Noni - warto jeść czy lepiej unikać?

Noni - warto jeść czy lepiej unikać?

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

nonisokwłaściwościcena

Czytałam ostatnio w Internecie o cudownych właściwościach soku z noni. Już prawie się przekonałam do zakupu. okazuje się on mimo wszystko dość dogi, dlatego chcę się upewnić, czy rzeczywiście ma ona tak szerokie działanie? Czy wart jest własnej, dość wysokiej ceny?

Rzeczywiście, informacji o działaniu soku z noini w Internecie jest mnóstwo – większość oczywiście umieszczona jest poprzez osoby go rozprowadzające. Nie ulega mimo wszystko wątpliwości, że noni to prawdziwa skarbnica zdrowia. Fascynujące jest już samoczynnie drzewo noni rosnące Noni – jeść czy unikać? dziko w Australii, tropikalnych również w niektórych częściach Afryki oraz Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, w Malezji, Indiach oraz Filipinach. okazuje się ono wiecznie zielone, odporne na susze oraz choroby, dzięki czemu przeżywa długie dekady. 

Owoce noni okazują się zielonożółte oraz lekko gorzkie, w postaci pełni dojrzałej zdobywają szczyt swoich natury zdrowotnej właściwości. jednak każda część tego niezwykłego drzewa wykorzystywana jest oraz była do zmagania się z wszelkimi dolegliwościami.

Dlaczego noni jest tak wszechstronne? Przede wszystkim naprawdę jest skarbnicą witamin oraz składników mineralnych, ponadto zawiera aż 18 różnych białek. Przypuszcza się, że działanie takiej rośliny alt2 związane jest przede wszystkim z zawartością kilku kluczowych składników. Zaliczamy do nich:

  • Kseronina

Kseronina jest alkaloidem, który poprzez trudne procesy służy uszkodzonym komórkom w podjęciu właściwych funkcji oraz wspiera prawidłowo działające komórki w ich badań. Prawdopodobnie każda komórka ma miejsce receptorowe dla kseroniny, dlatego związek taki może udzielić pomocy praktycznie w każdej jednostce chorobowej. ten mechanizm powiązany jest także z poprawą samopoczucia po spożyciu noni – kseronina zmienia mózgowe białka receptorowe w miejsca aktywne dla hormonów farta – endorfin..

  • Skopoletyna

Pro",Arial,sans-seif">Skopoletyna została wyizolowana z noni w 1993 roku oraz od takiej pory cieszyła się szerokim zainteresowaniem wśród badaczy. analizy wykazały, że związek taki obniża ciśnienie tętnicze krwi do składniki prawidłowych.

  • Damnacanthal

Damnacanthal został wyizolowany z korzenia noni. Naukowcy (min. Hiramatsu oraz wsp.) odkryli, że związek taki ma zdolność hamowania aktywności nowotworowej różnego rodzaju np. raka płuc, trzustki, okrężnicy, białaczek.

Ponadto noni stymuluje wytwarzanie NO (tlenku azotu), który może wzmacniać układ odpornościowy alt4 oraz obniżać ciśnienie tętnicze krwi poprawiając etap układu sercowo naczyniowego.

jak widać da się powiedzieć, że Noni nie posiada żadnych składniki, a zachęcanie do jego spożywania jest tylko naciąganiem. okazuje się mimo wszystko druga strona medalu, większość właściwości takiej rośliny nie jest do zakończenia zbadana, wiele jest dodatkowo znaków zapytania, niedomówień. Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na kupno soku z noni, zaleca się zwrócić uwagę na sprawdzonego odbiorcę, oferującego preparat w jak najmniejszym stopniu przetworzony oraz bezpieczny. Pamiętajmy też, że poprawy raczej nie zaleca się spodziewać się po miesiącu, potrzeba co najmniej 3 miesięcy, aby zauważyć jakiekolwiek rezultaty.

 

 

 

Zobacz też 

Sporty Zimowe Warszawa

Escape the Game


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness