Owoce na diecie - czy warto je jeść?

Owoce na diecie - czy warto je jeść?

Redakcja

2017-11-13

brak komentarzy

jeszcze niedawno uważano fruktozę za idealny substytut sacharozy, szczególnie dla osób cierpiących na cukrzycę.owoce  na  diecie

Przemawiać miał za nią niski indeks glikemiczny, ponieważ w porównaniu z tradycyjnym cukrem jej menu nie wiąże się gwałtownym skokiem poziomu glukozy we krwi. Dodatkowym argumentem za jej stosowaniem dysponowała być wyższa od sacharozy siła słodzenia. Obecnie jednak fruktozowy entuzjazm bardzo osłabł. Niektórzy wręcz straszą, że fruktoza to po prostu trucizna, „słodki zabójca” czy „biała śmierć”, doprowadzająca do otyłości i odpowiedzialna za rozwijanie się schorzeń układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy. Czy rzeczywiście powinniśmy się jej bać, a może wręcz bezwzględnie wystrzegać się? Zarówno fruktoza, oraz glukoza zaliczane są do cukrów prostych, mają też taki sam wzór sumaryczny (C6H12O6). Różnią się jednak strukturalnym rozmieszczeniem atomów. Wzór strukturalny glukozy i fruktozy Glukoza bywa ponadczasowym substratem energetycznym dla wszystkich komórek, szczególnie dla erytrocytów i komórek nerwowych. Organizm magazynuje jej zapasy w wątrobie oraz mięśniach, a za bardzo wielka ilość modyfikuje w kwasy tłuszczowe. Jak wykazano, spożywanie glukozy i fruktozy (najdogodniej w aktu płciowego 2:1) znacząco rozbudza wykorzystanie glukozy jako źródła energii podczas intensywnego wysiłku. Fruktoza w wyniku przemian staje się również źródłem energii dla komórek wątroby i bierze udział w glikogenezie, czyli procesie syntezy glikogenu – cukrowego tkaniny zapasowego. Czy spożywanie fruktozy może prowadzić do otyłości i schorzeń z nią związanych? Niewątpliwie prawdą bywa, że fruktoza bywa wykorzystywana wytwarzania tłuszczu w organizmie, jednak uznaje się, że stanowi to zaledwie 1 procent jej przemian. 10 słodkich tajemnic owoców Problem występuje wtedy, gdy nasza kuracja dietetyczna posiada w zawartości za obfite ilości tego cukru. Okazuje się, że organizm prawdopodobnie chętniej wykorzystuje fruktozę niż glukozę do syntezy kwasów tłuszczowych. Wydaje się więc, że pod tym względem czysta fruktoza wcale nie bywa dużo zdrowsza od tradycyjnego cukru, który posiada w zawartości glukozę i fruktozę w mniej więcej równych proporcjach (1:1).   Nie bywa tajemnicą, że przodującym smakiem praktycznie wszystkich pociechy bywa słodki. da się pokusić się nawet o stwierdzenie, że ten smak rządzi kubkami smakowymi więc praktycznie wszystkich dorosłych. Dlatego nie bywa prosto odmawiać nieustannie słodkości ani sobie, ani naszym dzieciom. da się jednak słodieta  owocowa  dycz uczynić zdrową oraz wartościową, dając jednocześnie dzieciom radość delektowania się smakowitościami. Przedstawiamy klika słodkich, smacznych oraz dobrych łakoci dla pociechy oraz rodziny. Kaszkę gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Jeśli bywa za gęsta, dolewamy mleka. Gęstą oraz ciepłą kaszkę nakładamy do filiżanek albo niedużych miseczek. Studzimy oraz wstawiamy do chłodziarki. Po godzinie wyjmujemy, zanurzamy filiżankę w gorącej wodzie oraz odwracamy dnem do góry, by deser wysunął się na talerzyk. Podajemy z malinami albo truskawkami. Płatki z płatków owsianych łączymy z masłem oraz lekko wyrabiamy rękoma. Jeśli gęstość bywa za rzadka – dodajemy płatki, jeśli za sucha – masła. Ser, mąkę oraz jajka dokładnie miksujemy.

Truskawki blendujemy oraz dodajemy do masy serowej – mieszamy alt2 łyżką. Papilotki wkładamy do blaszki albo do foremek na muffinki.

Masę owsiankową wykładamy na spód – wyłącznie tyle, by go zakryć. później wylewamy masę sernikową prawie do zakończenia papilotki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 35–40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik oraz uchylamy drzwiczki, zostawiając miniserniczki do przestygnięcia na ok. 30 minut. później wyjmujemy słodkości z piekarnika oraz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia – wyciągamy je z blaszki, ale pozostawiamy w papilotkach. Chowamy do chłodziarki, by się schłodziły.By serniczki sprawnie odchodziły od papilotek, należy przestrzegać dokładnie instrukcji studzenia, czyli zrobić wszystkie przytaczane wyżej czynności: zostawienie w piekarniku, wystudzenie,   Synsepal słodki okazuje się znany więc jako "cudowny owoc" nie bez względu. Roślina występująca jako krzew albo małe drzewo pochodzi z zachodniej Afryki, a obecnie okazuje się hodowana więc w odrębnych częściach świata (zwłaszcza w Tajlandii, Ghanie i na Florydzie). Krzew kwitnie kilka razy w roku, a później wydaje owoce – małe, czerwone, przypominające jagody albo kulki dzikiej róży. To właśnie one mają niezwykłe właściwości, o których trzeba mieć świadomość. Owoce synsepalu słodkiego okazują się zasobne w polifenole roślinne, jednak najsilniejszą ciekawość budzi inna substancja – mirakulina. To glikoproteina, której niezwykłe właściwości ujawniają się po spożyciu. Receptory kwaśnego i gorzkiego smaku na języku zostają zablokowane. W praktyce znaczy to, że wszystko, co zjemy w ciągu kilkudziesięciu kolejnych minut, będziemy odbierać jako alt3 słodkie. W tym czasie możemy bez grymasu na twarzy zjeść całą cytrynę albo skusić się na danie, za którym nie przepadamy. Efekt taki utrzymuje się maksymalnie do 2 godzin – możemy wtedy poeksperymentować z różnymi produktami i skontrolować, jak smakują w słodszej wersji. Jeśli jednak zjemy albo wypijemy coś ciepłego, nasze kubki smakowe wrócą do normy, ze względu na to że mirakulina okazuje się wrażliwa na temperaturę. Ze względu na małą trwałość owoców synsepalu słodkiego da się go kupić w Polsce. Możemy jedynie zaopatrzyć się w tabletki posiadające sproszkowany owoc i w taki sposób skontrolować swojej (a raczej języku), jak smakują różne produkty. Synsepal w miejsce cukru Słodkości bez kalorii? Cudowny owoc może pomóc wszystkim łasuchom, którzy nie umieją się opanować od jedzenia słodyczy (Zdjęcie ust / Shutterstock) Po odkryciu zaskakujących właściwości synsepalu słodkiego naukowcy chcieli go wykorzystać wytwarzania naturalnych słodzików. tymczasowo udało się to wyłącznie japońskim badaczom, ze względu na to że przebieg okazuje się szczególnie kosztowny. Jeśli w przyszłości uda się wykorzystać synsepal jako substancję słodzącą, to na pewno stanie się (podobnie jak stewia) atrakcyjną opcją dla sztucznych słodzików. Wizja ta okazuje się kusząca więc dla wszystkich, którzy próbują zrzucić sylwetkę, ale nie potrafią się pożegnać z ciasteczkami i czekoladą. Dzięki niezwykłym jagodom mogliby wykiwać swoje kubki smakowe i mózg bez transportowania sobie nadprogramowych kalorii. Wykorzystanie synsepalu słodkiego w sztuce lekarskiej Niezwykłym owocem alt4 szybko zainteresowali się więc lekarze. tej przeprowadzono kilka badań, które uzasadniły, że synsepal słodki może być wykorzystywany w sztuce lekarskiej. Zdolność do zmieniania smaku naukowcy

pragną wykorzystać u chorych przechodzących chemioterapię.

Wnioski z pierwszych badań budzą optymizm – owoc może być skutecznym sposobem na minimalizowanie metalicznego posmaku w ustach u pacjentów z nowotworami. zmiany w odczuwaniu smaków to częsty efekt uboczny chemioterapii, dlatego roślina mogłaby w pewnym stopniu poprawić komfort chorych w trakcie tego trudnego okresu. Egzotyczny synsepal słodki można też wykorzystać w wytwarzania odrębnych lekarstw o nieprzyjemnym smaku. mnóstwo pacjentów, zwłaszcza tych najmłodszych, narzeka na gorzkie syropy czy tabletki. Dzięki wcześniejszemu zjedzeniu owocu albo spożyciu kapsułek zawierających ekstrakt z owej rośliny, można wykluczyć nieprzyjemne odczucia i powiększyć własny komfort. Cudowny owoc może też w przyszłości stać się przyjacielem cierpiących na cukrzycę. Osoby z cukrzycą muszą zrezygnować ze słodyczy, ciast i deserów, dlatego synsepal słodki mógłby być dla nich opcją. Dzięki niemu nadal mogliby się cieszyć słodkim smakiem, bez przyjmowania cukru. Synsepal to wciąż tajemnicza roślina, ale można przypuszczać, że już wkrótce usłyszymy o niej więcej. Jej niezwykłe właściwości na pewno mogą się okazać przydatne dla mnóstwo ludzi – zarówno tych, które nie potrafią pohamować apetytu na słodycze, i tych, które chciałyby korzystać z jej zdrowotnego oddziaływania. posiadasz energię na coś słodkiego, ale unikasz cukru? Zobacz, co zdaniem konsumentów trzeba włączyć do swojej kuracji odchudzającej.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness