Najzdrowsze cukry. Zobacz, który jest najbardziej odpowiedni dla Ciebie

Najzdrowsze cukry. Zobacz, który jest najbardziej odpowiedni dla Ciebie

Redakcja

2017-06-12

brak komentarzy

Z danych światowej Organizacji organizmu wynika, że 1,4 mld ludzi na Ziemi ma nadwagę, a ok. 500 mln cierpi na otyłość. Przyczyny tej epidemii okazują się złożone i nie da się wytypować palcem jednego sprawcy. poprzez długie wakacji straszono nas tłuszczem, ale jemy go coraz mniej, a plaga nadwagi rozwija się coraz prędzej. Jego miejsce na ławie oskarżonych zajął więc cukier.

Dostarcza mnóstwa pustych kalorii, przy braku składników odżywczych. Lista jego grzechów jest jednak o mnóstwo dłuższa. Znajdują Który cukier jest najzdrowszy? się na niej: wywoływanie miażdżycy, próchnicy, cukrzycy, zakwaszanie ludzkiego ustroju czy podejrzenia o związki z chorobami nowotworowymi. Na deser mamy dodatkowo szybsze starzenie się skóry.

Jeśli do tego dodasz fakt, że sztuczne słodziki mogą zakłócać pracę hormonów regulujących apetyt, otrzymasz długą listę powodów, żeby raz na zawsze wykreślić białe (brązowe też – one wcale nie okazują się dużo lepsze) kryształki z menu. Wiemy, że to nie jest proste. Żeby złagodzić przebieg tej rewolucji, przygotowaliśmy przewodnik po składnikach, które w zdrowszy który cukier wybrać sposób dostarczą Ci odrobiny słodyczy.

Syrop klonowy

najmocniejszy do: słynie jako dodatkowo do naleśników, ale świetnie nada się także do wszelkiego rodzaju deserów i napojów, oraz mięs, ryb albo warzyw.jest: syrop otrzymywany poprzez odparowanie wody z soku pobieranego z pnia klonu.

Dlaczego go lubimy: zawiera minerały (mangan, cynk, żelazo, wapń, potas) oraz fenole – przeciwutleniacze mające przeciwdziałać cukrzycy. Jest mniej kaloryczny niż cukier i miód.

Uwaga: lub ostrożna z podróbkami, które nie mają nic wspólnego z bogatym w odżywcze składniki nieprzetworzonym oryginałem.

style="color:#ff0000">Melasa

najkorzystniejsza do: wypieków, szczególnie do ciastek z pełnego ziarna czy pierników.

jest: żelowa pozostałość powstająca podczas przetwarzania cukru trzcinowego. Możesz też zetknąć się z melasą wytwarzaną z buraków cukrowych, ale my zdecydowanie wolimy tę z trzcin.

Dlaczego ją lubimy: jest bogata w minerały (magnez, żelazo, wapń) i wit. z zespołu B.

Uwaga: im ciemniejsza melasa, tym mniej cukru zawiera. zwykle jest nieco więcej kaloryczna od syropów klonowego i daktylowego.

Syrop daktylowy

najmocniejszy do: tradycyjnych ciast, marynat do mięs, jako słodka polewa.

jest: popularny na Bliskim Wschodzie syrop  poznaj najlepsze cukry uzyskany z daktyli, nazywany też miodem daktylowym.

Dlaczego go lubimy: jako artykuł nieprzetworzony zawiera minerały (potas, żelazo, magnez) i wit. z zespołu B. zawiera podobną dawka kalorii jak syrop klonowy, a sporo mniej od miodu czy cukru.

Uwaga: możesz przeczytać, że zdrową alternatywa dla cukru jest też syrop z agawy, jednak najczęściej jest on mocno przetworzony i nie ma składników odżywczych, a samą fruktozę.

aspartam (E967)

najmocniejszy do: słodzenia herbaty i kawy, sosów, sałatek, można nim też doprawiać dania poddane działaniu wysokiej temp..

 

Zobacz też 

Pole Dance dla początkujących

EcoSlim Prix


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness