Niebezpieczne dodatki do ciast. Tego nie dodawaj!

Niebezpieczne dodatki do ciast. Tego nie dodawaj!

Redakcja

2017-08-25

brak komentarzy

iektóre z ogólnie używanych składniku wpływają na spustoszenie w naszych organizmach. czego  nie  dodawać  do  ciast

Co da się zrobić, aby ustrzec się przed szkodliwym działaniem składniku chemicznych używanych przy wytwarzania żywności? Jakie składniki warto ograniczyć, a z jakich najdogodniej zupełnie zrezygnować? Życie bez szkodliwych toksyn i składniku chemicznych okazuje się niemożliwe. Sztuczne dodatki do żywności, które uatrakcyjniają jej prezencję, konserwują, wpływają na smak i gęstość spożywanych potraw, okazują się wszechobecne, a nam samym trudno byłoby wytworzyć żywność bez ich pomocy. mimo wszystko czy cena, jaką za to płacimy, nie okazuje się za szczególnie wysoka? Co zrobić, aby ochraniać się przed ich szkodliwym działaniem?  Gotuj samodzielnie - bez ulepszaczy samodzielne gotowanie oszczędzi Ci spożywania zwłaszcza szkodliwych składniku - używanych do zabezpieczania żywności przed psuciem, które trwające okazują się w żywności wysokoprzetworzonej i w gotowych daniach. najdogodniej zrezygnuj z potraw natychmiast gotowych do spożycia, ciast i ciasteczek z długim terminem ważności, pakowanych sałatek, mrożonych potraw gotowych (dania z mięsem, pizze, zapiekanki), zup instant. Szkodliwe substancje chemiczne: czytaj etykiety  dodatki  do  ciast Mimo że producenci prześcigają się w chwytach reklamowych, reklamach i hasłach posiadających nakłonić konsumenta do wyboru ich produktu, nie musisz dawać zwodzić się atrakcyjnym opakowaniom. Nadrzędnym obowiązkiem producentów okazuje się opublikowanie całkowitej listy produktów na etykiecie produktu. Czytanie składów nie należy do najprzyjemniejszych zajęć, ale warto być wyczulonym na poniższe elementy:      okazują się to zwłaszcza szkodliwe konserwanty, których oddziaływanie alergenne i rakotwórcze było udowodnione badaniami, a mimo to nadal działają w przemyśle żywieniowym. Zasada, którą należy się kierować, czytając etykiety, to: im krótszy czasowo i bardziej zrozumiały skład, tym zdrowszy preparat. Ogranicz składniki light Aspartam - to zwłaszcza popularna substancja słodząca, w skład której zaliczają się trzy silnie trujące dla człowieka związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Pierwsze analiz o szkodliwości aspartamu przeprowadzane były już w latach 70., a mimo to nadal przewodzi on wśród wszystkich dostępnych na rynku słodzików. okazuje się szczególnie silnie Niebezpieczne dodatki do ciast - czego unikać? rakotwórczy, to przyczynę epilepsji, przypadłości Parkinsona, chłoniaka, cukrzycy, zaników pamięci. Znajduje się w całej gamie kwestii takie jak Dodatki do żywności okazują się wszechobecne. Na los świadome kupowanie staję się coraz częstsze. Czytamy opisy, porównujemy składy, aby wybrać zdrową żywność. i słusznie. Odstraszają nas niekończące się listy z „E“ i skomplikowane nazwy dodatków. jednak czy naprawdę okazują się one

niebezpieczne? nie można ich uniknąć. Trzeba się więc dowiedzieć,zdrowe  dodatki  do  ciast

co ukrywa się pod tajemniczą nazwą E. Podkreślam jednak, że nie szkodzą one natychmiast jednak przy wieloletnim przyjmowaniu potrafią się odbić na zdrowiu. Na wstępie uspokoję, że nie wszystkie dodatki do żywności okazują się niebezpieczne i szkodliwe. W niedużych dawkach wielokrotnie okazują się zupełnie nieszkodliwe. Ponadto bez tych dodatków żywność byłaby również niezdrowa ponieważ namnażałyby się w niej bakterie – co zagraża zatruciem. Niemożliwe bywa wytwarzanie zupełnie naturalnych suplementów, ponieważ nie przeżyłyby nawet transportu. My możemy starać się redukować indywidualnie zawartość chemii na naszym stole. świetnie bywa zwracać uwagę na to co jemy i uważnie czytać opisy. Jeśli większość w zawartości danego pigułek bywa dla nas zupełnie niezrozumiała to skuteczniej odłożyć taki artykuł z powrotem na półkę. Dodatki chemiczne do żywności dzielimy na: 1. Barwniki 2. Konserwanty 3. antyutleniacze 4. Zagęszczacze 5. Substancje słodzące Chemiczne dodatki do zywności to w znajdujących się czasach norma, dlatego poznajmy je prawidłowo, zeby przyswoić, których koniecznie stronić od.   Poniżej lista niektórych szkodliwych specyfików chemicznych  występujących w żywności. najrozsądniej wydrukować sobie tę listę i zabrać ze sobą na zakupy. BARWNIKI – substancje nadające albo przywracające barwę produktom spożywczym. E 102 – TARTAZYNA występuje w oranżadach, deserach w proszku, esencjach zapachowych, musztardzie. Może wywołać skurcz oskrzeli u osób chorych na astmę i uczulonych na aspirynę. E-110 – ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA wys. Marmolady, żele, guma do żucia, warstwy pigułek. Może wywołać reakcje alergiczne np. wysypkę. E-120 – KOSZENILA kwas karminowy to barwnik pozyskiwany z wysuszonych zmielonych owadów czerwców kaktusowych. dodawane alt2 okazują się do praktycznie wszystkich jogurtów truskawkowych, malinowych, sosów do ciast, lodów, napojów alkoholowych. Może wywołać wstrząs anafilaktyczny, pokrzywkę, katar sienny. E-133 – BŁĘKIT BRYLANTOWY wys.warzywa konserwowe. Szczególnie niewskazany dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami układu pokarmowego. E- 151 – CZERŃ BRYLANTOWA wys. Ciasta w proszku, kefiry, ajerkoniak, sosy, kawior. działanie rakotwórcze, niezdrowa dla nerek. E- 154 BRĄZ FK- wys. Ryby wędzone, konserwy rybne. brany  w za szczególnie sporych dawkach zalega w nerkach i naczyniach limfatycznych.   KONSERWANTY zapobiegają psuciu się suplementów, przedłużają trwałość i zabezpieczają przed bakteriami. E- 210 i E 211- KWAS BENZOESOWY i BENZOESAN SODU – wys. napoje gazowane, majonezy, margaryny, konserwy warzywne i z owoców, piwo.  okazuje się rakotwórczy, drażni śluzówkężołądka i jelit, powoduje reakcje alergiczne np. pokrzywkę. E- 220 do 223- DWUTLENEK SIARKI i JEGO SOLE – wys. przeciery, chrzan, soki z owoców, wino. Podejrzewany o sprzyjanie nowotworom jelita grubego. Długotrwałe posiadanie siarczynów, nawet w niewielkich dawkach, obniża ogólną odporność ludzkiego ustroju. E- 236 do E-238- KWAS MRÓWKOWY i JEGO SOLE – wys. marynaty, kiszonki warzywne, surowe i wysoko słodzone soki z owoców, napoje bezalkoholowe. Wykazuje miejscowe działanie drażniące na błony śluzowe i skórę. Może powodować kwasicę metaboliczną, niewydolność nerek i zaburzenia widzenia. antyutleniacze Substancje zapobiegające utlenianiu specyfików konsumpcyjnych, przeciwdziałają np. jełczeniu tłuszczów

albo zmianom kolorystyki.   E-280 – dodawany do pieczywa i wyrobów ciastkarskich.

udowodniono, że może powodować nowotworu żołądka, dlatego nie wolno go używać E-220 –  znajduje się w biszkoptach, orzechach łuskanych, rosołkach w kostkach i w tłuszczach cukierniczych. przynosi zaburzenie badań wątroby, przyspiesza powstawanie enzymów trawiennych.   ZAGĘSZCZACZE czyli emulgatory i regulatory kwasowości. E-621 – GLUTAMINAN SODU – popularna substancja smakowa dodawana czsto do sosów czy potraw gotowych, zup instant czy sosów. Może wywoływać bóle jelitowo- żołądkowe. E-524 – ŚRODEK ŻRĄCY – znajduje się w słonych paluszkach.   ŚRODKI SŁODZĄCE E-951 – ASPARTAM- substancja rakotwórcza E-954 – SACHARYNA – funkcjonuje drażniąco na przewód pokarmowy; wys. alt3 słodziki, drinki, gumy do żucia, multiwitaminy, mała czarna rozpuszczalna, składniki light. Opisane powyżej substancje i ich niepożądane działanie po spożyciu w praktycznie wszystkich sytuacji dotyczy osób wrażliwych i nie odnosi się do ogółu społeczeństwa. okazuje się to sygnał, na co należy zwrócić uwagę ale bez poopadana w skrajności.  Jeśli  raz na jakiś pora pozwolisz sobie na zupkę w proszku- to nic się nie stanie. Ale gdy codziennie powinno gościć na Twoim stole to uważaj- organizm upomni się o swoje. jedynie urozmaicona dieta i powściągliwość w przyjmowaniu suplementów, zawierających konserwanty uchronią nas przed niepożądanym działaniem dodatków do żywności. Coraz uważniej czytamy etykiety, sięgamy po ekologiczne produkty spożywcze z pewnego źródła. Stojąc przy sklepowej półce śledzimy wzrokiem listę produktów (zwykle długą) i zastanawiamy się, co okazuje się zdrowe, a co nam szkodzi? Czego nie wybierać? poniżej lista kilku produktów i procesów wytwarzaniu żywności, których należy stronić od, ponieważ przyczyniają się do kłopotów zdrowotnych, m.in. nowotworu, cukrzycy, problemy serca Akrylamid (akryloamid, 2-propenoamid) – olbrzymie ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (obsmażania w głębokim tłuszczu, pieczenia) czynników konsumpcyjnych zawierających skrobię (węglowodany). Komitet ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA – organ doradczy WHO i FAO) podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają chipsy ziemniaczane, chrupki ziemniaczane, kawa, ciasta, ciastka i herbatniki i chleb i inne gatunki pieczywa. Poza tym źródłem akrylamidu okazuje się dodatkowo dym tytoniowy! Uwaga – na etykiecie nie znajdziecie nazwy „akrylamid”, ponieważ powstaje on w czasie wytwarzaniu a nie okazuje się dodawany do produktu. Akrylamid okazuje się jednym z czynników wyzwalającym nowotwór układu pokarmowego i ma negatywny wpływ na układ

nerwowy. Aspartam E951 – szczególnie powszechny słodzik chemiczny, który sprawia zaburzenia natury neurologicznej,

drgawki, zaburzenia widzenia i migreny migreny. Występuje w produktach o obniżonej zawartości kcal (rodzaju light) jako substacja słodząca. Źródła aspartamu w żywności to m.in.: multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje z owoców i mleczne, napoje alt4 dietetyczne, rozpuszczalna kawa i herbata, środki przeczyszczające, mrożone desery, napoje kawowe, miętowe, odświeżacze oddechu. W organizmie człowieka rozkłada się na fenyloalaninę i kwas asparaginowy i metanol. Azotyn sodu E250 – to substancja konserwująca i utrwalająca czerwono – różową barwę mięsa, przeważnie dodawana do bekonu, parówek, kiełbasy, wołowiny, szynki, wędliny, pepperoni i niemal wszystkich przetworów mięsnych. Spożywanie azotynu sodu okazuje się silnie powiązane z guzami mózgu, trzustki i jelita grubego i nadwrażliwością. Białko sojowe – to główne kopalnia białka w tzw. batonach proteinowych, spożywane przede wszystkim poprzez sportowców. Białko sojowe to „białko śmieci” w branży spożywczej. Pochodzi z genetycznie modyfikowanej soi, a nastepnie poddane okazuje się obróbce chemicznej. BPA (bisfenolu-A, dian, 2,2-bis(p-hydroksyfenylo)propan) – to związek stosowany do wytwarzaniu tworzyw sztucznych. To więc antyoksydant w środkach konsumpcyjnych i kosmetycznych. okazują się informacje, że BPA może powodować nowotworu, bezpłodność i zaburzenia zaburzenia gospodarki hormonalnej. Chlorek sodu – znany nam jako sól kuchenna, okazuje się ogólnie używanym dodatkiem do potraw. Należy stronić od spożywania go w nadmiarze, ponieważ okazuje się czynnikiem sprawczym wysokiego ciśnienia tętniczego, nadwyrężenia nerek. Skadynawscy uczeni mówią o związku nadmiaru soli ; z zaburzeniami pamięci. Chlorowodorek – na etykiecie produktu występuje pod różnymi nazwami, m.in. chlorowodorek pirydoksyny lub chlorowodorek tiaminy. To formy chemiczne witamin z grupy B, które firmy wytwarzające żywność dodają do swoich czynników, aby móc umieszczać wiadomości o zwiększonej produktów RDA (witamin). zdrowe wit. okazują się o wiele skuteczniej przyswajane poprzez organizm niż sztuczne, ponieważ nie mamy informacji o tym, w jakim nasileniu te ostatnie okazują się wchłaniane. Unikajmy niacynamidu i cyjanokobalaminy (syntetyczna witamina B-12). Cukier biały sacharoza – okazuje się uzyskiwany z przetworzenia trzciny cukrowej czy buraków trzcinowych. Pozbawiony minerałów i witamin, które okazują się obecne w melasie – drugim produkcie powstającym podczas wytwarzaniu cukru białego. Podczas trawienia cukru dochodzi do zużycia dużej ilości minerałów i witamin w organizmie, okazuje się to podstawowa przyczyna nadwagi i mnóstwo pozostałych zaburzeń zdrowotnych.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness