Kolor papryki, a jej właściwości. Tego nie wiedziałaś!

Kolor papryki, a jej właściwości. Tego nie wiedziałaś!

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Lista potraw, które trzeba przygotować przy jej użyciu jest spowodowana nie tylko uniwersalnością, ale również dużą liczbą odmian, dostarczających zróżnicowany odczucie smakowe i ilość ostrości. Papryka, ponieważ o nią chodzi, to kapitalne bogactwo witamin i związków mineralnych. oprócz cennych składniki odżywczych, oferuje nadzwyczajne właściwości antynowotworowe i doskonale wpływa na nasz nastrój. Białe, zielone, żółte, czerwone – wszystkie podbijają nasze żołądki, tak jak dawniej Kolumb podbił ziemie, z których te niezwykłe przysmaki pochodzą.

Papryka przypłynęła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej najprawdopodobniej pod koniec XV wieku. najwcześniej uprawiana była w państwach zlokalizowanych Jakie właściwości mają poszczególne kolory papryki? w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Do Polski przywędrowała pod koniec XVII wieku i była początkowo postrzegana wyłącznie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Jak wiemy, wachlarzu stosowania uległo rozszerzeniu. dziś papryka szaleje w świecie kulinarnym z całą feerią barw i arsenałem znakomitych składniki odżywczych. No właśnie, co w nim znajdziemy? Już odkrywamy karty.

wartości odżywcze papryki

Papryka to prawdziwa kopalnia kondycji i nie trzeba się w nią umyślnie zagłębiać, aby otrzymać wszystko, co najlepsze. oprócz rozmaitych olejków eterycznych nadających charakterystyczny odczucie smakowe i Jak kolor wpływa na właściwości papryki aromat, stanowi także bogactwo flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Mówiąc o owocach takiej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje im ostrość. Papryki łagodne w smaku mają jej znikome ilości, a te najostrzejsze – nawet 35 tys. osób. trzeba mieć świadomość, że kapsaicyna obecna jest przede wszystkim w pestkach oraz białych błonkach papryki.

Papryka w służbie zdrowiu

Kichasz, prychasz i walczysz ze stanem podgorączkowym? Papryka przyjdzie Ci na ratunek. Jej kolory papryki czerwona odmiana to świetne bogactwo witaminy C. Ma jej znacznie więcej niż inne jarzyny i owoce. Aby w pełni wykorzystać jej właściwości zdrowotne, należy spożywać paprykę na surowo. Witamina C jest ponieważ szczególnie wrażliwa na wysokie temperatury, pod oddziaływaniem których ulega zniszczeniu.

Intensywnie wybarwione papryki są (obok pomidorów) także źródłem likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.  Dla ludzkiego ustroju jest łatwiej przyswajalny, jeśli poddany zostanie choćby niewielkiej obróbce termicznej.

Papryka na zawsze samopoczucie

Może to uchodzić za stosunkowo niezwykła informację, ale… papryka wpływa korzystnie na potencję, zwiększając libido zarówno u właściwości papryki w zależności od koloru pań, oraz u facetów. Ponadto funkcjonuje delikatnie rozrzedzająco na krew, co wpływa korzystnie na ból głowy oraz ułatwia koncentrację. Jednocześnie posiada niewiele kalorii, co jest szczególnie dobroczynne dla ludzi dbających o linię. Przy takiej okazji opłaca się wspomnieć, że ostrość papryki nie wpływa na przyśpieszenie przemiany metabolicznej, a przez to na odchudzanie. Żeby uzyskać wspomniany efekt, trzeba byłoby spożyć tak olbrzymią dawka ostrej papryki, że przewód pokarmowy żadną miarą by tego nie udźwignął. W papryce występuje także korelację podobny do kortyzolu, który może niwelować zakwasy w mięśniach, także działać lekko przeciwzapalnie.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness