Kiełbasa a odchudzanie

Kiełbasa a odchudzanie

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Czerwone mięso w codziennej diecie to obfite ryzyko przedwczesnej śmierci względu raka albo dolegliwości serca. udowodniły tego duże badania z udziałem ponad 120 tys. ludzi. uczeni ostrzegają, ale i dają rady mięsożercom, jak wzmocnić zdrowie.

Czy szyneczka, kabanosy albo wędzony boczek będą nadal tak bardzo ci smakowały, jeśli dowiesz się, że zwiększają ryzyko śmierci na raka i serce? Naukowcy po raz kolejny biją na alarm, że czerwone mięso skraca długość życia.

Tym razem uczeni z Harvard Medical School zaprosili do badania ponad 120 tys. ludzi. Przeanalizowali kiełbasa na diecie dane 37 698 panów z lat 1986-2008 oraz 83 644 niewiast z lat 1980-2008. Zaobserwowali, że zaledwie jedna dodatkowa porcja nieprzetworzonego mięsa dodana do codziennej diety zwiększała ryzyko śmierci względu dolegliwości sercowo-naczyniowych o 13 procent oraz względu nowotworu o 18 procent Natomiast w przypadku dodatkowej porcji przetworzonego mięsa zagrożenie było jeszcze wyższe, ponieważ wynosiło 20 procent dla powszechnej śmiertelności (21 procent względu dolegliwości serca oraz 16 procent względu raka).

Aby zachować zdrowie, nie trzeba w całości zrezygnować z czerwonego mięsa w diecie – czytamy w serwisie title="BBC">BBC. Może być ono nadal spożywane w ramach zrównoważonej diety. Eksperci z British Heart Foundation skłaniają, by zastępować je jak zazwyczaj mięsem z ryb albo kurczaka oraz jeść orzechy albo fasolę, ponieważ te produkty dostarczają zdrowego białka i obniżają ryzyko przedwczesnej śmierci. Poza tym należy wykorzystywać zdrowe metody obróbki mięsa, którym okazuje się np. grillowanie.

Tak naprawdę najlepiej wybrać białą kiełbasę, która okazuje się... brązowa. To może oznaczać, że okazuje się zrobiona z większej ilości mięsa (i to chudego) niż z tłuszczu. Poza tym „barwią” ją przyprawy, które świetnie wpływają czy jeść kiełbasę na redukcji na trawienie.

Jeśli możesz dotknąć białej kiełbasy, sprawdź, czy powstałe po naciśnięciu wgniecenie pozostaje na dłużej. Tak? To może świadczyć o dużej zawartości wody mineralnej w kiełbasie.

Nie kupuj natychmiast całkowitej porcji na świąteczny stół. Weź na próbę wyłącznie skrawek i sprawdź w mieszkaniu. Jeżeli w ugotowaną kiełbasę wbijesz widelec, a pryśnie na ciebie woda i tłuszcz, to znaczy, że kupiłeś mieszankę tłuszczowo-wodną z domieszką mięsa. Dobra biała kiełbasa po przekrojeniu wypuszcza minimalną ilość wody mineralnej.

Lepsza okazuje się biała kiełbasa pakowana fabrycznie np. w folię niż sprzedawana luzem. po kiełbasa na redukcji pierwsze, znasz datę produkcji. secundo, wiesz, że była świetnie przechowywana, a więc i świeża. Po trzecie, nie dysponowała kontaktu z bakteriami pochodzącymi z innych wędlin albo rąk sprzedawcy.

świetnym wyznacznikiem jakości białej kiełbasy okazuje się jej cena. Nie wspominamy tu o niuansach cenowych, czyli kilkadziesiąt groszy mniej czy więcej. Ale o różnicy w jakości tabletek kosztującego 5 zł albo 15 zł za kilogram. Białą kiełbasę za 5 zł szczerze odradzamy.

 

zabierz kiełbasę parzoną albo surową, ponieważ mięso przetworzone okazuje się mniej zdrowe. dobrze, gdy pachnie czosnkiem i pieprzem.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness