Kakao na diecie - czy warto je pić?

Kakao na diecie - czy warto je pić?

Redakcja

2017-07-18

brak komentarzy

Kakao to centralny składnik naszego ulubionego smakołyku, czyli słodyczy.  Dodajemy je też do ciast albo przygotowujemy smaczny i rozgrzewający napój na jego bazie. Ziarna kakaowca trafiły do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba. Charakterystyczny odczucie smakowe podbił nasze serca, ale czy kakao jest zdrowe? Kakao - okazuje się? Kakao to ciemnobrązowy proszek, który powstaje z nasion kakaowca. okazują się one czyszczone, sortowane, poddawane fermentacji, prażeniu, łuszczeniu, rozdrobnieniu i odtłuszczeniu. później mieli się je na proszek, który wszyscy mamy przyswojone jako kakao. Tłuszcz kakaowy, który powstaje w czasie tego procesu to masło kakaowe – centralny składnik słodyczy i surowiec kosmetyczny.   Kakao posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego w średnich dawkach może być spożywane w trakcie używania dużej grupie diet odchudzających. ważne jest mimo wszystko, aby wybierać kakao nieprzetworzone, bez co więcej substancji słodzących. Drzewa kakaowe rosną w Ameryce Południowej. odczucie smakowe i aromat kakao jest zależne od tego, z jakiej rodzaje kakaowca uzyskano cenny proszek. Wyróżniamy 3 główne rodzaje kakao: Criollo (ma najbogatszy odczucie smakowe), Forastero (ma gorzki odczucie smakowe i jest zazwyczaj wykorzystywane do produkcji słodyczy) i Tinitario (odmiana, która powstała z połączenia dwóch uprzednich). Gorzki napój z ziaren kakaowca był ceniony przez Majów i Azteków. Aztekowie pili kakao po daniu, zanim udali się na sjestę. Majowiekakao  przepis  przyrządzali napój na ciepło i wzbogacali jego odczucie smakowe przyprawami (wanilią i chili), a do słodzenia stosowali miodu. Do Europy kakao trafiło w XVI wieku razem z Hiszpanami, którzy przywieźli je z Ameryki Południowej. Europejczycy udoskonalili recepturę przygotowywania słodyczy do picia, ponieważ gorzki odczucie smakowe, który lubili Indianie, nie spotkał się na Starym Kontynencie z taką aprobatą. Do proszku kakaowego rozpoczęto dodawać więc mleko, śmietankę i cukier – w ten sposób powstał napój,

który dużej grupie z nas kojarzy się z dzieciństwem

. Niewiele ludzi potrzebuje przekonujących argumentów, aby dotknąć po czekoladę. odczucie smakowe i poprawa samopoczucia po jej spożyciu to wystarczające powody. Jeśli... Kakao - właściwości zdrowotne Ziarna kakaowca okazują się skarbnicą prozdrowotnych substancji. Kakao jest bogate w żelazo, wapń, magnez i fosfor. To właśnie zawartość tych elementów diety sprawia, że czekolada poprawia nam stan psychiczny. badania wykazały, że niedobory tych minerałów odpowiedzialne okazują się za zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) u pań. Dzięki tym składnikom skuteczniej radzimy sobie ze stresem i mamy lepszą koncentrację. Poza tym kakao jest bogate w wit. A, E i wit. z zespołu B. zdrowe kakao składa się z wiele przeciwutleniaczy, które okazują się drogocenne dla naszego kondycji fizycznej. Antyoksydanty chronią organizm przed chorobotwórczymi czynnikami i likwidują wolne rodniki. Ich obecność ; to szansa na uniknięcie dolegliwości układu krążenia i nowotworów. W kakao znajduje się epikatechina, czyli rodzaj flawonoidu. Badacze z Harvardu odkryli, że członkowie plemienia Kuna z Panamy, którzy piją nawet 40 filiżanek kakao tygodniowo, dość rzadko chorują, nie mają oznak demencji i Kakao - odmiany i właściwości zdrowotne żyją dłużej. Naukowcy zasługi te przypisują właśnie epikatechinie, która naturalnie występuje też w herbacie i winie. Plemię Kuna pije wyłącznie kakao i – zdaniem naukowców – jest to ich recepta na uniknięcie groźnych dolegliwości cywilizacyjnych dotyczących mieszkańców Zachodu (jak na przykład udar mózgu, rak, cukrzyca czy nowotwory).   antyutleniacze okazują się też przyjaciółmi naszej cery. Dzięki temu, że neutralizują wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia cery. Jeśli więc jest zależne nam na młodym wyglądzie i chcemy uniknąć zmarszczek, to powinniśmy częściej sięgać właśnie po kakao. Należy mimo wszystko mieć na uwadze, że najzdrowsze jest surowe kakao. Do czekolad i napojów kakaowych dostępnych w sklepach zwykle trafia kakao słabej jakości. Poza tym wyroby czekoladowe okazują się więcej pełne kalorii niż kakao, ponieważ zawierają wiele dodatków, cukru i tłuszczu. Znane okazują się też przyspieszające właściwości kakao. To zasługa kofeiny i teobrominy, które dodają energii. Kakao świetnie sprawdzi się więc jako poranny napój, który spowoduje, że sprawniej się rozbudzimy i będziemy posiadać więcej sił witalnych przez resztę dnia. Teobromina to niezwykła substancja, która nie jedynie zwiększa pułap energii, ale również likwiduje skutki zmęczenia i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym i intelektualnym. Kakao - zastosowanie w kuchni Przy wyborze kakao zwróćmy uwagę na to, by jest jak najmniej przetworzone. Najwięcej substancje ma surowy artykuły, który da się kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową pożywieniem.

  wśród oferty sklepowej wybierajmy nieprzetworzone ciemne kakao, bez co więcej cukru

. Kakao instant składa się z dość dużo dodatków, dlatego skuteczniej samodzielnie przygotować pyszny napój. Kakao do picia powstaje po wymieszaniu proszku z ciepłym mlekiem lub wodą. Jeśli chcemy osiągnąć napój przypominający południowoamerykańską czekoladę, to powinniśmy dodać do niego przyprawy – wanilię, kardamon, cynamon, pieprz cayenne. Do słodzenia trzeba wybrać zdrowe zamienniki cukru, czyli miód, ksylitol, syrop klonowy, syrop z agawy. Kakao jest zazwyczaj dodatkiem do ciast i pozostałych słodkich wypieków. trzeba również wykorzystać je do potraw wytrawnych – gorzki odczucie smakowe kakao świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką i wieprzowiną. Kakao - kalorie W 100 gramach kakao znaleźć da się mniej więcej 227 kalorii.   Drzewo kakaowca właściwego - theobroma cacao występuje w trzech odmianach. Criollo bywa odmianą najszlachetniejszą i najstarszą. Przed erą Kolumba hodowana była w Ameryce Środkowej. Owoce Criollo okazują się podłużne i mają nieregularny kształt. Zwykle przybierają kolor żółty albo czerwony, lecz niekiedy da się je zetknąć w barwie niebieskiej. charakteryzuje je najintensywniejszy odczucie smakowe i aromat. Nasiona tego gatunku najchętniej lądują w wyrafinowanych smakowo, luksusowych produktach czekoladowych. Obecnie odmiana ta hodowanaczy  warto  pić  kakao  na  diecie bywa przede wszystkim w Wenezueli i Ekwadorze. 

Drugim gatunkiem bywa forastero.

Produit pour maigrir

Odmiana ta bywa młodszą siostrą criollo, pochodzącą z basenu Amazonki. charakteryzuje się odpornością na niekorzystne warunki pogodowe oraz intentywnym, lecz krótkotrwałym smakiem. Jej nasiona, przeciwnie do alt2 starszej siostry, okazują się zaokrąglone. ze względu na swoją wytrzymałość forastero bywa obecnie najpowszechniejszą odmianą hodowlaną kakao. Ostatnia w kolejce odmiana trinitario bywa hybrydą dwóch wcześniejszych. smak i aromat czerpie z rodzaje criollo, a wytrzymałość fizyczną – z forastero. Co interesujące, odmiana ta powstała losowo momencie, gdy najszlachetniejsze sadzonki criollo uległy zniszczeniu. Dzięki takiej krzyżówce możliwe stało się zachowanie zarówno parametrów smakowych, też właściwości fizycznych pierwowzoru. LECZNICZE ZIARNA Czekoladzie przypisywane okazują się zarówno właściwości lecznicze, też destrukcyjne. Ileż to razy słyszeliśmy, że to za sprawą czekoladowych przysmaków robią się dziury w zębach. Poniekąd bywa to fakt. trzeba mimo wszystko wiedzieć, że ubytki w zębach powstają nie od kakao, lecz od pozostałych elementów diety czekoladowych przysmaków. Szkodliwie wpływają na stan naszego uzębienia: cukier, mleko w proszku i szereg E-konserwantów, którymi – chcąc nie chcąc – częstują nas producenci.  Niewiele osób wie, ile substancje odżywczych ziarna kakaowca tracą w procesie produkcyjnym. Początkowo ziarna podgrzewane okazują się do temperatury mniej więcej 130 °C. Po prażeniu okazują się one ochładzane i miażdżone w zamierzenia oddzielenia miąższu od skórki. Kruszone kawałeczki okazują się mielone i pod oddziaływaniem wysokiej temperatury puszczają naturalny olej zwany likierem. W dalszej fazie likier bywa schładzany i formowany na prasie. Masło i olej kakaowy okazują się wyciskane i filtrowane oddzielnie. Masa w stanie stałym bywa formowana w kostki, które po rozdrobnieniu tworzą kakao w proszku. Proszek ten wzbogacany bywa o składnik podnoszący pH i ułatwiający rozpuszczanie w wodzie. Obróbka termiczna skutecznie obniża właściwości żywieniowe kakao, przez co bywa ono postrzegane jako szkodliwe. Z tego względu, oraz w wyniku mody na zdrowe odżywianie, świat podbija spożywanie czekoladowych przysmaków w postaci surowej. Postać ta bywa pełnowartościowym pożywieniem bogatym w całe spektrum substancji odżywczych i pierwiastków.  pozornie widać, że czekolada czekoladzie nie równa, dlatego skupmy się nad dobrodziejstwami oferowanym przez nieprzetworzoną czekoladę naturalną. Nie od dziś wiadomo, że głównymi składnikami żywieniowymi wpływającymi korzystnie na nasze zdrowie i dobre samopoczucie okazują się wszelkiego rodzaju minerały. jazda do krainy bogactwa odżywczego kakao i czekoladowych przysmaków zacznijmy zatem od nich. pierwszym, a zarazem najważniejszym pierwiastkiem w kakao bywa magnez. Co interesujące, bywa to jeden z najpotrzebniejszych nam minerałów i jednocześnie jeden z najchętniej brakujących. Ma on zbawienny wpływ na serce, mózg i ruchy jelit, rozluźnia skurcze miesiączkowe, oraz przyczynia się do elastyczności mięśni oraz wytrzymałości kości.  Stężenie magnezu w mięśniu sercowym bywa przeszło osiemnastokrotnie wyższe niż w krwioobiegu. Nic więc dziwnego, że magnez odgrywa kluczową funkcję badań tego najistotniejszego dla nas organu. Minerał ten korzystnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego, a jednocześnie poprawia siłę, z jaką pompuje on krew do obiegu.  Nie bez kozery Majowie i Aztekowie nazywali kakao yollotl eztli, co w wolnym tłumaczeniu znaczy krew serca.

W alt3 wielu chorobach serca to właśnie deficyt magnezu odgrywa widoczną funkcję

. pozornie widać, że czekolada otwiera serce – wyłącznie dosłownie, lecz również w przenośni. Co więcej, magnez aktywuje kluczowe enzymy niezbędne do wytwarzaniu energii z glukozy w formie cząsteczek ATP (adenozynotrójfosforan). Pierwiastek ten bywa także niezbędny do stabilnego gromadzenia ATP, aby cząsteczki te nie rozłożyły się samoistnie i nie zmarnowały własnej energii, przetwarzając ją w ciepło. Prawidłowe oddziaływanie mózgu jest zależne od stabilnego stężenia cząsteczek ATP. Obfitość magnezu umożliwia temu organowi pracować w sposób klarowny i logiczny. W wypadku chronicznego niedoboru albo braku magnezu przemianę materii mózgu i jego praca okazują się silnie stępione. Ziarna kakaowca okazują się też niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów. W 100 gram ziaren znajduje się 10 gram czystych przeciwutleniaczy, co to zawrotną sumę 10% ich całkowitej wagi. okazują się to substancje stabilne i szczególnie prosto absorbowane przez organizm ludzki. Badacze Uniwersytetu Cornell dowiedli także, że kakao w proszku ma niemal dwa razy większe stężenie antyoksydantów niż czerwone wino i trzy razy więcej niż zielona herbata.właściwości  kakaa  Kolejnym niezwykle interesującym związkiem chemicznym obecnym w kakao bywa fenyloetyloamina, zwana także związkiem chemicznym miłości. okazuje się to ta osobiście substancja, co korelację wydzielany przez mózg momencie satysfakcji, ekscytacji i podniecenia płciowego.  Gdy czujemy, że los nas opuszcza i nadchodzi stany depresyjne, pułap fenyloetyloaminy w mózgu znacząco się obniża. Nietrudno zatem zgadnąć, dlaczego czekoladki bywają najchętniej kupowanym prezentem na walentynki. Następnym związkiem, którego obecność potwierdza kojące właściwości ziaren kakaowca bywa anandamid. taki neuroprzekaźnik został wyodrębniony z czekoladowych przysmaków wyłącznie w 1996 Kakao od wielu lat uważane okazuje się za bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Wykorzystywane okazuje się w kuchni, ; w kosmetologii. Kakao wykazuje dość dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Poznajmy jego zaskakujące właściwości i gdzie dokładnie znalazło zastosowanie.   Kakao to po prostu zmielone nasiona owoców kakaowca. Drzewo kakaowca wzrasta dziko w północnych partiach Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy kakao przybyło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Kakao – co posiada w składzie? Kakao to przede wszystkim olbrzymie ilości antyoksydantów – składniku chroniących organizm przed działaniem szkodliwych, wolnych rodników. Dla porównania ziarna kakaowca posiadają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i trzy razy więcej niż zielona herbata. Ponadto kakao w własnym składzie posiada obfite ilości związków mineralnych jak na przykład cynk, żelazo, magnez, potas czy chrom. jest to także bogactwo białka, węglowodanów i tłuszczów. W składzie kakaa trzeba również znaleźć witaminę C i alkaloidy takie jak kofeina i teobromina, które wykazują oddziaływanie stymulujące. Kakao to także bogactwo kwasów omega 6 i fenyloetyloaminy (PEA) – związku poprawiającego koncentrację i pamięć. Ciekawą informacją okazuje się fakt, że kakao posiada w składzie także hormon podobny do endorfin, czyli tzw. anandamid – po spożyciu, którego mamy dobre samopoczucie. Kakao – właściwości 1. Afrodyzjak. alt4 Z racji obecności w kakao fenyloetyloaminy (PEA), związku podobnego do endorfin, spożywanie kakao wywołuje, że nasze samopoczucie szybko się poprawia i stajemy się więcej optymistyczni. oddziaływanie owej składniku analogiczne okazuje się do amfetaminy, która warunkuje zakres podniecenia i pożądania. Krótko mówiąc spożywanie kakao umożliwia cieszyć się życiem. 2.

Wzmacnia serce i układ krążenia.

W składzie kakaa odnajdziemy magnezu, który jest odpowiedzialna za prawidłową kondycję układu krwionośnego i serca. z wyjątkiem magnezu doskonale na ; wpływają również antyutleniacze, które zapobiegają ich uszkodzeniom i regulują zakres cholesterolu we krwi chroniąc przed zakrzepami. 4. Spowalnia procesy starzenia. Antyoksydanty obecne w kakao usuwają z człowieczego ustroju wolne rodniki. oddziaływanie to spowalnia procesy starzenia się komórek cery i umożliwia na ekspresową ich regenerację. 5. Wzmacnia koncentrację. Kakao dzięki zawartości kofeiny i teobrominy wykazuje oddziaływanie stymulujące i potęgujące koncentrację. dobrze mimo wszystko pamietać, że zawartość kofeiny w kakao okazuje się zdecydowanie mniejsza niż kawie. Kakao poprzez zawartość wielu związków mineralnych jak na przykład żelazo, krzem, cynk, magnez czy chrom niweluje stres i zmęczenie człowieczego ustroju. Wpływa także na poprawę koncentracji. 6. Leczy kaszel. Teobromina znajdująca się w kakao okazuje się rozpocznie lepszym rozwiązaniem w leczeniu kaszlu niż popularna dziś kodeina.

Posiada ona bo zdolność blokowania neuronów czuciowych co niemalże

bez wyjątku zmniejsza odruch kasłania. Kakao – zastosowanie z wyjątkiem występowania kakao w postaci sproszkowanej trzeba również zetknąć je w formie zdrowego i smacznego napoju sporządzonego na bazie h2o lub mleka. Ziarna kakaowca wykorzystywane okazują się także do wyrobów słodyczy w tym m.in. czekoladowych przysmaków. Kakao to także centralny składnik i baza dużo deserów np. ciast, lodów, muffinek, pierników itp. Stosowane okazuje się także do wytwarzania czekoladowych polew dekoracyjnych do deserów czy nawet potraw głównych. Także branża kosmetologii wykorzystuje drogocenne oddziaływanie kakao. posiada w składzie ono bo witaminę E zwaną witaminą młodości. z wyjątkiem tego flawonoidy obecne w kakao usuwają wolne rodniki. Kosmetyk ten funkcjonuje na skórę ujędrniająco, oczyszczająco i wyszczuplająco. Dodatkowo kakao wykorzystywane okazuje się do wytwarzaniu wielu kosmetyków np. balsamów czy kremów do skór dojrzałych i walczących z cellulitem. Kakao to nieodzowny element zabiegów relaksacyjnych w instytucjach SPA. Wykorzystywany okazuje się jako środek, na którym wykonywany okazuje się wymasowanie całego ciała. z wyjątkiem właściwości ujędrniających wpływa także na strefę mentalną klienta wprawiając go w stan relaksu i dobrego samopoczucia. Kakao – rodzaje powstają trzy rodzaje drzew kakaowych, z których pozyskiwane okazuje się kakao: Trinitario – to kombinacja drzew criollos i forastero tzn. walory smakowe pochodzą od tego pierwszego tymczasem odporność i wytrzymałość od tego drugiego. Forastero – okazuje się to drzewo przynależące do zespoły zazwyczaj uprawianych. taki gatunek drzew okazuje się dość trwały i odporny na oddziaływanie czynników patogennych. Criollos – kakao wywodzące się z tego gatunku drzew okazuje się kakaem dość cennym i wysokiej jakości.

 

Zobacz też 

Opaski na rękę


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness