Najlepiej jedz te rzeczy - unikniesz raka!

Najlepiej jedz te rzeczy - unikniesz raka!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

jedzenieproduktyrakrośliny

Które owoce i jarzyny w szczególności chronią nas przed zachorowaniem na raka i dlaczego? Czy dietę wspomaga walkę z nowotworami?

Nowotwory stały się jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w krajach cywilizowanych. jednak na ziemi nadal są miejsca, gdzie nowotwory niemal nie pojawiają się albo pojawiają się w niewielkim nasileniu. ; narodów długowiecznych i wolnych od raka znajdziemy dużo warzyw i owoców i stosunkowo małą ilość mięsa i suplementów zwierzęcego. Czy to jakaś podpowiedź, gdy mowa o profilaktyce schorzeń rakowych? Dlaczego organizacje promujące zdrowie akcentują konieczność spożywania przynajmniej trzech porcji warzyw i dwóch porcji owoców dziennie?

Rośliny kontra nowotwór

Najnowsze eksperymenty naukowe pokazują, że z wyjątkiem przeciwutleniaczy (witamina C, E, kurkumina), które przyczyniają się do zmniejszenia w tkankach ilości wolnych rodników odpowiedzialnych za tworzenie się zmienionych komórek, w roślinach trwające są tysiące innych substancji, które potrafią zablokować proces nowotworzenia, a gdy dojdzie Jak uniknąć raka? Zobacz, co najlepiej jeść! już do powstania nowotworu, powstrzymywać jego rozwój. zastosując odpowiednią jadłospis można nie jedynie opóźnić rozwój nowotworu, ale nawet spowodować jego obumarcie.

Jeśli podzielilibyśmy społeczeństwo na cztery zespoły zgodnie z ilością spożywanych przez nie owoców i warzyw, okazałoby się, że w przypadku osób, które spożywają ich najwięcej, ryzyko zachorowania na raka, w porównaniu do osób konsumujących najmniejsze ilości, wynosi aż 50%.

Rośliny kapustne

Do obniżenia ryzyka zachorowania na raka w sposób szczególny przyczyniają się jarzyny z rodziny krzyżowych (kalafior, kapusta, brokuły, brukselka, rzodkiew, jarmuż itp.). Na przykład, spożywając kapustę raz w 7 dniach zamiast tylko raz w m-cu, ryzyko zachorowania na nowotwór jelit spada do 1/3.

W roślinach z rodziny kapustnych znajdują się liczne związki przeciwrakowe. Aby ich skuteczność była największa, najdogodniej surową kapustę, rzodkiew czy brokuł zetrzeć na tarce albo zmiksować. Poprzez takie rozdrobnienie uwolnimy odpowiednie substancje, które z jednej alt2 strony będą chronić nasz organizm, a z drugiej naprawiać powstałe mankamenty. Kapustne, spożywane szczególnie w postaci surowej, dostarczają naturalnych substancji przeciwrakowych. Zawierają również indole, które pomagają organizmowi produkować większe ilości enzymu dezaktywującego substancję rakotwórczą zwaną benzopirenem, którą dostarczamy organizmowi niemal podczas każdego dania.

Marchew

Beta-karoten z marchwi blokuje niektóre kancerogeny. Szczególne jego działanie zauważono w zestawieniu z surówką z kapusty. Codzienne spożywanie marchwi (w tym przypadku najdogodniej gotowanej) i porcji surówki z kapusty jest zabezpieczenie dla palaczy. Marchew blokuje niektóre rakotwórcze substancje występujące w dymie nikotynowym, a substancje występujące w kapuście potrafią zahamować wzrost zmienionych komórek płuc, prostaty, okrężnicy czy pęcherza moczowego.

Pomidory

Jedne z tekstów klinicznych pokazały, że wśród osób konsumujących największe ilości pomidorów ryzyko zachorowania na raka prostaty spadło do 1/3 w porównaniu do osób konsumujących najmniejsze ich ilości. To najprawdopodobniej likopen zawarty w czerwonych pomidorach zmniejsza ryzyko alt3 zachorowania na nowotwór prostaty. Po poddaniu pomidorów działaniu temperatury jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi o 2,5 razy więcej likopenu niż w przypadku spożywania pomidorów na surowo. Dokładne rozbicie ścian komórkowych pomaga na uwolnienie większej ilości likopenu.

Granat, truskawki, maliny i jagody

nowotworom, szczególnie biustu, trzustki, gardła, cery, płuc, okrężnicy i prostaty przeciwdziała kwas elagowy występujący w sporych dawkach w owocach granatu, truskawkach, malinach czy jagodach. Podobnie jak flawonoidy z soi, kwas elagowy ogranicza powstawanie nowych naczyń w guzach, odcinając je od substancji potrzebnych do rozwoju. Maksimum korzyści osiąga się, spożywając świeże owoce zerwane w stanie dojrzałym.

Natka pietruszki, jabłka, seler i cebula

Flawonoidy takie jak apigenina, luteolina i kwercetyna, występujące w natce pietruszki, jabłkach, selerze czy cebuli, zatrzymują cykl komórkowy nowotworów, hamując rozmnażanie się komórek. eksperymenty wykazały, że osoby spożywające dużo jabłek i gruszek chorują o 25% rzadziej na nowotwór alt4 trzustki.

artykuły roślinne stanowią bogactwo substancji bioaktywnych. W zależności od kontynentu, pory roku czy upodobań stykamy się z różnymi przeciwrakowymi substancjami, zjadając różne owoce i jarzyny. Najważniejszym okazuje się, by je jeść i dostarczać do organizmu chroniące nas produkty. Już nawet okazjonalne spożywanie roślin kapustnych czy owoców gwarantuje zmniejszenie zapadalności na najczęstsze nowotwory płuc i przewodu pokarmowego. Jeśli różnorodne owoce i jarzyny, w tym strączkowe, do tego zboża, nasiona i orzechy będą podstawą naszej kuchni, w połączeniu z zwykłą aktywnością fizyczną i wstrzemięźliwością od używek, możemy liczyć na znaczne zredukowanie prawdopodobieństwa zachorowania na którąś z schorzeń rakowych.

Formeexplode

Nasiona soi

Silne działanie przeciwrakowe posiadają flawonoidy pochodzące z nasion soi. Zawarta w nich genisteina powoduje spowolnienie albo zatrzymanie rozwoju hormonozależnych nowotworów biustu czy prostaty. działanie tych flawonoidów związane okazuje się z zablokowaniem powstawania nowych żył i tętnic w nowotworach.

 

Zobacz też 

Najlepsze opaski na rękę Warszawa

 

 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness