Kurczak w sosie pieczarkowym - jak go zrobić?

Kurczak w sosie pieczarkowym - jak go zrobić?

Redakcja

2017-11-13

brak komentarzy

Filet z drobiu dokładnie, myjemy, osuszamy oraz grupujemy na mniejsze kawałki,

powinno nam wyjść ok. 4 większych kawałków z podwójnego fileta (możemy je również rozbić na jak  zrobić  drobiumniejsze kawałki, czynimy to wg uznania). następnie rozbijamy mięso ostrożnie tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy ostrożnie mięso z obu stron oraz odkładamy na chwilę. W tym czasie rozpuszczamy masło (1 łyżkę zostawiamy do podsmażenia cebuli) na Kurczak w sosie pieczarkowym patelni oraz mięso podsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor. Mięso przekładamy na talerz. artykuły : 3 udka, 3 ząbki czosnku, pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 6 pieczarek sporych, 1 cebula, 1 łyżka śmietany 18%, 2 filiżanki bulionu,1 łyżka masła,  olej. 500 g filetów z drobiu 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ususzonego oregano 2 łyżki oleju roślinnego 300 g pieczarek 2/3 filiżanki bulionu 125 ml śmietanki 36% lub 30% 1 łyżka masła ewentualnie alt2 - mąka (1-2 łyżeczki) świeży tymianek lub natka pietruszki DODAJ NOTATKĘ PRZYGOTOWANjak  zrobić  drobiu  w  sosie  IE Filety drobiu doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić

do zamarynowania na ok. pół 60 minut. Na patelnię wlać łyżkę oleju, ułożyć filety i smażyć na

umiarkowanym ogniu poprzez 2,5 minuty z dowolnej strony. Dodać pokrojone pieczarki (malutkie trzeba pozostawić całkowicie) i smażyć razem poprzez minutę co minutę mieszając alt3 grzyby. Wlać gorący bulion, pokryć i zagotować. Gotować poprzez 6 minut w międzyczasie raz przewracając mięso. Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę (poprzednio pomieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia poprzez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracając mięso. Pod koniec dodać masło i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli na koniec sos nie bywa zagęszczony, trzeba dodać mąkę (poprzez sitko, wprost do sosu), wymieszać i zagotować. Posypać świeżym alt4 tymiankiem lub posiekaną natką. 2 piersi drobiu (ok. 500-600 g) 500-550 g pieczarek 300 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 4 olbrzymie ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki śmietany masło klarowane, oliwa przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie, sól, pieprz do podania: kuskus Przygotowanie: drobiu umyć, osuszyć, neutralizować z błon, przekroić na cieńsze plastry oraz mniejsze fileciki. Umieścić w misce, doprawić: kurkumą, ziołami prowansalskimi, solą. Dodać


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness