Jarmuż - poznaj kilka dietetycznych przepisów!

Jarmuż - poznaj kilka dietetycznych przepisów!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

Po latach zapomnienia jarmuż znów bryluje na kuchennych salonach i nie bez powodu cieszy się mianem „króla zieleniny”. Jeśli dodatkowo go nie znasz albo wasze pierwsze spotkanie nie należało do udanych, zobacz, dlaczego zaleca się dać mu szansę. dietetyczne przepisy

Dlaczego zaleca się jeść jarmuż?

  1. Jamuż jest nieskokaloryczny - jedna filiżanka to zaledwie 36 kcal i 0 g tłuszczu. Do tego zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje pułap cukru we krwi, maleje uczucie głodu i rozbudza ruchy jelit.

  2. Jarmuż to kopalnia żelaza - w przeliczeniu na jedną kcal ma go więcej niż mięso wołowe. Żelazo umożliwia wytwarzanie hemoglobiny, transportującej tlen z płuc do poszczególnych komórek organizmu, a jego niedobory skutkują m.in. anemią, przewlekłym wycieńczeniem, wzmożoną skłonność na infekcje i zaburzeniami odnawiania nabłonków.

  3. Jarmuż obfituje w 5 pomysłów na dietetyczne dania z jarmużem witaminę K, kluczową dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny skonsultować możliwość spożywania jarmużu z lekarzem.

  4. Jarmuż jest cennym źródłem antyoksydantów (m.in. kwasu liponowego i karotenoidów), które zwalczają liczne procesy degeneracyjne wywołane stresem, treningiem fizycznym, zanieczyszczeniem środowiska, czy stosowaniem używek.

  5. Jarmuż funkcjonuje przeciwzapalnie. Jedna filiżanka świeżych liści zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe Omega-3, które zmniejszają ryzyko zmian nowotworowych oraz dolegliwości o podłożu zapalnym i autoimmunologicznym (np. RZS).

  6. Jarmuż to cenny składnik diety przeciwcholesterolowej, chociazby ze względu na zawartość błonnika, który wiąże się z cząsteczkami cholesterolu i usuwa je z organizmu.

  7. Jarmuż to skarbnica witaminy A, która chroni przez zmianami degeneracyjnymi narządu wzroku, wspomaga regenerację cery, dodatkowo maleje ryzyko pewnych typów nowotworów.

  8. Jedna filiżanka surowego jarmuż jarmużu może usatysfakcjonować 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, kluczową dla funkcji układu odpornościowego i metabolizmu komórkowego.

  9. Zawarty w jarmużu wapń (ok. 10% dziennego zapotrzebowania na filiżankę) chroni przed ubytkami kośćca, warunkuje prawidłowy skurcz mięśni i uczestniczy w reakcjach odpornościowych.

  10. Jarmuż sprzyja oczyszczenia - błonnik, związki siarkowe i chlorofil czyszczą ciało z toksyn i tym samym odciążają wątrobę.

składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek jarmużu czyli mniej więcej 8 dużych liści (ja użyłam odmiany Cavolo nero)
  • 1 słodka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek
  • 2-3 garście startego sera Gruyère (da się zastąpić swoim ulubionym serem takich jak Bursztyn, Lazur, Gouda)
  • sól
  • pieprz
  • 2 małe bułeczki opieczone w tosterze lub grillowane
  • odrobina ulubionych suszonych ziół

Sposób zrobienia

  1. Jajka wbij do miseczki (sprawdź świeżość każdego dieta z nich!), lekko rozbij widelcem i dodaj starty ser. Wymieszaj niedbale. Jarmuż porwij na małe kawałki. Cebulę podziel w drobną kostkę, a czosnek dość drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Dodaj cebulę, czosnek oraz jarmuż i smaż całość na przeciętnym ogniu, aż cebula się zeszkli a jarmuż będzie się rumienić na brzegach. Wtedy wlej masę jajeczną i usmaż jajecznicę tak jak uwielbiasz w szczególności. Dopraw ją solą, pieprzem i ziołami. Ja nie mieszam jej zbyt długo, pozwalam się jej swobodnie ściąć i zdejmuję z patelni jak dodatkowo jest lekko płynna. Tą jajecznicę trzeba zjeść natychmiast, póki ser jest świetnie roztopiony. Na zimno nie smakuje już tak świetnie.

składniki

  • 2 krwiste pomarańcze
  • 2 garście jarmużu
  • 1 mała alt4 czerwona cebula
  • garść świeżej kolendry
  • 150-200 g pokrojonego w krótkie słupki wędzonego boczku
  • -
  • Na winegret:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, lubczyk

Sposób zrobienia

  1. Jarmuż dokładnie myjemy. Pozbawiamy grubych łodyg, kroimy drobno. Przygotowujemy winegret i dokładnie łączymy go z jarmużem. Odstawiamy.*
  2. Boczek podsmażamy na patelni na chrupko. Osuszamy na papierowym ręczniku.
  3. Myjemy, osuszamy i siekamy kolendrę.
  4. Obieramy pomarańcze. Kroimy je w plastry a następnie w ćwiartki,
  5. Kroimy cebule w piórka.
  6. Łączymy wszystkie produkty. Podajemy.
  7. *jarmuż najdogodniej jest spożywać na surowo. Połączony odpowiednio wcześniej (od kilku do 12 godzin) z winegretem nabierze delikatniejszego smaku i będzie smakował naprawdę wybornie. Dodatkowo tłuszcz wchodzący w skład winegretu uprości przyswojenie składniki odżywczych z jarmużu. Polecam spróbować. Marynowany w winegrecie jarmuż dość zyskuje na smaku

 

 

Zobacz też 

Pole Dance Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness