Najważniejsze zasady zdrowego odchudzana! Poznaj je przed redukcją

Najważniejsze zasady zdrowego odchudzana! Poznaj je przed redukcją

Redakcja

2017-06-19

brak komentarzy

1. Spożywaj 4-5 dań dziennie, bez "podjadania" między posiłkami.

Zalecane okazują się co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe oraz o niewielkim nasileniu przetworzenia artykuły. ważne okazują się też regularne pory dań. Organizm funkcjonuje najrozsądniej, gdy "otrzymuje" regularnie średnioenergetycze posiłki. Spożywanie 4-5 dań dziennie gwarantuje nam wzrost tempa metabolizmu o kilka procent. Organizm, który okazuje się przyzwyczajony do stałych dostaw substancji energetycznych wielokrotnie oraz trwoni energię w sposób nieadekwatny do wykonywanego wysiłku. właśnie dlatego głodówki, czy diety, w których raptownie obniża się dawkę dostarczanych kalorii kończą się rozregulowaniem metabolizmu, czego skutkiem okazuje się niemal zawsze efekt jojo, czyli ponowne nabranie wagi poprzedniej plus kolejne. Głodzenie na zmianę z spożywaniem 1-2 obfitych dań powoduje także rozregulowanie metabolizmu w organizmie. Nie należy najadać się do syta, a wyłącznie zaspakajać głód. Jeśli przerwy między posiłkami okazują się za bardzo długie, da się zjeść coś niskokalorycznego np.: jabłko, jogurt naturalny lub wypić wodę. Podjadanie między posiłkami to dodatkowe, niepotrzebne kalorie.


2. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 60 minut po jedzeniu.

Picie substancji w czasie jedzeniu powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych oraz powoduje zakłócenia procesów trawiennych. Nawyk picia substancji w czasie jedzeniu przeprowadza do powstawania gazów, wzdęć oraz zaparć. Aby przyzwyczaić się do braku substancji w czasie jedzeniu (gdy odczuwamy suchość w ustach) należy w trakcie jedzeniu 13 zasad zdrowego odchudzania, o których musisz pamiętać! przepłukiwać usta. Unikanie picia substancji w czasie jedzeniu ma dobrą stronę dla ludzi z nadwagą. Podczas "suchego" posiłków zjemy mniej jedzeniu, a poprzez to dostarczymy organizmowi mniej kalorii.


3. Dokładnie gryź oraz przeżuwaj konsumujemy pokarm.

Pierwsze trawienie odbywa się w jamie ustnej. Dokładne gryzienie oraz przeżuwanie oraz wymieszanie ze śliną spożywanego pokarmu umożliwia w dalszej części sokom żołądkowym dokładniejsze oraz sprawniejsze trawienie, poprzez co pokarm "wpadający" do żołądka prędzej "wypada" z żołądka.


4. Spożywaj artykuły z niewielkim indeksem glikemicznym oraz niewielkim ładunkiem glikemicznym.

Wysoki ilość insuliny sprzyja powstawaniu nadwagi. Wysoki ilość powiązany okazuje się zaś z konsumpcją pewnej zespołu węglowodanów, które w sposób gwałtowny oraz znaczny unoszą tymczasowy ilość glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (choć nie każdy artykuł o wysokim IG podnosi ilość glukozy) oraz wysoki ładunek glikemiczny. Natomiast picie artykułu o niewielkim indeksie glikemicznym oraz niewielkim ładunku glikemicznym powoduje powolny oraz relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru oraz co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. produkty takie nie okazują się więc sprzymierzeńcem powstawania nadwagi oraz chorób metabolicznych. warto pamiętać, że przetwarzanie elementów spożywczych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa zarówno indeks oraz ładunek glikemiczny.


5. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu.

Tłuszcze zwierzęce unoszą ilość cholesterolu w surowicy oraz zwiększają krzepliwość krwi. produkty obfitujące w target="_blank">cholesterol także unoszą stężenie cholesterolu. Oleje roślinne nie wykazują takiego oddziaływania. Zastępując tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi (szczególnie polecana okazuje się oliwa z oliwek tłoczona na zimno), należy pamiętać, że ogólne picie tłuszczu musi być mniejsze, niż to wynika ze zwyczajów żywieniowych. wielka zawartość tłuszczu niekorzystnego dla organizmu znajduje się więc w tłustym mięsie, tłustych wędlinach, lodach, ciastach, kremach, chipsach. Przygotowując mięso do spożycia, zalecane okazuje się oddzielenie widocznego tłuszczu. spośród różnych technik kulinarnych godne polecenia okazuje się gotowanie oraz palenie bez tłuszczu (na ruszcie). aplikując pieczywo masłem, smaruj delikatną warstwą.


6. Spożywaj artykuły nieprzetworzone posiadające bezpieczne wit., sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.

Świeże oraz nieprzetworzone jarzyny oraz owoce okazują się najlepszym oraz niezastąpionym poprzez żadne preparaty źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika jak także mniej poznanych związków jak na przykład: bioflawonoidy, składników witaminopodobnych oraz nie wchodzących w skład witamin oraz minerałów antyoksydantów. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego, płynu oraz minimalną zawartość tłuszczu (z wyjątkiem kokosa oraz awokado) wartość kaloryczna nieprzetworzonych warzyw oraz owoców okazuje się niższa w porównaniu do pozostałych elementów. Nieprzetworzone jarzyny oraz owoce powinny stanowić do tego do każdego jedzeniu. Godnym polecenia okazuje się stosowanie w naszym menu mrożonek owocowych oraz warzywnych (szczególnie w czasie zimowo-wiosennym) oraz warzyw kiszonych. Najlepszym źródłem potrzebnych Nienasyconych zadady zdrowego odżywiania Kwasów Tłuszczowych (tzw. witamina F) okazują się tłoczone na zimno oleje: lniany, rzepakowy, sojowy oraz kukurydziany, nasiona lnu oraz rzepaku, siemię lniane, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, nasionach słonecznika, nasionach dyni, nasionach sezamu, żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie), oliwa z oliwek tłoczona na zimno, ze względu na zawartość odznaczającą się największą wartością oraz aktywnością biologiczną kwasów tłuszczowych należących do rodziny omega-3 oraz omega-6.


7. Zachowuj równowagę kwasowo - zasadową organizmu.

Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany okazuje się swoisty stosunek kationów oraz anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH oraz prawidłowy przebieg procesów życiowych. produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor oraz siarka) oraz zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez), dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. W praktycznie wszystkich elementów konsumpcyjnych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły artykuły zasadotwórcze, a 20% artykuły kwasotwórcze.


8. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów oraz pozostałych syntetycznych dodatków.

Syntetyczne dodatki do żywności dodawane okazują się masowo od kilkunastu lat, wzbudzają mnóstwo kontrowersji. wiele z nich wycofano z użytku, inne uznano za niebezpieczne, inne wreszcie za niebezpieczne np. o oddziaływanie rakotwórcze, o oddziaływanie alergenne, co oznacza, że przy ich stosowaniu należy zachować szczególną ostrożność, jak zdrowo się odżywiać gdyż mogą być niebezpieczne dla organizmu. Chemiczne dodatki do żywności mogą poprawić jej prezencję, odczucie smakowe, zmienić kolor, gęstość, zapach, przedłużyć trwałość, czyli oszukiwać nasze zmysły: odczucie smakowe, węch oraz wzrok. Do w szczególności "podejrzanych" zaliczają się: E 127 Erytrozyna, E 131 Błękit patentowy, E 142 Zieleń S, E 211 Benzoesan sodu, E 221 Siarczyn sodu, E 250 - E 252 Azotyny oraz azotany sodu oraz potasu, E 310 Galusan propylu, E 320 Butylohydroksyanizol (BHE), E 321 Butylohydroksytoluen (BHT), E 338 Kwas fosforowy, E 621 Glutaminian sodu, E 951 Aspartam, E954 Sacharyna. warto więc czasami poczytać skład kupowanych elementów. Na przestrzeni Polski obowiązuje rozporządzenie o znakowaniu żywności oraz podawaniu w informacji o produkcie o numerze E lub też nazwy oraz funkcji technologicznej dodatku do żywności.


9. Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 60 minut przed nocnym spoczynkiem.

Ostatni posiłek powinien być spożyty co najmniej 2 60 minut przed snem. przeciwdziałać się w taki sposób trudnościom z zaśnięciem spowodowanym intensywną pracą przewodu pokarmowego.


10. Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek).

Wszystkie rośliny zbierane poza ich okresem wegetacyjnym mają inny skład (np. sałata, pomidor, kapusta pekińska). zamiast cukrów, białek zawierają półprodukty - np. azotany, które w wyniku przemian biochemicznych zamieniają się w ciągu kilku godzin na azotyny, które w jamie ustnej tworzą rakotwórcze nitrozoaminy.

 

Zobacz też 

EcoSlim

 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness