Odchudzanie - grunt to dobra dieta i sprawdzone przepisy

Odchudzanie - grunt to dobra dieta i sprawdzone przepisy

Redakcja

2017-05-11

brak komentarzy

dietaodchudzanieprzepisymetabolizm

Niektórzy szczęściarze jedzą, na co tylko mają energię oraz nie tyją. Dlaczego? bo ich przemianę materii oddziałuje sprawniej. Ty swój też możesz poprawić. dowiedz się, jak przyspieszyć przemianę materii oraz zwiększyć spalanie tłuszczu.

odchudzanie nie będzie efektywne, jeśli masz wolny przemianę materii. Do jego spowolnienia przyczyniają się nierozsądne diety, zły styl życia (np. niejedzenie śniadań, niedobór aktywności). okazują się mimo wszystko sposoby na przyspieszenie przemiany materii. Istnieją jedzenie, wit. oraz ;, które przyczyniają się do polepszenia przemiany materii. Włącz je do swojej diety, a będziesz tracić wagę.

  • Przyprawy: ostra musztarda, wszystkie rodzaje ostrej papryczki, chrzan, pieprz, imbir świeży oraz suszony. Rozsmakuj się też w mieszance curry. Dosypuj ją do sosów oraz duszonych warzyw.
  • Ryby: optymalna ilość to 150 g filetów z ryby jadanych co 2–3 dni. Ale nie Najlepsze dietetyczne, zdrowe przepisy należy przesadzać: jadłospis wielkich porcji śledzi w oliwie spowoduje przybranie wagę, mimo że dostarczymy dobroczynnych kwasów omega-3 w odpowiedniej ilości.
  • Białko: trzeba jeść ok. 1,5 g białka dziennie na każdy kilogram wagi ciała. W praktyce oznacza to, że kobieta o wadze 70 kg powinna codziennie zjeść 40 dag chudego mięsa (np. piersi z kurczaka, ale bez skórki), a do tego ok. 80 dag różnych warzyw (bez ziemniaków) i 50 dag owoców. Po takiej diecie trzeba spodziewać się zdecydowanego spadku wagi, wyższego niż wskazywałaby ilość zjedzonych kalorii.
  • Witamina B6: organizm potrzebuje jej dziennie ok. 2 mg, czyli należy zjeść 250 g łososia lub 2 filiżanki gotowanej soi. Aby witamina zadziałała jako zapłon przy spalaniu tłuszczu, potrzeba jej zero 3 mg. Dlatego czasami zaleca się – alt2 z wyjątkiem jadania elementów bogatych w witaminę B6 – łykać jej syntetyczny odpowiednik.
  • Jod: używaj soli jodowanej, a dodatkowo w dni, kiedy nie jesz ryb morskich, do zup oraz sałatek dorzucaj łyżkę siekanej rzeżuchy lub suszonych glonów.
  • Woda: każdego dnia wypijaj co najmniej 3 filiżanki płynu oziębionej kostkami lodu. Pij ją między posiłkami – wtedy, gdy żołądek bywa pusty.

Nie macie pomysłów na dietetyczne obiady? skroń wzwyż! Proponujemy 5 łatwych oraz pysznych przepisów, dzięki którym wyczarujecie niskokaloryczne dania obiadowe w niedługim czasie.

Wszystkie dietetyczne obiady, które tu proponujemy to pełne aromatów oraz przypraw dania. Zachwycą nie jedynie osoby dbające o linię, ale przypadną do gustu też "zwykłym" smakoszom.

Propozycje ofeminin.pl mają tylko 300 kcal oraz są to serowe ravioli, szaszłyki kebabowe z kuskusem, mozzarella z pomidorami, alt3 dorsz z pepperonatą oraz frittata z kozim serem. Wypróbujcie je wszystkie!

Dietetyczne obiady - ravioli
Składniki na pesto:

  • 25 g suszonych borówek
  • spory pęczek pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 40 g tartego parmezanu
  • 30 g orzeszków piniowych

Na makaron:

  • 2 x 300g ravioli z prosciutto oraz parmezanem lub inny rodzaj tego makaronu
  • oliwa z oliwek
  • czarny pieprz
  • pietruszka do przybrania
  • tarty parmezan

Sposób wykonania:
Grubo posiekaj borówki oraz pietruszkę, włóż do rozdrabniacza razem z oliwą, orzeszkami oraz serem. blenduj poprzez moment aż do uzyskania gładkiego musu.
Przełóż do garnka oraz podgrzewaj, dopraw do smaku, odstaw.
Ugotuj ravioli w dużej ilości płynu z dodatkiem oliwy do czasu aż makaron wypłynie. Odcedź oraz przełóż do miseczek. Polej pesto. Posyp pieprzem. Udekoruj natką oraz parmezanem. Polej oliwą.

Kalorie: 300

Frittata z kozim serem

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy extra virgine
  • 400 alt4 g ugotowanych młodych ziemniaków pokrojonych w talarki
  • 6 dymek zmielonych w kostkę
  • 100 g rukwi wodnej (opcjonalnie) - grubo posiekanej
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 100 sera koziego
  • 6 jaj
  • 4 łyżki mleka
  • sól oraz świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:
Podgrzej oliwę na patelni, dodaj kartofle oraz podsmażaj na przeciętnym ogniu poprzez 8 minut do czasu, aż będą złociste.
Dodaj dymki oraz rukiew, duś poprzez 2 minuty. Zdejmij z ognia. Posyp rozdrobnionym serem kozim.
Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj sól oraz pieprz. Wylej na jarzyny oraz ser oraz postaw na średni ogień. Podsmażaj poprzez 5 minut, aż jajka się zetną. nastepnie wstaw patelnię do piekarnika oraz ustaw na zapiekanie (grill) na następne 5 minut, aż wierzch będzie brązowy.
da się podawać także na zimno.

Porcja: 238 kcal

 

 

 

 

Zobacz też

Gry Typu Escape Room


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness