Naturalne produkty, które zawierają błonnik. Ich spożywanie jest konieczne dla pięknej sylwetki!

Naturalne produkty, które zawierają błonnik. Ich spożywanie jest konieczne dla pięknej sylwetki!

Redakcja

2017-06-26

brak komentarzy

służy zrzucić wagę i zmniejsza apetyt ‒ dzięki absorbowaniu wody wypełnia i syci, a przy tym nie ma kalorii. Reguluje trawienie, wymiatając z jelit zalegające tam niestrawione resztki. Obniża pułap cukru we krwi, pomaga obniżyć pułap niedobrego cholesterolu. Błonnik – magiczne włókno. Gdzie go szukać?

ten nierozpuszczalny ułatwia regularne wypróżnianie, bo zwiększa objętość treści pokarmowej i usuwa toksyny z przewodu pokarmowego. ten rozpuszczalny zmniejsza wahania poziomu cukru we krwi, gdyż przyciąga wodę, zamienia ją w żel i w efekcie spowalnia wchłanianie glukozy, zmniejsza też ryzyko dolegliwości serca, obniżając pułap cholesterolu, i pomaga utrzymać odpowiednie pH w jelitach, co Skąd czerpać błonnik? zapobiega niektórym chorobom, m.in. chorobom nowotworowym jelita grubego. Oba rodzaje błonnika zmniejszają apetyt i sycą, zwiększając objętość dania bez zwiększania liczby kalorii.

Dorośli powinni jeść co najmniej 18 g błonnika dziennie (według zaleceń British Nutrition Foundation), ale nie więcej niż 35 g, by nie zaburzyć wchłaniania minerałów i witamin. Co fakt błonnik nie jest związana z minerałami i witaminami, więc teoretycznie nie powinien przeszkadzać w ich absorpcji, mimo wszystko niektóre wysokobłonnikowe produkty roślinne mogą rzutować na wchłanianie wit. C, wapnia, cynku i magnezu. Autor książki „Fiber Menace”, farmaceuta i ekspert w dziedzinie odżywiania Konstantin Monastyrsky, twierdzi też, iż alt2 błonnik jedzony bez barier może prowadzić do zaburzeń trawienia i zalegania treści pokarmowych w jelitach. specjaliści ds. żywienia z American Dietetic Associacion uważają, że przy kuracji 2000 kcal należy spożywać 25 g błonnika. Pełnoziarniste pieczywo, muesli i otręby wcale nie są jedynym jego źródłem. poniżej 15 smacznych naturalnych składników z błonnikiem, które warto włączyć do menu.

1. Gruszki

Jedna średnia gruszka ma ok. 5 g błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, a to ok. 1/4 zalecanego dziennego spożycia. istotne, by gruszkę jeść ze skórką, bo w skórce błonnika jest najwięcej. Suszona gruszka ma trzy razy więcej błonnika od świeżej, a obrana ze skórki skąd czerpać błonnik niemal 2 razy mniej. Sałatka z rukoli, gruszki, orzechów włoskich i sera pleśniowego z miodowym sosem winegret to niebo w gębie!

2. Jabłka

preferujesz jeść jabłka? Nic nie stoi na przeszkodzie. Zawierają podobną dawkę błonnika i też najwięcej włókna jest w skórce owocu. Podobnie jak gruszki trzeba je dodać do własnej ulubionej sałatki albo przyrządzić w piekarniku z dodatkiem odrobiny miodu i cynamonu.

3. Bulgur

Ta kasza posiada aż 7 g błonnika i 5 g białka w 1/4 filiżanki, czyli standardowej porcji! Popularna w daniach tureckich i z krajów Bliskiego Wschodu. Świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach i faszerowanych jarzynach. z wyjątkiem białka w jakich produktach błonnik i błonnika zwiera też sporo wit. z zespoły B oraz żelazo, fosfor i potas. W połączeniu z warzywami strączkowymi tworzy pełnowartościowe danie (wegetarianie ją kochają).

4. Fasola

Prawdziwa królowa warzyw strączkowych! Rządzi w krainie błonnika niepodzielnie. 100 g ugotowanej czerwonej albo białej fasoli posiada niemal 6,5 g błonnika. A oprócz tego białko, węglowodany złożone, antyutleniacze, kwas foliowy, mangan, potas, fosfor, żelazo i magnez. Fasola może być głównym posiłkiem albo smacznym dodatkiem do sałatek albo potraw głównych.

5. Groch

Fasola jest królową, a groch... zwycięzcą strączkowych warzyw. W 100 g ugotowanego zielonego albo żółtego grochu jest aż 8 g błonnika. 

 

Zobacz też 

Opaski na rękę Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness