Narzekasz na tycie? Uważaj na te produkty!

Narzekasz na tycie? Uważaj na te produkty!

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

odchudzanieproduktytycieszkodliwe

Smakują, ale trują. najbardziej niezdrowe artykuły spożywcze to wielokrotnie te, które w szczególności dogadzają naszym podniebieniom.

Nie należy oczywiście popadać w panikę oraz rezygnować z kajzerek na rzecz sałaty, dobrze mimo wszystko zachować umiar w folgowaniu własnym apetytom. Długofalowe konsekwencje zajadania się niedobrą żywnością mogą przecież okazać się niewarte przeżytych doznań smakowych. poniżej 10 elementów diety konsumpcyjnych, na które należy szczególnie być ostrożni.

1. CHIPSY

Niebo w gębie, a zarazem esencja śmieciowego jedzenia. artykuł silnie uzależniający. Sięgnięcie po pierwszego chipsa otwiera furtkę do pochłonięcia kilku paczek – już z tego względu należy je uznać za produkt niebezpieczny. 100 gramów chipsów (ok. 60 sztuk) zawiera ok. 40 gramów tłuszczów oraz ponad 500 kilokalorii. Dla porównania: 100 g pełnotłustego sera żółtego, tabletek bogatego w drogocenne białko oraz wapń, zawiera 300 kilokalorii.

eksperymenty dowodzą, że związek między spożywaniem chipsów a przyrostem masy ciała jest silniejszy niż w przypadku pozostałych elementów diety konsumpcyjnych, a otyłość to nie jedyna przykra systematyczność spożywania smażonych ziemniaczanych talarków. notoryczne zajadanie się chipsami może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, dolegliwości serca oraz nowotworów.

2. MIELONKA

Wzbudzają nieufność z wiadomych czynniki przyczyniające się do: nigdy do końca nie wiadomo, z czego utworzony. Ale to nie przemielone ścięgna, naskórka oraz chrząstki wchodzące w skład elementów diety na bazie MOM stanowią największe zagrożenie dla naszego kondycji.

tego typu artykuły spożywcze zawierają również sporą dawkę tłuszczów zwierzęcych, soli, konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. Znajdziemy w nich m.in. glutaminian sodu, odpowiadający za takie problemu zdrowotne jak bóle głowy, niestrawność, kołatanie serca, nadmierna potliwość, uczucie zmęczenia, a Od tego tyjesz! 9 najgorszych produktów, które jemy latem nawet ograniczenie zdolności poznawczych. Poza tym częstym składnikiem mielonek jest potencjalnie rakotwórczy azotyn sodu oraz fosforany, ograniczające przyswajalność mikroelementów przez organizm.

3. BIAŁE PIECZYWO

Fundament polskiej diety. Pieczywo gości na naszych stołach nawet kilka razy dziennie, mimo wszystko niewielu z nas zdaje sobie sprawę z jego szkodliwości. Pszenne wypieki to bomby węglowodanowe. Dwie kromki białego pieczywa podnoszą zakres cukru we krwi w podobnym nasileniu, co czekoladowy batonik. Dlatego nadmierne zajadanie się pieczywem może doprowadzić nawet do cukrzycy.

Pszenica zawiera także gluten – białko zbożowe obecne również w życie oraz jęczmieniu, któremu przypisuje się szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, m.in. osłabianie wydolności psychofizycznej, wywoływanie zapaleń oraz zwiększanie przepuszczalności jelit, prowadzące do rozwoju dolegliwości autoimmunologicznych.

Dodatkowo białe pieczywo wielokrotnie zawiera sztuczne polepszacze, wpływające korzystnie na jego zapach oraz prezencję, ale niezbyt korzystnie na nasze zdrowie.

4. CIASTKA

Podobnie jak w przypadku chipsów – trudno się od nich odsunąć, więc prosto z nimi przeholować. Tym bardziej że zwykle dostarczają bajecznych doznań smakowych oraz, za sprawą zawartości cukru, podnoszą zakres serotoniny w mózgu, wywołując uczucie błogości. Niestety za bardzo notoryczne uleganie urokowi ciasteczek – nawet tych "dietetycznych" – może posiadać przykre konsekwencje zdrowotne. Przede wszystkim związane z nadmiernym spożyciem cukru. Nawet jeśli słodkie łakocie nie zawierają sacharozy, to zapewne są nasączone syropem glukozowo-fruktozowym, czyli węglowodanami prostymi, które blyskawicznie podnoszą zakres cukru we krwi. notoryczne oraz nagłe różnice stężenia glukozy w organizmie mogą prowadzić do cukrzycy i szeregu pozostałych dolegliwości przewlekłych.

Ze względu na zawartość izomerów trans ciastka podnoszą też zakres cholesterolu w organizmie oraz przyczyniają alt2 się do powstawania dolegliwości układu krążenia.

5. kawa

To jeden z w szczególności kontrowersyjnych elementów diety konsumpcyjnych. kawie przypisuje się zbawienny wpływ na nasz organizm, ale również szereg negatywnych skutków zdrowotnych. Każdy, kto jej próbował, wie, że mała czarna stawia na nogi, pobudza krążenie, poprawia nastrój oraz dorzuca energii. Zawiera także antyutleniacze wymiatające z organizmu wolne rodniki, wspomaga pracę jelit oraz zapobiega rozwojowi schorzenia Parkinsona. mimo wszystko dobroczynny wpływ kawy to wyłącznie jedna strona medalu.

Wśród zagrożeń związanych ze spożyciem tego napoju zalicza się bezsenność, nadkwasotę, migreny, usztywnienie naczyń, anemię (kawa wypłukuje żelazo), ; cukrzycę (zawarta w małej czarnej kofeina zwiększa insulinooporność oraz zaburza tolerancję glukozy).

Oczywiście dużo zależy od proporcji. Szkopuł w tym, że kawa uzależnia – dlatego niewielu jej sympatyków potrafi poprzestać na jednej filiżance dziennie.

6. MARGARYNY oraz OLEJE

Producenci tłuszczów roślinnych przekonują nas, że margaryna – w odróżnieniu od masła – to samo zdrowie. mimo wszystko o szkodliwości margaryny dowodzą analizy naukowe. Wynika z nich, że występujące w tym tłuszczu izomery trans przyczyniają się do rozwoju dolegliwości układu naczyniowego.

również niektóre oleje roślinne będą niebezpieczne dla naszego kondycji. Większość z nich zawiera przecież zbyt duża ilość kwasów omega-6 w aktu płciowego do omega-3 (wyjątkiem jest m.in. olej lniany). nazbyt wielka dawkę tych pierwszych w naszej kuracji zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

Szczególnie niebezpieczne jest poddawanie niektórych olejów roślinnych (np. słonecznikowego) obróbce termicznej, w wyniku której powstają związki rakotwórcze.

7. FAST FOOD

test porównujący proces niwelowania zwykłego hamburgera z procesem niwelowania hamburgera z "restauracji" fast food widziała na YouTube chyba większość alt3 internautów zainteresowanych tematyką zdrowego żywienia. Dla przypomnienia: w przypadku hamburgera fastfoodowego proces niwelowania praktycznie nie zachodzi. Przyczyna wydaje się oczywista: "śmieciowe" menu zawiera całą masę sztucznych dodatków. Jak wynika z zeszłorocznych eksperymentów opublikowanych w magazynie naukowym "Annals of Diagnostic Pathology", duża część hamburgerów ma w własnym składzie jedynie 2 proc. mięsa. Reszta to woda, tkanki łączne, zmielone kości oraz "chemikalia".

również popularne nuggetsy "drobiowe" nawet w proc. składają się ze sztucznych dodatków, wśród których da się znaleźć m.in. dimetylosiloksan wytwarzany z silikonu czy Tert-butylohydrochinon wytwarzany z pochodnych ropy naftowej.

8. KOLOROWE NAPOJE

Rzecz jasna, nie chodzi o nowiutko wyciskane soki, ale słodzone, "farbowane" napoje z długą datą przydatności do spożycia. Słodzone – dorzućmy – "od serca". Jedna puszka napoju typu cola o objętości 330 ml zawiera dawkę cukru odpowiadającą ok. 10 łyżeczkom sacharozy. Z dwojga niedobrego dobrze mimo wszystko wybrać artykuł zawierający syrop glukozowo-fruktozowy niż sztuczne słodziki, obecne m.in. w napojach typu light.

Kontrowersje wokół składniku takich, jak aspartam, przebiegają od mniej więcej 40 lat. Według amerykańskiej Agencji ds. Leków oraz Żywności, aspartam odpowiada za 75 proc. kłopotów zdrowotnych powstałych w odpowiedzi na spożycie sztucznych dodatków do żywności! Wśród objawów nadmiernego spożycia słodzików zalicza się: bóle głowy, nudności, skurcze, depresje, bezsenność, palpitacje serca, napady niepokoju oraz... ponad 80 pozostałych problemu. W dłuższej perspektywie substancje te mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów mózgu, stwardnienia rozsianego, schorzenia Parkinsona, alzheimera, ; cukrzycy.

9. ALKOHOL

Paracelsus uważał, że to, czy dana substancja jest trucizną, czy panaceum, zależy od wielkości porcji. ojciec medycyny nowożytnej nie alt4 znał co fakt przemysłu sztucznych dodatków do żywności, mimo wszystko jego koncepcję z powodzeniem da się odnieść do piwa.

Napoje z zawartością etanolu spożywane w niewielkich dawkach mogą posiadać zbawienny wpływ na nasz organizm. Piwo zawiera witaminy z zespoły B oraz sporą dawkę przeciwutleniaczy, w winie znajdziemy związki fenolowe niełatwe do przecenienia w profilaktyce dolegliwości serca, a wódka, whisky czy koniak to świetny metoda na poprawę trawienia oraz krążenia. Jeśli mimo wszystko odkryjemy w sobie nadmierną skłonność do trunków, możemy się wpakować w poważne kłopoty.

Alkohol zabija więcej ludzi na całym świecie niż wszystkie inne używki razem wzięte. spożywany w nadmiarze niszczy praktycznie wszystkie kluczowe organy człowieczego ustroju: mózg, serce, wątrobę, żołądek, płuca, trzustkę, jelita, ; mięśnie oraz skórę.

10. SÓL

Trudno bez niej ugotować pozytywny posiłek. Nadaje jedzeniu wyrazistości oraz doskonale podkreśla odczucie smakowe pozostałych przypraw. Niestety jemy jej za bardzo dużo – w wędlinach, serach, pieczywie oraz pozostałych produktach przetworzonych. To o tyle tragiczna informacja, że sól przyczynia się do szeregu problemu zdrowotnych oraz sprzyja rozwojowi groźnych schorzeń.

konsumowana w ilości powyżej 5 g dziennie (niecała niewielka łyżka) zaburza przyswajanie składniku odżywczych oraz prawidłowe funkcje organizmu. W dłuższej perspektywie nadmierne spożycie soli może skutkować wysokim ciśnieniem, kamicą nerkową, dolegliwościami układu pokarmowego czy miażdżycą (sól wiąże tłuszcze).

warto mieć na uwadze, że będący głównym składnikiem soli sód aktualny jest w praktycznie wszystkich elementów diety konsumpcyjnych, również w mleku czy jajkach. Dlatego nawet jeśli zupełnie odstawimy sól kuchenną jako przyprawę, nie "odetniemy" się od niezbędnych pierwiastków.

 

Zobacz też 

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness