Kozi ser - wszystko co powinnaś o nim wiedzieć!

Kozi ser - wszystko co powinnaś o nim wiedzieć!

Redakcja

2017-08-31

brak komentarzy

Co trzeba powiedzieć o kozim serze? Dla licznych ludzi bywa on czymś dziwnym, dla pozostałychkozi  ser  wartości  odżywcze

smakuje za bardzo ostro oraz nie nadaje się jako typowy dodatkowo do kanapek. mimo wszystko nie każdy zdaje sobie sprawę, że do licznych pozostałych potraw odpowiada on doskonale, a jego charakterystyczny smak nieco wtedy łagodnieje… Dlaczego właśnie kozi? Przede wszystkim trzeba posiadać świadomość, że dla licznych ludzi, dla których mleko krowie ze względu uczulenia nie bywa tolerowane poprzez organizm, sery kozie okazują się jedyną alternatywą spróbowania jak na przykład preparatów nabiałowych. Dodatkowo mleko kozie oraz jego związki okazują się zwykle łatwiej przyswajanie oraz dietetyczne, chudsze – po prostu zdrowsze! produkty te zalecane okazują się osobom cierpiącym na skazę białkową, problemy układu krążenia oraz nadwagę, ; dzieciom, gdyż nie wywołują uczuleń.   bogactwo: eioba.pl Kanapki, sałatki – czyli na chłód Kozi ser to idealny dodatkowo do pieczywa, ale tylko gdy lubimy jego smak. Nawet jeśli sam wydaje nam się za ostry, możemy kupić go w wersji z przyprawami albo ziołami. prawidłowo smakuje też z chlebem, ale lekko podpieczony na grillu. Pycha! Kup najdogodniej do tego ser wędzony:   bogactwo: produktyregionalne.eu W sałatkach natomiast biały, surowy ser kozi świetnie zastępuje inne sery, w tym fetę. Szczególnie świetnie współgra na przykład z brokułem oraz sałatą lodową oraz… pomidorami. Zresztą szansy bywa dużo, podobnie jak przepisów w sieci.   bogactwo: chavroux.pl Kozi ser w wersji hot! Klasyczne sery żółte świetnie pasują do pizzy, Kozi ser - smaczny i zdrowy tostów czy zapiekanek po podgrzaniu, a co z serem kozim? Okazuje się – choć sama dowiedziałam się o tym tylko niedawno – że jak zwłaszcza trzeba go zapiekać, grillować, czy smażyć – choć tu wszyscy zalecają ostrożność. Taki lekko podgrzany serek bywa na przykład idealną bazą pod… pikantny omlet! Omlet z kozim serem oraz pieczonymi warzywami. bogactwo: chavroux.pl Mało to wie też, że taki preparat świetnie współgra z owocami morza oraz mięsem – oraz to w regule z kolejnymi mięsem, o ile jest ono smażone, pieczone, wędzone czy

duszone – nie wiem natomiast jak z gotowanym, ale jakoś mi ono do niego nie odpowiada. Ale uwaga kozi  ser  zdrowe  przepisy

– tu ważne okazują się dodatki oraz przyprawy, przecież nie możemy tak po prostu usmażyć na przykład kurczaka oraz wrzucić do niego kawałki sera (przy okazji: wrzucamy je pod koniec smażenia, tak by się nie rozpuścił, a jedynie podgrzał!) Na poniższym przykładzie widzimy podpiekanego kurczaka w formie stripsów, z rukolą, owocami, pomidorkami oraz octem balsamicznym. Przyda się dodać też do mięsa nieco soli oraz pieprzu, a jak pewien człowiek lubi czy  trzeba  jeść  kozi  ser– ostrych przypraw typu pieprz cayenne, który bardzo świetnie komponuje się z serem kozim.   bogactwo: winiary.pl Jak więc widać – pomysłów na taki ser bywa dużo, a to, co tu wam pokazałam, to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Zachęcam do samodzielnego szukania pozostałych przepisów w sieci – przecież wiadomo, że dziś alt2 sieć to istna skarbnica takich ciekawych receptur dawniej obcy nigdzie poza tradycyjnymi, wiejskimi gospodarstwami rolnymi. Dziś coraz więcej powszechny, a poprzez to też chętniej wykorzystywany w domu. Mowa o kozim serze, który wypadnie w normalnym przygotowywaniu potraw zarówno samodzielnie, ; jako do tego. A co najistotniejsze – oprócz walorów smakowych, posiada jeszcze dużo właściwości odżywczych i wspomagających zdrowie. Jak powstaje ser kozi? Istnieje dość dużo rodzajów serów kozich, a co za tym idzie, dużo okazuje się więc technologii ich wytwarzania. Zasadniczo i etapem okazuje się zakwaszenie mleka, co wielokrotnie robi się poprzez dodanie do niego skrzepu twarogowego połączonego z enzymem podpuszczka. Dojrzewanie sera przy dużej wytwarzania ciągnie się kilkanaście do kilkudziesięciu godzin. jednak w tradycyjnych zakładach i niedużych gospodarstwach na ten przebieg poświęca się nawet kilka tygodni. Istnieją też takie rodzaje, które potrzebują ponad 12 tygodni, żeby dojrzeć. pora, na który zostawi się ser, wyznacza też często jego rodzaj – czy będzie to więcej suchy i kruchy ser pokryty skórką z pleśnią, czy może świeży, lekki serek do smarowania. Same atuty koziego sera

Nie bez względu ogrom ludzi obchodzi się serami z koziego mleka. okazują się tylko smaczne,

ale też, zwłaszcza w porównaniu z mlekiem krowim, mają dużo zalet: Tłuszcz w mleku kozim ma drobniejszą strukturę, dzięki czemu okazuje się więcej lekkostrawny i skuteczniej przyswajalny dla ludzkiego ustroju, a co za tym idzie – zdrowszy. Kozy doskonale filtrują wszystkie zanieczyszczenia z pożywienia, dlatego ich mleko okazuje się właściwie pozbawione metali alt3 za bardzo dużo ważących. Mleko kozie ma dość dużą zawartość żelaza, dodatku łatwo przyswajalnego, co doskonale potęguje układ krwionośny.  Dodatkowo posiada dużo witamin z zespołu B i wit. A. Ser z koziego mleka posiada niejednokrotnie mniej laktozy niż te z mleka krowiego. Dzięki temu okazuje się duża szansa, że będą opcja dla ludzi uczulonych. To mimo wszystko kwestia dość osobistą, gdyż laktoza nie okazuje się jedynym składnikiem w mleku, który powoduje symptomy alergiczne. Przepis na tosty francuskie z serem Przepisów na smakołyki okazuje się mnóstwo (sprawdź http://chavroux.pl/tosty-francuskie-z-kozim-serem-i-solonym-karmelem/). Szczególnie polecić da się przegryzkę w postaci smacznych tostów francuskich z kozim serem i solonym karmelem. Do zrobienia tostów potrzebne są takie substancje: świeży ser kozi w kształcie piramidki, 3 kromki chleba tostowego, najdogodniej lekko czerstwego, 1 jajko, 5 łyżek mleka, 1 banan, 4 łyżki cukru, 5 łyżek płynu, 8 łyżek śmietanki 36%, pół łyżeczki soli, masło do podsmażania. Zaczynamy od zrobienia solonego karmelu. Do rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy, aż będzie brązowy i się rozpuści. Wlewamy do niego wodę i energicznie mieszamy. Gotujemy, aż woda wchłonie cały cukier. później dodajemy śmietankę i sól. Gotujemy jeszcze 10 minut. Studzimy do okresu, aż karmel będzie gęsty. Kromki chleba tostowego zamoczone w jajku rozmieszanym z mlekiem, smażymy na maśle na złoty kolor. Podajemy z plasterkami banana i rześkim serem kozim. Całość polewamy karmelem. Smacznego! Niektóre moje koleżanki oszalały na punkcie sera koziego. mówią, że on taki korzystny, taki zdrowy oraz że nie powoduje uczuleń… Szczerze mówiąc alt4 – trochę mnie ten temat zaciekawił. A że jestem fanką wszystkich serów, muszę zmierzyć się z jego kozim ekwiwalentem. Trochę poszukałam, spróbowałam oraz poniżej rezultat – artykuł o kozim specjale. Zdrowa koza = zdrowy ser Jakość substancji otrzymywanych z roślin

oraz od zwierząt jest zależna od tego, jakie są zasady hodowli. przykładowo:

jeśli kurczak karmiony okazuje się przetworzoną żywnością z dodatkiem antybiotyków, wtenczas mięso z kurczaka nie będzie wpływało właściwie na ludzki przemiana metaboliczna. Do czego zmierzam? Według badaczy kozy są jednymi z najzdrowszych zwierząt. Dlaczego tak się dzieje? Otóż wykreowania te potrafią skutecznie wydalać ze własnego człowieczego ustroju szkodliwe substancje. Dlatego też chronią się systematyczne przed wszelkimi zanieczyszczeniami. Idąc tym tropem – niebezpieczne pierwiastki nie przedostają się po prostu do mleka koziego Ser kozi rekomendowany okazuje się przede wszystkim dzieciom oraz dorosłym, których organizmy nie tolerują laktozy. Opisywany artykuł nie okazuje się tak tłusty, jak ser z mleka krowiego oraz dodatkowo posiada w składzie większą dawkę witamin (szczególnie z zespołu B oraz witaminę A), soli mineralnych. Sałatka z serem kozim substancje: 2 pomidory, Krucha sałata, Zielona papryka, Ocet balsamiczny, 10 dag twardego koziego sera, Cebula, 2 łyżki oliwy, Sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie, 4 świetnej jakości parówki. Wykonanie: Pomidory siekamy w paczuszkę, paprykę w słupki. Umytą oraz osuszoną sałatkę rwiemy na małe kawałki. Cebulę także siekamy w drobną paczuszkę. Parówki a w talarki. Ser kozi kruszymy. Całość mieszamy ze sobą, dodajemy łyżkę octu, oliwę. Przyprawiamy według gustu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness