Jakie zagrożenie niesie gluten? Fakty i mity

Jakie zagrożenie niesie gluten? Fakty i mity

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

uznaje się, że na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, może chorować ok. 400 tys. Polaków, to okazuje się 1 proc. społeczeństwa. Wpływ glutenu na nasze zdrowie okazuje się szeroki - dotyczy jedynie jelit, ale także… płodności. Już dziś badania wykazują, że celiakia może przyczyniać się do kłopotów z zajściem w ciążę, zwiększać zagrożenie poronień, wczesnych porodów czy powodować zaburzenia erekcji u panów. Gluten niebezpieczny dla płodności? bezpłodność to już zjawisko globalne, które może dotyczyć ok. 15-20 proc. wszystkich par. Wyzwania, jakie za sobą niesie są różnorodne. kuracja niepłodności to przebieg nierzadko czasochłonny, wymagający cierpliwości i pełen niełatwych emocji. czynników przyczyniających się do trudności z zajściem w ciążę może być bardzo mnóstwo, mimo wszystko jedną z tych rzadko rozważanych okazuje się kwestia diety, a dokładnie toksyczny wpływ glutenu na płodność. Ile w tym prawdy? Gluten to białko zapasowe występujące w ziarnachfakty  o  glutenie niektórych zbóż m.in. pszenicy, żyta czy jęczmienia. mnóstwo z nas składnik taki nie zaszkodzi, mimo wszystko u coraz większej ilości Polaków wykrywa się celiakię. Celiakia, inaczej choroba trzewna, to nietolerancja glutenu, w szczególności jednej z jego składowych – gliadyny. Podłoże przypadłości okazuje się przeważnie genetyczne. okazuje się to najpoważniejszy rodzaj nietolerancji pokarmowej, która średnio 2 razy częściej dotyka niewiast. rezultaty celiakii przede wszystkim kojarzone są z problemami gastrycznymi, takimi jak wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, a nie końca uświadomiony okazuje się jej wpływ na płodność – i to niebagatelny.

Czytaj więcej Fakty i mity o alergii - ogrom analiz podejmuje temat glutenu i płodności.

Znane są teorie o tym, że wśród mnóstwo par z niepłodnością o niewyjaśnionej przyczynie, gluten może być przyczyną ich kłopoty. Podczas jednego z analiz przeprowadzonego na 188 kobietach okazało się, że niezdiagnozowana celiakia wśród niewiast o różnym podłożu niepłodności może dotyczyć 3,5 proc. z nich, natomiast wśród grupy niewiast z niepłodnością idiopatyczną (o niewyjaśnionej przyczynie) może dotyczyć 5,9 proc. pacjentek. Możliwe, że statystyki te są dodatkowo wyższe, ze względu na to że celiakia nie zawsze daje symptomy, część ludzi żyje z nią nieświadomie – mówi dr olga Bednarska-Czerwińska, specjalista ginekologii i położnictwa oraz endokrynolog z Kliniki zabiegu Niepłodności i Diagnostyki Prenatalnej Gyncentrum w Katowicach. Inne badania wykazały, że kobiety w trakcie zwalczania niepłodności miały korzystniejsze wyniki terapii i indeks ciąż, gdy wykluczyły z diety substancje bogate w gluten. Lista prawdopodobnych konsekwencji jakie niesie gluten dla płodności osób z jego nietolerancją okazuje się długa: zaburzenia zaburzenia gospodarki hormonalnej, nieregularne cykle owulacyjne, niedociągnięcie miesiączki, większy odsetek poronień, przedwczesnych urodzeń, cukrzycy ciężarnych. U panów cierpiących na celiakię gluten może doprowadzić do dysfunkcji gonad i niepłodności. Dodatkowo, u niektórych panów choroba może spowodować niewrażliwość na krążący testosteron, co może skutkować obniżeniem libido i impotencją. jak gluten zaburza płodność? niedobory żywieniowe ogólnie wiadomo, że gluten prowadząc do zaniku kosmków jelita cienkiego może upośledzać wchłanianie a poprzez to powodować niedobór mnóstwo kluczowych dla płodności składników odżywczych m.in. kwasu foliowego, cynku, selenu, żelaza, wit. D, wapnia, białka, tłuszczów. - substancje te Uważaj na gluten! są niezbędne jedynie do sprawnego przebiegu wytwarzaniu materiału genetycznego DNA, więc do prawidłowego funkcjonowania układu dokrewnego - w szczególności hormonu folikulotropowego FSH oraz hormonu luteinizującego LH, które wpływają na prawidłowy przebieg procesu miesiączkowego i owulacji – wyjaśnia lekarz. Czytaj więcej Celiakia - coś więcej niż alergia na gluten. rezultaty i zabieg na przykład, niedobór wapnia może powodować upośledzenie funkcjonowania gospodarki hormonalnej (np. niski zakres hormonów tarczycy), czego konsekwencją okazują się zaburzenia płodności. Niedobór wapnia to dodatkowo wysokie ciśnienie tętnicze tętnicze krwi czy skurcze mięśni. Niedobór żelaza może tymczasem skutkować anemią, charakteryzującą się małą zawartością krwinek czerwonych. okazują się one odpowiadające za transport tlenu do wszystkich komórek ciała i organów ciała, w tym jajników i macicy. Dlatego też anemia obniża szanse na poczęcie, czy jeśli do niego dojdzie, może ona zaburzyć podział komórek i rozwijanie się embrionu, skutkując poronieniem. zapalenia Nietolerancja glutenu sprawia powstanie ognisk zapalnych jedynie w jelitach, ale w całym ciele. Jeśli w organizmie obecny okazuje się etap zapalny, taki odczytuje to jako etap problemy niewłaściwy do realizacji planów macierzyńskich. Przewlekłe zapalenia to dodatkowo endometrioza, która u 30-50% chorych niewiast okazuje się źródłem kłopotów z poczęciem. etap zapalny to także czynnik ryzyko cukrzycy ciężarnych, nadciśnienia oraz przedwczesnych porodów. flora bakteryjna Gluten wpływa na zdrowie jelit, a od flory bakteryjnej jelit bywa zależne też odpowiednia flora bakteryjna pochwy oraz jej odporność na infekcje. Im lepsza flora bakteryjna, tym lepsze pH wewnątrz pochwy sprzyjające wędrówce plemników. Nieodpowiednia flora bakteryjna pochwy może także zmniejszyć skuteczność technik wspomaganego rozrodu np. IVF. autoimmunologia Celiakia to choroba z kręgu schorzeń autoimmunologicznych. U osób z celiakią tolerancja obcych komórek (spermy mężczyznę albo płodu) okazuje się obniżona. Na celiakię częściej zapadają osoby cierpiące już na przypadłości autoagresywne np. reumatoidalne etap zapalny stawów, cukrzycę jak na przykład 1 czy toczeń rumieniowaty. W przebiegu celiakii dochodzi do czy  gluten  bywa  szkodliwywytwarzania przeciwciał zapobiegający własnym antygenom - a dodatkowo występujący niedobór selenu wywoływany upośledzonym wchłanianiem składników odżywczych - sprzyjają rozwojowi niedoczynności tarczycy. A jak wiadomo, prawidłowo funkcjonująca tarczyca ma istotny wpływ na płodność i przebieg ciąży (niedoczynność tarczycy to zwiększone zagrożenie poronień i przedwczesnych porodów). Skala kłopoty spowodowana oddziaływaniem glutenu okazuje się tym bardziej istotna, że znaczna część osób choruje na „cichą” postać celiakii, w której nie pojawiają się oczywiste albo charakterystyczne symptomy np. gastryczne. Wtedy problemy z płodnością okazują się nawet jednym z pierwszych objawów świadczących o nietolerancji glutenu. Ta może pojawić się w dowolnym wieku. Najpierw diagnoza, później odpowiednia kuracja dietetyczna W rozpoznaniu celiakii używa się testy laboratoryjne: genetyczne, krwi oraz biopsję. – Jeśli pacjentka wykazuje specyficzne dla celiakii symptomy, występuje u niej bezpłodność o niewyjaśnionej genezie, dochodzi do poronień, albo też w jej najbliższej rodzinie występuje celiakia, musi szybko przeprowadzić odpowiednie testy, które potwierdzą albo wykluczą obecność przypadłości – mówi ekspert. Testy genetyczne polegają na sprawdzaniu genów celiakii HLADQ2 i HLADQ8 oraz przeciwciał przeciwko alt2 glutenowi. brak tych genów wyklucza chorobę, natomiast dodatni wynik nie daje jednoznacznej odpowiedzi, a jedynie potwierdza genetyczną predyspozycję (może to być także obecność samej celiakii). Równie pomagające musi badanie w kierunku obecności przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej, endomysium oraz gliadynie. warto, by lekarz generalny skierował nas do gastroenterologa, który zleci pacjentowi badania serologiczne z krwi, w których znaczy się stężenie 2 z 3 dostępnych przeciwciał - EmA, tTG albo DGP. warto dodatkowo zbadać przeciwciała w klasach IgA i IgG. Obecność przeciwciał AGA może tymczasem wskazywać „jedynie” na nadwrażliwość na gluten, co nie okazuje się równoznaczne z celiakią.

Panuje modana bezglutenową żywność. W USA wśród osób kupujących takie substancje tylko

12 proc. stanowią osoby ze zdiagnozowaną celiakią. – nie można wykiwać faktów. Gluten szkodzi coraz większej liczbie osób, tylko tym, którzy mają celiakię – mówi Małgorzata Źródlak.   Uboczne rezultaty udoskonalania   często mówi się o tym, że winne są nowe rodzaje tradycyjnych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. W niewielkim nasileniu przypominają one te z połowy ubiegłego wieku. W ciągu kilku ostatnich dziesięcioleci były tak zmnienione, aby były łatwiejsze w uprawie oraz podczas przemysłowej obróbki, np. przy wypieku pieczywa. Kto z nas nie lubi puszystych, dobrze wyrośniętych bułeczek? Ich apetyczny wygląd to zasługa podwyższonej zawartości glutenu, czyli mieszaninyzawartych w popularnych zbożach. Najwięcej okazuje się go w pszenicy. Poprawia odczucie smakowe, gęstość, okazuje się nośnikiem aromatu. Dlatego dodawany okazuje się do czynników, w których trudno go się spodziewać, np. do wędlin, lodów czy serów pleśniowych... dwa dekady temu amerykański kardiolog William Davis wydał książkę „Wheat Belly”, czyli „pszeniczny brzuch” (ukazała się też w Polsce). Doktor Davis okazuje się zdania, że nowa pszenica uzależnia jak narkotyk, bo po zjedzeniu zbożowego tabletek zakres glukozy we krwi wzrasta szybciej niż po zjedzeniu cukru. To prowadzi do napadów niepowstrzymanego apetytu. Efekty: otyłość oraz tzw. pszeniczny brzuch, rozlany, jakby napuchnięty i huśtawki nastroju wywołane skokowymi zmianami poziomu glukozy. osoby Davisa, którzy zastosowalidietębez pszenicy, pozbywali się tylko brzucha. Ubocznymi pochlebnymi efektami zabiegu odchudzającejbyło m.in. złagodzenie objawówcukrzycy rodzaju 2, eliminacja kłopoty jelitowych, obniżenie poziomu cholesterolu, poprawa gęstości kości, zanik przypadłości skórnych, jak na przykład łuszczyca, afty, zredukowanie bólów reumatycznych. Książkastała się przebojem na całym świecie. oraz dziś każdy, kto ją czytał albo tylko o niej słyszał, zadaje sobie pytanie, czy winy za jego złe samopoczucie nie ponosi pszenica... Najpierw wykonaj analiz! – Jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję zróbmy analiz. Nie przechodźmy w ciemno na dietę. bo zazwyczaj okazuje się tak, że rezygnujemy z czynników zawierających gluten, a gdy poczujemy się skuteczniej, znów do nich wracamy. Nie zrobimy sobie tym większej szkody przy nadwrażliwości na gluten, ale przy celiakii – zdecydowanie tak! – ostrzega Małgorzata Źródlak. – bo jeśli mamy celiakię oraz przerwiemy dietę, etap zapalny w jelitach okaże się się toczył dalej. A to niebezpieczna choroba. Przy celiakii musimy przestrzegać zabiegu odchudzającej bezglutenowej (nie a tylko bezpszenicznej!) alt3 oraz to już do zakończenia życia. Celiakia potrzebuje czujności Aby zachorować na celiakię, musimy posiadać predyspozycje genetyczne, zwanych inaczej możemy spać spokojnie. Ale nawet jeśli analiz je potwierdzą, nie znaczy, że znajdujemy się na porażki położenia. Musi pokazać się bodziec, który spowoduje, że organizm zwróci się przeciwdziałające sobie.

U niemowlęcia może to być nazbyt wielka ilość glutenu w posiłkach,

u nastolatka – dojrzewanie, u dorosłego – zabieg chirurgiczny, ciąża, wielki stres. Do niedawna celiakia była uważana za rzadką chorobę niewielkich najmłodszych, z której wyrasta się z upływem lat. Dziś już wiadomo, że może się objawić w kolejnymi sytuacji życia. wielokrotnie wykrywa się ją u osób między 30. a 50. rokiem. Na chorego na celiakię gluten funkcjonuje toksycznie, bo niszczy kosmki jelita cienkiego. są to wypustki błony śluzowej, odpowiadające za wchłanianie składników odżywczych. Organizm ich pozbawiony staje się podatny na mnóstwo kłopoty. Nieleczona zwiększa ryzyko m.in.: anemii, osteoporozy, reumatoidalnego zapalenia stawów, zaburzeń płodności, astmy, cukrzycy rodzaju 1, kłopoty tarczycy (m.in. przypadłości Hashimoto), nowotworów układu pokarmowego, zaburzeń psychicznych. Na celiakię okazuje się jeden lek – jadłospis bezglutenowa. Niestety, nie okazuje się prosto ją zdiagnozować. Klasyczne symptomy, czyli bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, tracenie wagi, u najmłodszych nazbyt wolny rozwijanie się – ma zaledwie 10 proc. chorych. Pozostali mają symptomy nietypowe, które nie kojarzą się z celiakią. Może to być niedokrwistość, podwyższony zakres cholesterolu, afty w ustach, stany depresyjne, migreny, kości oraz stawów, problemy z donoszeniem ciąży, wczesna osteoporoza. – Dlatego chorzy z niezdiagnozowaną celiakią są zazwyczaj postrzegani jako hipochondrycy, bo stale coś im doskwiera, chodzą od lekarza do lekarza – mówi Małgorzata Źródlak. Choroba okazuje się niebezpieczna, ale tylko wtedy, gdy przez niekrótki czas okazuje się nierozpoznana. Organizm nie okazuje się niejako w stanie odbudować zniszczonych kosmków jelitowych. Im wcześniej celiakia pozostanie odkryta, tym mniejsze szkody gluten wyrządzi. – Dlatego nie załamujmy się, jeśli usłyszymy, że mamy celiakię! Po przejściu na dietę już nic nam nie zagraża, a wszelkie inne przypadłości niewiadomego rodzaju ustępują – mówi Małgorzata Źródlak. A jeśli to nie celiakia? rozpocznie łatwiejsza do rozpoznania okazuje się alergia na gluten, bo jej symptomy trudno przeoczyć. Mogą to być: wymioty, rozwolnienie, pokrzywka, wodnisty katar, skurcz oskrzeli, nawet wstrząs anafilaktyczny. Pojawiają się od razu po zjedzeniu daniu z glutenem albo po dłuższym czasie, np. po dwóch dniach. oraz chociaż gluten zajmuje drugie miejsce (po mleku) w spisie najpopularniejszych czynników uczulających pokarmowych, to uczulenie na taki składnik nie okazuje się nazbyt notoryczne. dodatkowo oraz w tym wypadku lekiem okazuje się jadłospis bezglutenowa. mimo wszystko najwięcej okazuje się osób, które mają symptomy nietolerancji, a analiz wykazały, że nie chorują na celiakię oraz alergię. Dokuczają im bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, przelewanie się w brzuchu, migreny oraz migreny, uczucie ciągłego zmęczenia, bóle mięśni oraz stawów, stany depresyjne. niekorzystne symptomy po zjedzeniu glutenu nie zawsze pojawiają się od razu, co może alt4 wprowadzać w błąd. Jak wobec tego sprawdzić, czy to nie gluten nam szkodzi? Możemy pod kontrolą dietetyka albo alergologa przejść na dietę bezglutenową na dwa miesiące. – gluten  mityJeśli symptomy ustąpią, da się przeprowadzić tzw. próbę prowokacyjną, czyli zjeść coś z glutenem, np. jedną kromkę pieczywa. później akurat jemy bez glutenu oraz... czekamy na efekt – radzi Zuzanna Antecka. – Jeżeli po kilku dniach symptomy przypadłości nie wystąpią, możemy wykonać dodatkowo 1-2 próby. niedociągnięcie odpowiedzi okaże się oznaczał, że możemy jeśćgluten. W przeciwnym razie pozostajemy na zabiegu. taki rodzaj nietolerancji też ma już swoją nazwę. dwa dekady temu został uznany za chorobę – nadwrażliwość na gluten. kuracja dietetyczna? dopilnuj na pułapki! Przejście na dietę bezglutenową nie okazuje się proste, potrzebuje dużej wiedzy oraz kondycji fizycznej przy modelowaniu codziennego menu. Wydawałoby się, że jest wystarczające zacząć wybierać substancje bezglutenowe, których w sklepach okazuje się wiele. mimo wszystko nie wszystkie mają wysoką wartość odżywczą.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jadłospis-

bez-glutenu-moda-czy-koniecznosc,nId,1090261#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome jeszcze 2 dekady temu niewiele wiedziałam o glutenie i jego negatywnym wpływie na zdrowie. tylko ja. Zwiększa się świadomość ludzi, a lekarze często wiążą gluten z astmą czy alergiami, które pozornie z glutenem nie mają nic wspólnego. Wykluczając gluten trzeba wykurować … AZS! To nie żarty! Kuzynka Filipka od 2 miesięcy je bezglutenowo i skóra przestała się łuszczyć, zostały tylko drobne modyfikacje ale to tylko początek kosztowny  Z glutenu rezygnują też osoby chcące zmniejszyć wagę czy ci, którzy doprowadzają zdrowy tryb życia. “jadłospis” bezglutenowa stała się modna, a co za tym idzie uważana za fanaberię. Nie lubię wyrażenia “jadłospis” bo dla dużej ilości ludzi jeśli zdrowo się odżywiasz to jesteś na kuracji… No bo jak na swoje życzenie, nie będąc uczulonym trzeba zrezygnować z mąki pszennej?!? Co interesujące koncerny zaczęły dorzucać znak przekreślonego kłosa na produkty, które od zawsze były bezglutenowe, np chrupki kukurydziane czy płatki kukurydziane. Większość ludzi nie wie, które zboża mają gluten, a które nie. Bezglutenowe kojarzy się ze “zdrowe” tudzież “modne”. Powstała cała seria kwestii bez glutenu. Od makaronów, ciastek i chlebów po mąki. To na te produkty trzeba być rozważni! Większość napakowana bywa całą tablicą Mendelejewa… Skład naprawdę poraża! A nabywane są zwykle dla pociech bo zdrowsze. dużo osób nie zdaje sobie sprawy, że istnieją mąki czy makarony kukurydziane, gryczane, jaglane…które z natury nie zawierają glutenu i nie ma wymogu wybierać udziwnionych miksów. Wszystkie wybrane przeze mnie produkty zawierają gumę guar czyli E412. Guma guaruważana bywa za nieszkodliwą gdyż bywa bezpiecznym, roślinnym środkiem zagęszczającym i stabilizatorem. mimo wszystko po jej spożyciu mogą pojawić się reakcje alergiczne w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej. Nadmierne picie może prowadzić do nudności, wzdęć i biegunek. Może być stosowana jako środek przeczyszczający… Co interesujące guma guar pęcznieje w żołądku, co daje uczucie sytości. Zdecydowanie nie może gościć w jadłospisie małego dziecka.

 

Zobacz też

Prodotto dimagrante efficace


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness