Nietolerancja pokarmowa u dziecka. Jak ją skutecznie rozpoznać?

Nietolerancja pokarmowa u dziecka. Jak ją skutecznie rozpoznać?

Redakcja

2017-07-03

brak komentarzy

Gluten należy do jednych z przeważnie uczulających składników pożywienia – 10-25% alergików pokarmowych jest uczulonych właśnie na to białko roślinne.
Przy wprowadzaniu do jadłospisu dziecka pierwszych czynników glutenowych istnieje określone ryzyko, że jego organizm nie okaże się tolerował nowego składnika.

co to jest nietolerancja glutenu?
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu poprzez organizm przeciwciał gliadyny – składnika glutenu. Obecność tych przeciwciał może prowadzić do nadwyrężenia kosmków jelitowych oraz rozwoju schorzenia trzewnej (celiakii).

Jak rozpoznać nietolerancję Jak rozpoznać nietolerancję pokarmową u matki i dziecka? glutenu?    
Nietolerancję glutenu możesz rozpoznać tylko, gdy kuracji dziecka pojawiają się pierwsze produkty zawierające gluten. Mleko mamy albo mleko modyfikowane nie zawierają tego składnika pokarmowego. Nietolerancja glutenu akceptuje dwie kondycji: alergii pokarmowej albo schorzenia będącej skutkiem trwałej nietolerancji glutenu (celiakii). 

symptomami alergii pokarmowej na gluten są zazwyczaj:

  • zmiany skórne,
  • problemu żołądkowe (biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, kolki),
  • problemy z układem oddechowym (duszności, kaszel, katar). 

z kolei do objawów celiakii należą między innymi:

  • wzdęcia oraz przewlekłe biegunki,
  • nazbyt rozpoznanie nietolerancji pokarmowej niska masa ciała dziecka,
  • wymioty,
  • bóle brzucha.

Jeśli rozpoczęłaś branie potomkowi czynników glutenowych oraz coś Cię zaniepokoiło, nie wahaj się korzystać z pomocy lekarza pediatry. W przypadku wrodzonej celiakii istotne jest niejako błyskawiczne postawienie rozpoznania lekarskiej. 

Jak poradzić sobie z nietolerancją glutenu?    
pociech zwykle wyrastają z alergii pokarmowej na gluten. Do tego czasu zrezygnuj z podawania potomkowi czynników zawierających taki składnik.  
Jeśli natomiast dziecko choruje na celiakię, czyli trwale nie toleruje glutenu, nietolerancja pokarmowa dieta konieczne okaże się używanie kuracji odchudzającej bezglutenowej poprzez całe życie. 

Jakie produkty nie zawierają glutenu? 

  • zboża: ryż biały oraz brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus
  • świeże mleko, kefir, maślanka, jogurt organiczny, twaróg oraz ser żółty
  • świeże (nieprzetworzone) mięso, ryby, jaja
  • owoce oraz jarzyny (w tym warzywa strączkowe: soczewica, fasola, groch)

W przypadku czynników przetworzonych najrozsądniej uważnie zapoznać się z ich etykietą. artykuły bezglutenowe znaczy się transgranicznym sygnałem przekreślonego kłosa – są one w całości bezpieczne dla dziecka z celiakią albo uczulonego  jak sobie poradzić z nietolerancją pokarmową u dziecka na gluten.

artykuły, których należy unikac przy nietolerancji glutenu, to: 

  • produkty zbożowe z pszenicy, owsa, jęczmienia oraz żyta (kasze, makarony, płatki)
  • pieczywo (każde, o ile nie jest zaznaczone jako bezglutenowe)
  • ciasta, ciastka, drożdżówki upieczone z niedozwolonej mąki
  • niskiej jakości produkty mięsne: kiełbasy, kaszanka, pasztetowa, parówki, mielonki, pasztety
  • zupy, sosy w proszku
  • musztardy oraz majonezy
  • produkty zawierające słód oraz ekstrakt słodowy
  • panierowana żywność, wyroby garmażeryjne

używając dietę bezglutenową, należy regularnie kontrolować ilość składników odżywczych, mikroelementów, elektrolitów, witamin oraz żelaza w organizmie dziecka.

 

Zobacz też 

Opaski tyvek


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness