Koniecznie poznaj produkty, które wzmocnią Twój organizm!

Koniecznie poznaj produkty, które wzmocnią Twój organizm!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

produktywzmocnienieorganizmwartości

O świeże owoce trudno, jarzyny mają po kilka miesięcy, które spędziły w magazynach. Wyglądając końca zimy, nasz organizm domaga się witamin, by posiadać siłę do walki z licznymi zakażeniami. Na los kondycji nie musimy szukać daleko - zamiast do apteki wybierzmy się po nie do najbliższego spożywczaka, gdzie nie trzeba recepty na zwłaszcza wartościowe i najsmaczniejsze artykuły lecznicze.

1. Miód

Słodszy od cukru, za to inaczej niż czystej sacharozy zawiera organiczny antybiotyk: inhibinę. Niszczy ona drobnoustroje zagnieżdżające się w błonie śluzowej nosogardła (przede wszystkim narządu węchu i gardła). Miód lipowy działa ponadto wykrztuśnie i przeciwgorączkowo, wzmaga też wydzielanie potu, dzięki czemu pozbywamy się z ludzkiego ustroju szkodliwych toksyn.
opłaca się skosztować również propolisu - kitu pszczelego, znanego ze skutecznego Te produkty dodadzą ci sił i wzmocnią organizm! zwalczania baterii, wirusów oraz grzybów.

2. Jogurt, maślanka, mleko acidofilne

Regularne spożywanie preparatów mlecznych zawierających probiotyki (czyli "dobre" bakterie) sprzyja wzrostowi powszechnej odporności przez zwalczanie zakażenia dodatkowo przed jej wystąpieniem. Kultury bakterii probiotycznych, budując ochronną barierę w naszym układzie trawiennym, uniemożliwiają przenikanie bakterii z żywności do ludzkiego ustroju.

3. Kasza gryczana

Dostarcza nam dużej ilości cennych witamin z grupy B - między innymi witaminę B6, która zwiększa produkcję białych krwinek, naszych małych "żołnierzy" w wojnie z dolegliwościami. Dodatkowo zawarty w kaszy magnez sprzyja rozluźnieniu układu nerwowego, działa łagodnie relaksująco, koi układ krwionośny.

4. Orzechy, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni

Razem z nimi zjadamy trudną do przecenienia witaminę E - organiczny antyoksydant, który usuwa z ludzkiego ustroju szkodliwe wolne rodniki (pojedyncze cząsteczki tlenu). Te alt2 ostatnie powodują m.in. przyspieszone starzenie się komórek, ich urazu oraz śmierć, co widoczną wpływa na naszą odporność.

5. Kiełki

To prawdziwe kopalnia kondycji. Kiełki zawierają wszystkie drogocenne wit. i mikroelementy, jakie możemy znaleźć w roślinach, tylko od kilku do nawet pięćdziesięciu razy więcej skondensowane. prosto przyswajalne, dodające energii oraz wigoru artykuły możemy nawet wyhodować samodzielnie w kuchni.

6. Czosnek

palący odczucie smakowe, kontrowersyjny zapach, ale sukcesy lecznicze niekwestionowane - czosnek działa silnie bakteriobójczo i grzybobójczo, także spowalnia rozmnażanie się wirusów. Wszystko to dzięki allicynie, naturalnemu antybiotykowi obecnemu w ząbkach tego leczniczego jarzyny. Podobne, choć słabsze właściwości wykazują substancje obecne w porze oraz cebuli.

7. Ryby morskie

Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, z których najistotniejsze w żywieniu okazują się kwas alfa-linolenowy, kwas eikozapentaenowy oraz alt3 kwas dokozaheksaenowy. Wszystkie one pomagają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz usprawniają wytwarzanie hormonów działających przeciwzapalnie, niektóre również łagodzą problemów przy chorobach układu oddechowego. Kwasy omega-3 można też znaleźć m.in. w owocach morza, siemieniu lnianym oraz orzechach włoskich.

8. Owoce cytrusowe

Pomarańcze, grejpfruty, klementynki oraz cytryny zawierają znaczne ilości wit. C, ale ; o nią chodzi. W idealnej proporcji pojawiają się także bioflawonoidy, zwłaszcza rutyna. Uszczelnia ona ścianki naczyń krwionośnych, utrudniając jednocześnie przenikanie bakterii do krwi. W czasie zakażenia maleje opuchlizna śluzówki i wspomaga oddziaływanie wit. C.

9. Jajko

oprócz prosto przyswajalnego białka dostarcza nam cennego minerału: cynku. Żółtko zawiera spore ilości tego minerału, który skutecznie spowalnia rozmnażanie się wirusów, skracając jednocześnie moment trwania chorób powodowanych przez drobnoustroje. Cynk działa też przeciwzapalnie i alt4 wspiera utrzymać oczekiwany poziom wit. A. Znajdziemy go także w serach żółtych, z pełnego ziarna pieczywie, mięsie, roślinach strączkowych, także - szczególnie obficie - w wątróbce oraz pestkach dyni.

10. Natka pietruszki

uważa się ją za jedno z najbogatszych źródeł wit. C - jedynej, której trzeba przedawkować. Regularne jej posiadanie wspomaga układ odpornościowy, a uderzeniowa dawka pomaga łatwiej walczyć z rozmaitymi dolegliwościami. Dość wspomnieć, że witamina C, dzięki zwiększeniu poziomu interferonu (składniku działającej przeciwwirusowo) pomaga skrócić moment trwania np. grypy nawet o trzy czwarte. obfite ilości takiej wit. znajdziemy m.in. w czerwonych i czarnych porzeczkach, kapuście (zarówno świeżej, jak i kiszonej), kiwi, szpinaku, czerwonej papryce, jabłkach, cebuli, brukselce, truskawkach, pomidorach, ziemniakach, gruszkach, kalafiorze oraz owocach cytrusowych.

 

 

Zobacz też 

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness