Kuchnia wellnes w SPA? Świetna nowość!

Kuchnia wellnes w SPA? Świetna nowość!

Redakcja

2017-06-19

brak komentarzy

coraz więcej hoteli i ośrodków SPA proponuje swoim klientom kuchnię wellness, ponieważ okazuje się ona dla ludzkiego ustroju swoistym zastrzykiem energii, witamin i składniku odżywczych. Jej podstawą są śniadania składające się ze poprawnych regionalnych produktów, naturalnych warzyw i owoców. W trend wellness doskonale wpisuje się kuchnia molekularna, kuchnia sous vide i slow food.

 

Kuchnia wellness czasem bywa niewłaściwie identyfikowana z pożywieniem o obniżonej zawartości kcal. Kucharze podkreślają jednak, że to nie okazuje się sposób odżywiania w stylu light, wyłącznie sięganie po artykuły nieprzetworzone, zasobne w Czym jest kuchnia wellness w ośrodkach SPA? wit. i minerały. W kuchni wellness nie może więc zabraknąć różnorodnych warzyw i owoców, dobrze tych pochodzących z naturalnych upraw.

– To przede wszystkim zdrowa kuchnia oparta o artykuły dobierane w sposób bardzo selektywny. Ich wartość energii okazuje się na odpowiednim pułapie i dzięki temu czujemy się bardzo prawidłowo – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle marta Fiedorowicz, dyrektor generalny Cottonina Villa & Mineral SPA Resort.

W kuchni wellness trzeba wystrzegać się żywności modyfikowanej, bogatej w tłuszcze nasycone i produktów zawierających barwniki, konserwanty i wszelkiego rodzaju polepszacze kuchnia wellnes smaku. Tymi kryteriami kieruje się coraz więcej kucharzy w hotelach i instytucjach SPA.

– Na pewno widać tutaj tendencję, że gość zwraca uwagę na to, czy na śniadaniu pojawiały się świeże owoce, warzywa, artykuły, które są z miejscowych gospodarstw, z danych regionów. Począwszy od produktów, które są serwowane na ciepłych bufetach, a kończąc na zimnych, poprzez dodatki takie jak miód, wszelkiego rodzaju kiełki czy sery – tłumaczy marta Fiedorowicz.

marta Fiedorowicz podkreśla, że wellness to filozofia propagująca styl życia w całkowitej harmonii ciała, umysłu i ducha.  kuchnia wellnes przykłady Chodzi tutaj zarówno o aktywność fizyczną, ; o kuchnię – kuszącą wyśmienitym smakiem i sprzyjającą zdrowiu.

– Aktualnie bardzo popularna okazuje się kuchnia sous vide, która okazuje się przygotowywana w niskich temperaturach i która dzięki własnej technologii zachowuje wartość energetyczną i multiwitaminową wszelkich potraw. Dzięki temu mamy stuprocentową pewność, że potrawy, które spożywamy, są pełne witamin, soczyste, zdrowe i dają nam właściwą siłę i żywotność. Na pewno slow food i kuchnia molekularna to te, które można podać jako przykłady wellness – mówi marta Fiedorowicz.

W kuchni co to jest kuchnia wellnes wellness menu okazuje się układane przede wszystkim na podstawie upodobań kuchennych klientów. Dania i przekąski mają dodawać energii, poprawiać humor i uzupełniać niedobory tych substancji, które są paliwem dla ludzkiego ustroju.

– bardzo ciekawym trendem są koktajle, tzw. bomby energetyczne, które są przygotowane w zależności od preferencji dowolnej osoby, jej kłopotów zdrowotnych, upodobań i oczekiwanych efektów związanych z niedoborami witamin czy stylem życia – zwiększa poziom marta Fiedorowicz.

Z eksperymentów przeprowadzonych przez CBOS wynika, że po zdrowe i ekologiczne artykuły sięga już ponad 70 procent Polaków.

 

Zobacz też 

Crossfit Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness