Jedzenie, które lubi Twój organizm. Jak je znaleźć?

Jedzenie, które lubi Twój organizm. Jak je znaleźć?

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości: to, co i ile jemy, może uchronić nas przed chorobami. Na długiej liście naturalnych lekarstw okazują się i czosnek, i szpinak, grejpfruty i zielona herbata… Wszędzie pełno informacji o korzystnym wpływie tzw. zdrowego jedzenia na nasz organizm. I przeważnie tak jest. Ale… nie zawsze. Zapewne zdarzyło ci się po spożyciu któregoś z tych czynników nie czuć się najlepiej.

 

Dlaczego?
Rzecz w tym, że mają one różne działanie: jedne dodają energii i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, inne pobudzają trawienie… Dlatego to, co zjadasz z myślą o sercu, może nie służyć wątrobie. I odwrotnie. Najlepszą receptą jest umiar i zdrowy rozsądek. właściwą dietę musisz zachować zwłaszcza wtedy, gdy masz już zdiagnozowane każde schorzenia. Sprawdź więc, jak dawać pożywienia swoje ciało, by dostawało to, czego naprawdę potrzebuje.

 

Nerki

LUBIĄ

ŻURAWINĘ Świeże owoce Sprawdź, jakie jedzenie lubi twój organizm! i wyciśnięty z nich sok zawierają substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych (podobnie jak antybiotyki ? przeciwdziałają rozwojowi bakterii w nerkach, pęcherzu i drogach moczowych). Łagodzą również kłujący ból czy swędzenie w trakcie oddawania moczu. Jeśli więc się zdarza, że od czasu do czasu cierpisz ze względu stanu zapalnego pęchęrza, profilaktycznie powinnaś pić sok z żurawiny.
POMARAŃCZE Mają dużo cytrynianów zapobiegających rozwojowi kamicy nerkowej. A to dlatego, że utrudniają tworzenie się kryształków kwasu moczowego i szczawianu wapnia ? substancji, z których wyrzeźbione okazują się kamienie nerkowe.
BRZOSKWINIE Polecane okazują się zwłaszcza surowe owoce, ponieważ pomagają moczopędnie. częste korzystanie z toalety sprzyja oczyszczaniu nerek i pęcherza; to z kolei redukuje niebezpieczeństwo zarówno zakażeń, ; odkładania się żadnych złogów.
ŚWIEŻE OGÓRKI Jedząc codziennie mizerię albo chrupiąc ogórki jako dietetyczną przekąskę, zmniejszysz skłonność do tworzenia się kamieni. Podobnie pomagają jak dobrać jedzenie do organizmu też natka i korzeń pietruszki oraz rzeżucha i seler naciowy; warto więc dorzucać je do sałatek z ogórków. Wszystkie te produkty rozcieńczają kwas moczowy (sprawcę powstawania złogów w drogach moczowych).

lubią

MIĘSA, WĘDLIN I NABIAŁU To źródła białka, które spożywane w nadmiarze, obciąża nerki. |
SOLI I WSZELKICH KONSERWANTÓW Najwięcej jest ich w kostkach rosołowych, zupach i sosach w proszku. Zatrzymują wodę w organizmie i unoszą ciśnienie tętnicze krwi, co przyczynia się do mankamenty garnków w nerkach. Zdrowiej okaże się, gdy do potraw będziesz dorzucać suszone zioła, zwłaszcza te działające moczopędnie (natka, oregano, koper, jałowiec).
SZCZAWIU, SZPINAKU, BOTWINKI I RABARBARU okazują się one bogatym źródłem szczawianów. Spożywane w wielkich ilościach, nasilają skłonność do tworzenia się kamieni w nerkach.
piwa Nawet słaby drink zwiększa ciśnienie tętnicze krwi i zatrzymuje wodę w organizmie. Ponadto zagęszcza mocz, więc bywa jakie jedzenie jest dobre dla organizmu przyczyną zakażeń pęcherza moczowego i nerek.

Czy wiesz, że...

Piwo świetnie wpływa na nerki. niewielki kufel tego napoju niekiedy zalecają lekarze (choć nie wszyscy), ponieważ oddziałuje moczopędnie i oczyszcza nerki. mimo wszystko z piciem piwa nie wolno przesadzać, gdyż posiada alkohol (pół litra ma go od 25 do 50 gramów). A alkoholu nerki ;. Ponadto piwo jest również bardzo kaloryczne.

Oczy

LUBIĄ

ZIELONE warzywa Brokuły, kapusta, szpinak czy zielony groszek mają dużo substancji potrzebnych plamce żółtej oka (to miejsce na siatkówce odpowiadające za zdecydowane w smaku widzenie). pomagają też jak wewnętrzne ?okulary przeciwsłoneczne?: oczyszczają światło i chronią siatkówkę przed zgubnym oddziaływaniem wolnych rodników. Jedząc codziennie przynajmniej porcję takich warzyw, będziesz mogła dłużej cieszyć się sokolim wzrokiem.
MARCHEW I KUKURYDZĘ A to za sprawą beta-karotenu (dużo go w morelach, brzoskwiniach, dyni, melonie). Z niego powstaje witamina A, bez której nie jedzenie odpowiednie dla organizmu mogłabyś świetnie widzieć, zwłaszcza o zmroku.

lubią

MIĘSA I WĘDLIN Jedzone w nadmiarze, zakwaszają organizm, co zakłóca przyswajanie cennych dla wzroku produktów. Nic więc dziwnego, że dietę mięsna zwiększa niebezpieczeństwo zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). O tym powinni pamietać szczególnie seniorzy, którzy okazują się w szczególności narażeni na to schorzenie.

Czy wiesz, że...

W czasie II wojny globalnej brytyjscy lotnicy, żeby wyostrzyć wzrok, codziennie spożywali dżem z czarnych jagód. I słusznie! Te owoce to prawdziwy pokarm dla oczu. Zmniejszają przepuszczalność i kruchość garnków w gałce ocznej, uelastyczniają ich ściany. Poprawiają ukrwienie gałki, a co za tym idzie ? dotlenienie komórek siatkówki. Chronią je przed wolnymi rodnikami. Zapewniają też zdecydowane w smaku widzenie po zmroku. Jedz więc jagody (świeże albo mrożone), a unikniesz kłopotów ze wzrokiem. Z rady tej skorzystaj, jeśli każdego dnia wiele godzin spędzasz przed komputerem.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness