Najcenniejsze właściwości wina

Najcenniejsze właściwości wina

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

„Winobywa najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród medykamentów oraz najprzyjemniejsze wśród pokarmów” – tak właśnie wyraził się o tym wysokoprocentowych napojów słynny grecki myśliciel, Plutarchos. Miał on rację – wino bywa napojem, który kryje w sobie jedynie walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. zostało to udowodnione naukowo. Dlaczego wino bywa takie niespotykane? Zawdzięcza to swojemu składowi oraz składnikom, które wytwarzają się w trakcie jego wytwarzaniu. Najwartościowsze bywa wino Jakie właściwości zdrowotne posiada wino? z niedużych winnic, wytwarzane tradycyjnymi metodami. Czerwone wino składa się z około 10-14% wysokoprocentowych napojów. okazuje się on potrzebny, by zachować właściwe dla tego trunku odczucie smakowe oraz aromat. Tak naprawdę jednak, to wcale nie jemu zawdzięczamy tak opłacalne właściwości wina. Sekret tkwi w związkach niealkoholowych.

 

Wino czerwone czy białe?

eksperymenty wykazują na to, że większe właściwości zdrowotne wykazuje przede wszystkim wino czerwone. W procesie jego fermentacji wykorzystuje się ponieważ jedynie  href="https://portal.abczdrowie.pl/egzotyczne-owoce">owoce, ale także ich skórki. okazują się one cennym źródłem polifenoli, którym to właśnie wino zawdzięcza swoje wspaniałe właściwości. da się ich także dostarczać poprzez zjedzenie winogron, ale analizy wykazały, że wtedy nie są one tak łatwo absorbowane. proces fermentacji wina rozbija polifenole na prostsze związki, dzięki czemu nasz organizm łatwej je trawi. Czym zatem są te substancje, które tak korzystnie wpływają na nasz organizm?

Właściwości czerwonego wina

Czerwone wino alt3 posiada w składzie drogocenne dla kondycji flawonoidy. najistotniejsze z nich to: katechina, kwercetyna, resweratrol oraz epigallokatechina. okazują się to polifenole, wykazujące silne, ale opłacalne oddziaływanie w obrębie serca oraz układu krwionośnego. Zwiększają światło tętnic, poprzez co krew krąży prędzej, zaopatrując w niezbędne składniki każdą komórkę ciała. Dzięki tym związkom hamowane są także procesy zakrzepowe. Serce bywa skuteczniej zaopatrywane w tlen. Poza tym, jak wykazały analizy, polifenole zawarte w alt4 czerwonym winie mogą znacznie zmniejszyć zawartość złego cholesterolu w organizmie. Zapobiegają jednakowym zmianom miażdżycowym. Jeden z polifenoli – resweratrol, dość usprawnia przepływ krwi poprzez swoje oddziaływanie rozkurczowe. Ponadto okazało się, że ten sam korelację ma oddziaływanie przeciwnowotworowe, stopując rozwój szkodliwych komórek. Inny polifenol – kwercetyna, wykazuje silne oddziaływanie przeciwzakrzepowe. Katechina skutecznie wyłapuje oraz likwiduje wolne rodniki. Czwarty z nich – epigallokatechina, to także korelację o właściwościach antynowotworowych.

 

Zobacz też

Fitness Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness