Który rodzaj błonnika jest najlepszy: rozpuszczalny, czy nierozpuszczalny?

Który rodzaj błonnika jest najlepszy: rozpuszczalny, czy nierozpuszczalny?

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

W prawidłowej diecie nie może zabraknąć odpowiedniej dawki błonnika pokarmowego, który ogranicza niebezpieczeństwo mnóstwo dolegliwości i wspomaga trawienie, a w rezultacie upraszcza utrzymanie szczupłej sylwetki. O błonniku mówi się dość zazwyczaj, ale rzadko omawia się taki temat dokładnie. wiele osób nie wie, jakie są rodzaje błonnika, w jakich produktach można go znaleźć i jak dokładnie wygląda jego oddziaływanie.

Błonnik pektynowy

Błonnik można pogrupować na pektynowy i celulozowy. Błonnik pektynowy jest rozpuszczalny w wodzie. Przechodzi poprzez układ pokarmowy i tworzy substancje o konsystencji galaretowatego żelu. W takiej postaci odkłada się na ścianach przewodu pokarmowego, a dzięki temu trawiony pokarm nie wywołuje podrażnień. Dzięki błonnikowi dochodzi także do przesunięcia niewchłoniętego pożywienia ku dołowi. Równie ważny jest korzystny wpływ błonnika pektynowego na łaknienie. Błonnik spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, tak więc uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Jednocześnie dochodzi do spadku poziomu Błonnik – lepszy rozpuszczalny czy nierozpuszczalny? insuliny, która trafia do krwioobiegu. Błonnik pektynowy występuje przede wszystkim w owocach, takich jak jabłka, grejpfruty i owoce cytrusowe. Bogatym źródłem tego błonnika są także płatki owsiane, rośliny strączkowe i pełnoziarniste pieczywo. Najcenniejsza dla człowieka jest pektyna jabłkowa, grejpfrutowa i owsiana.

Błonnik celulozowy

Błonnik celulozowy jest nierozpuszczalny w wodzie. Jego zaletą jest fakt, że posiada zdolność wchłaniania h2o i pęcznienia. Dzięki temu jedzenie zawierające błonnik celulozowy mogą kilkukrotnie powiększyć swoją objętość. dietę obfita w taki błonnik zapobiega zaparciom i wzmacnia ruchy jelit poprzez delikatne podrażnianie ścian żołądka i usprawnienie przesuwania treści pokarmowej, co jest możliwe ze względu na jego twardą strukturę. Błonnik celulozowy można znaleźć przede wszystkim w ryżu, otrębach pszennych, kukurydzy, orzechach, truskawkach i malinach.

Zapotrzebowanie na błonnik

Dziennie zapotrzebowanie na błonnik wynosi od 25 do 40 gram, tymczasem jadłospis przeciętnego człowieka dostarcza dziennie 15 gram błonnika. To nadto rodzaje błonnika mało, jedynie w przypadku osób dążących do spadku masy ciała. oto przykłady składników, które zawierają dużo błonnika (dawka błonnika podana jest w 100 gramach danego produktu):

czerwona fasola – 25 gram

soja – 15,7 gram

otręby pszenne – 42,4 gram

suszone brzoskwinie – 14,3 gram

ryż brązowy – 8,7 gram

chleb pumpernikiel – 9,4 gram

sezam – 9,1 gram

suszone śliwki – 9,4 gram

suszone morele – 10, 3 gram

groch – 15 gram

Tenis Warszawa

kuracji nie może zabraknąć żadnego rodzaju błonnika, dlatego najlepiej spożywać je jednocześnie. świetne proporcje wynoszą 60% błonnika pektynowego i 40% celulozowego. Suplementy z błonnikiem zawierają zarówno błonnik pektynowy, ; celulozowy. Takie składniki uzupełniają dietę w błonnik, ale nie powinny być jego jedynym źródłem. najdogodniej kupować preparaty, które zawierają błonnik organiczny. Osoby dążące do zachowania szczupłej sylwetki lub redukcji wagi powinni dotknąć po błonnik przed posiłkiem i popić go dużą ilością h2o.  jaki błonnik jest najlepszy szczególnie trudno jest przedawkować błonnik. Możliwa jest natomiast rzeczywistość, w której dawka błonnika jest nadto wielka w porównaniu do ilości przyjętych substancji. wtedy mogą pojawić się zaparcia. Błonnika nie należy przyjmować razem z lekami, ponieważ może zaburzyć ich wchłanianie.

Błonnik jest szczególnie ważny jedynie dla osób odchudzających się, lecz także dla ludzi, którzy mają problem z glikemią albo podwyższonym poziomem cholesterolu. Tezę o pozytywnym wpływie błonnika na stężenie insuliny poświadczyły liczne analiz naukowe. pokarmy zasobne w błonnik poprawiają tolerancję węglowodanów, co ma ogromne wartość dla osób cierpiących na cukrzycę. dietę mająca dużo błonnika zwiększa wrażliwość na insulinę i maleje wagę. O związku pomiędzy błonnikiem a poziomem cholesterolu mówi się rzadko. Błonnik rozpuszczalny wspomaga wiązanie i wydalanie z kałem cholesterolu i kwasów żółciowych. Dzięki temu obniża się niebezpieczeństwo  przesycenia żółci cholesterolem, czego skutkiem jest tworzenie się złogów żółciowych. błonnik rodzaje Błonnik ma korzystny wpływ na wchłanianie i przemiana materii trójglicerydów. dietę obfita w błonnik chroni przed nadciśnieniem tętniczym tętniczym, miażdżycą, hiperlipidemią, i dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego.

Opaski na rękę Warszawa

efekty niedoboru błonnika

Skutkiem niedoboru błonnika są jedynie zaparcia. mimo wszystko na początku zaleca się zwrócić uwagę na konsekwencje częstych zaparć, które nie redukują się do problemów z utrzymaniem szczupłej sylwetki. W kombinacja z podwyższonym ciśnieniem śródbrzusznym zwiększają one prawdopodobieństwo wystąpienia uchyłkowatości jelit, guzków krwawniczych odbytu i przepukliny rozworu przełykowego przepony. Mała dawka błonnika w jadłospisie zwiększa niebezpieczeństwo wystąpienia dolegliwości jelita grubego i odbytnicy, razem z dolegliwościami nowotworowymi, a także zaostrza objawy grupy jelita drażliwego.

Podsumowując, błonnik pokarmowy jest bardzo ważny dla organizmu, dobrego samopoczucia i szczupłej sylwetki. W codziennej diecie nie może zabraknąć zarówno błonnika peptydowego, ; celulozowego. Głównym źródłem błonnika powinno być odpowiednie pożywienie, ale dietę można uzupełnić dobrymi suplementami.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness