Jesz dużo cukru? Nadmierne jego spożywanie ma dużo negatywnych skutków!

Jesz dużo cukru? Nadmierne jego spożywanie ma dużo negatywnych skutków!

Redakcja

2017-05-05

brak komentarzy

cukierskutkinegatywne  skutkinegatywnesubstancjaprzypadłości

artykuły z dodatkiem cukru stanowią co najmniej 10% kalorii spożywanych poprzez przeciętnego człowieka. mimo wszystko mniej więcej 1 na 10 osób konsumuje 1/4 lub więcej kalorii z składniku słodzących. są one szkodliwe z dwóch powodów. w pierwszej kolejności skutkują tym przyrost wagi oraz ubytki w zębach. secundo dostarczają tzw. pustych kalorii, czyli takich, które nie dostarczają do ludzkiego ustroju włókien, witamin, minerałów oraz pozostałych substancji odżywczych. Substancje słodzące są najgorszym składnikiem pojawiającym się w dzisiejszej diecie. Cukier może źle rzutować na metabolizm oraz przyczyniać się do powstawania wielu chorób. oto 10 negatywnych skutków cukru na nasze zdrowie.

Cukier przynosi gromadzenie się tłuszczu w okolicy brzucha
nadwagę wśród osób dorosłych w przeciągu 30 lat zwiększyła się o 3 razy, natomiast wśród pociech współczynnik taki się podwoił. nadwagę wśród pociech spowodowana jest Gorzkie skutki słodkiej diety! 5 negatywnych następstw jedzenia cukru nagromadzeniem się tłuszczu w okolicy brzucha. Dlaczego? Jedną z czynniki przyczyniające się do może być zwiększenie ilości spożywanych napojów słodzonych fruktozą, co przyczynia się do zwiększenia ilości tłuszczu w brzuchu, oraz wyższego ryzyka chorób serca i cukrzycy.

Cukier psuje objawy nerwicy
Nasza jadłospis stała się bogata w tłuszcze i cukry, które niekoniecznie skutkują tym nerwice, mimo wszystko mogą pogorszyć jej istniejące objawy oraz spowodować, że będziesz miał kłopoty z radzeniem sobie w sytuacjach stresowych. 
Cukier może także powodować problemy z myśleniem, zmęczenie oraz niewyraźne widzenie, które to objawy okazują się związane z atakiem paniki, który jeszcze więcej wzmaga uczucie niepokoju i strach. Wysoki ilość cukru może powodować drżenie oraz napięcie mięśni, które mogą pogorszyć objawy zdenerwowania. 
Naukowcy w 2008 roku odkryli pewną relacje między spożyciem cukru oraz nerwicą. Przeprowadzili oni eksperymenty na szczurach, które żywiły się cukrem i okazało się, że były one więcej poddenerwowane. Natomiast test z 2009 alt2 roku wykazał, że szczury karmione sacharozą nie miały podobnych objawów. 
sama zmiana diety nie wyleczy nerwicy, mimo wszystko może zmniejszyć jej objawy, dodać energii oraz polepszyć radzenie sobie w stresujących sytuacjach.

Cukier wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego
analizy przeprowadzone na zwierzętach wykazują, że cukier tłumi odpowiedź systemu immunologicznego. Aby dokładnie zrozumieć mechanizm tego procesu, potrzebne jest przeprowadzenie większej ilości badań, mimo wszystko na taki moment wiemy, że bakterie oraz grzyby żywią się cukrem, poprzez co wzrasta niebezpieczeństwo zakażeń.

Cukier przyspiesza przebieg starzenia
Kolejnym negatywnym skutkiem jaki przynosi cukier, jest utrata elastyczności komórek ciała, poprzez co twoja skóra może wyglądać na starszą, niż jest w rzeczywistości. jest tak dlatego, że cukier rozkłada kolagen, a przebieg taki jest szczególnie trudny do odwrócenia. Ponadto przynosi on zaburzenia procesów metabolicznych oraz przewlekłe przypadłości degeneracyjne.

Cukier sprawia, że organy stają się otłuszczone
Fruktoza – składnik syropu kukurydzianego – sprawia, że wątroba magazynuje dużą zawartość tłuszczu w alt3 różnych miejscach. Po pewnym czasie jadłospis bogata we fruktozę może prowadzić do odkładania się tłuszczu wokół wątroby, co może doprowadzić do niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby, które przed 1980 rokiem jest sporadycznością.

Cukier przynosi przewlekłe przypadłości
Spożywanie dużych ilości cukru, doprowadza do zwiększenia jego poziomu we krwi, oraz zwiększenia poziomu insuliny, która jest hormonem produkowanym poprzez trzustkę w odpowiedzi na podwyższony ilość cukru. Tak więc im więcej jesz cukru i przetworzonych węglowodanów, tym większa zawartość wytwarzanej insuliny. Może doprowadzić to do rozwinięcia się niektórych rodzajów nowotworów, chorób serca, grupy policystycznych jajników, zmian trądzikowych a także krótkowzroczności. 
Zmniejszenie spożywanych ilości cukru pomoże ci zmniejszyć ilość insuliny oraz niebezpieczeństwo powstania przewlekłych chorób.

Cukier może powodować cukrzycę
Osoby, które spożywają duże ilości cukru, mają wyższy współczynnik glukozy na czczo oraz hipoglikemie reaktywną. jest tak dlatego, że cukier redukuje twoją wrażliwość na insulinę, sprawiając, że podnosi się jej ilość we krwi, co z kolei może alt4 prowadzić do powstania cukrzycy.

Cukier przynosi zaburzenia nastroju
Wysoki ilość cukru może powodować zaburzenia nastroju oraz zwiększone niebezpieczeństwo depresji. Istnieje kilka teorii mających wyjaśniać przyczyny takiego stanu rzeczy. Cukier tłumi działanie hormonu zwanego BDNF, którego niski ilość wykrywany jest u osób cierpiących na depresję. Co interesujące kraje, w których spożycie cukru jest wysokie, mają także wysoki współczynnik osób z depresją.

Cukier przynosi niedobory chromu 
Osoby, których jadłospis bogata jest w cukier oraz przetworzone węglowodany, nie dostarczają swojemu organizmowi odpowiednich ilości chromu, który ; między innymi za regulowanie poziomu cukru we krwi. 
Chrom możemy znaleźć w produktach odzwierzęcego, owocach morza oraz roślinach. Rafinowana skrobia oraz inne węglowodany sprawiają, że składniki te tracą swoje zasoby chromu.

Cukier przynosi próchnicę
Poza tymi wszystkim skutkami spożywania cukru, fundamentalną szkodą jaką wyrządza, jest właśnie próchnica. Jego pozostałości na zębach skutkują tym powstawanie ubytków więcej niż jakiekolwiek inne substancje znajdujące się w pożywieniu.

 

Zobacz też 

Gra Escape


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness