Młoda kapusta - warto ją jeść

Młoda kapusta - warto ją jeść

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

kapustajedzeniezdrowiemłoda kapusta

1. Kapusta jest niedoceniona

Kapusta to popularne warzywo wielokrotnie używane w kuchni. bogata jest w antyoksydanty oraz witaminy, więc dobrze zawrzeć ją kuracji, szczególnie że wielokrotnie jest niedoceniana. oto główne zalety spożywania kapusty dla kondycji.

2. zwiększenie odporności

Kapusta obfita jest w fitochemikalia, antyoksydanty oraz witaminę C, która chroni komórki przed uszkodzeniami oraz toksynami, poprzez co wzmacnia odporność. Podobnie jak jabłka, kapusta to Dlaczego warto jeść młodą kapustę? korzystny sposób na zachowanie dobrego kondycji.

3. chroni przed chorobom serca

W praktycznie wszystkich sytuacji przypadłości serca powodowane są zatykaniem się arterii w związku ze nadto dużą ilością niedobrego cholesterolu. Jedz kapustę, aby temu zapobiec, ponieważ nie zawiera ona cholesterolu tylko błonnik, który pozwala oczyszczać żyły i tętnice. można jeść ją gotowaną lub surową, ale naukowcy odkryli, że gotowana na parze ma alt2 najlepsze właściwości obniżające cholesterol.

4. wspiera zredukować wagę

100 gramów kapusty to jedyne 25 kalorii, co czyni z niej idealny dodatek do diet odchudzających. Co więcej, błonnik obecny w kapuście napełnia żołądek na dłużej oraz zapobiega napadom głodu.

5. chroni przed rakowi

Kapusta ma fitochemikalia, które pomagają zapobiegać rakowi, zmniejszając wpływ karcynogennych ataków na ciało. Kapusta zawiera również glukozynolany, które więc mają właściwości zapobiegające alt3 nowotworowi.

6. chroni przed zakrzepom krwi

Witamina K obecna w kapuście (150 gramów kapusty to 79,3% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) pozwala zapobiegać zakrzepom krwi.

7. Wspomaga mózg

Kapusta ma wysoką zawartość witaminy K, która zapobiega uszkodzeniu nerwów poprzez wspomaganie produkcji sfingolipidów, które pokrywają oraz chronią nerwy.

8. Kapusta dobra jest dla niewiast w ciąży

Kapusta zawiera kwas foliowy, który idealnie nadaje się dla niewiast w alt4 ciąży, ponieważ zapobiega neurologicznym defektom u noworodków. Poza kapustą kobiety spodziewające się dziecka powinny jeść też inne liściaste jarzyny, np. szpinak.

9. wspiera leczyć zatwardzenie

Zatwardzenie następuje, kiedy jedzenie utyka w okrężnicy oraz może być niezwykle nieprzyjemne. Kapusta ma mnóstwo błonnika, który pozwala pozbyć się tego jedzenia oraz wspomaga zdrowe wypróżnianie. Nawet jeśli nie masz zatwardzenia, kapusta może udzielić pomocy układowi pokarmowemu.

 

 

Zobacz też 

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness