpływa więc na zdrowie układu pokarmowego. Substancja ta uaktywnia produkcję żółci, co poprawia trawienie. Obniża też pułap cholesterolu oraz lipidów we krwi.

Karczochy okazują się świetnym produktem na problemy metaboliczne,

takie jak obstrukcje, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha i uczucie ciężkości. menu karczochów potęguje produkcję soków żołądkowych i śliny, co ułatwia trawienie oraz przeciwdziała nieprzyjemnym dolegliwościom z żołądkiem. Karczoch świetnie oddziałuje na naszą wątrobę – cynaryna oczyszcza oraz odtruwa organizm, alt4 ochrania wątrobę i kosztowny żółciowe, też przyspiesza wydalanie toksyn oraz zbędnych składników przemiany metabolicznej.   Ekstrakt z liści karczocha okazuje się często stosowany w środkach regenerujących taki ważny narząd, też wspomagająco w zabiegu marskości wątroby. szczególnie cennym składnikiem karczocha okazuje się inulina, która wzmacnia w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo kwas chlorogenowy redukuje wchłanianie cukrów w przewodzie trawiennym. Karczoch okazuje się więc idealnym warzywem dla cierpiących na cukrzycę. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że warzywo to może skutecznie zapobiegać nowotworom. przeciwutleniacze chronią organizm przed komórkami chorobotwórczymi, dlatego w naszej kuracji powinno znajdować się jak najwięcej tych cennych produktów.   prawidłowo wspomnieć, że wyciąg z karczocha docenił więc przemysł kosmetyczny. Ziele karczocha okazuje się składnikiem składników do pielęgnacji cery trądzikowej oraz problematycznej. oddziałuje antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie, dlatego hamuje rozwijanie się mikroorganizmów odpowiedzialnych za zmiany trądzikowe oraz przyspiesza przebieg gojenia wyprysków.z  czym  jeść  zieleninę Ekstrakt z karczocha okazuje się polecany też na przypadłości takie jak łuszczyca, egzema czy łojotokowe etap zapalny cery. Z właściwości leczniczych karczocha możemy korzystać, kupując kapsułki obejmujące ekstrakt z takiej rośliny. okazuje się dostępne też ziele karczocha, z którego trzeba przygotować herbatę.   aktualny na rynku okazuje się więc sok z karczocha, dzięki któremu trzeba wspomóc układ pokarmowy oraz neutralizować organizm z toksyn. Należy mimo wszystko mieć na uwadze, że w przypadku niewydolności dróg żółciowych albo kamieni żółciowych przed włączeniem karczocha do zabiegu odchudzającej trzeba skonsultować się z lekarzem. Karczochy - zastosowanie w kuchni Po wyeliminowaniu stwardniałych łusek oraz okryw kwiatostanu, możemy dostać się do serca karczocha, które okazuje się cenionym przysmakiem. Warzywo trzeba gotować, smażyć, piec oraz jeść samodzielnie albo w sałatkach. Karczochy świetnie komponują się z pachnącymi ziołami (np. bazylią), cytryną, pomidorami, anchois i jajkami. W Polsce coraz częściej trzeba kupić świeże karczochy, które okazują się dostępne na przełomie wiosny i dekady. prawidłowo wtedy zwrócić uwagę na wygląd liści – powinny być twarde, intensywne oraz zielone. przez resztę roku trzeba bez kłopotu dostać je w marynacie, przeważnie okazuje się to zalewa z oliwy. Należy mimo wszystko mieć na uwadze, że w takiej postaci mogą posiadać rozpocznie mniej wartości odżywczych niż świeże jarzyny.

 

Zobacz też 

Produit pour maigrir


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness